Főoldal > DIÉTA > Kiderült: érdemes a kollégáiddal együtt ebédelni

Kiderült: érdemes a kollégáiddal együtt ebédelni

derékbőségdiétaebédebédidőebédszünetétkezésfogyásmunkahely
0

Írta:

A legnagyobb hajtáskor is vedd ki az ebédszüneted!

Ha irodában dolgozol, biztos neked is ismerős az asztalnál gyorsan bekapott ebéd. Az energiaszintünk leesett, korog a gyomrunk, még sincs időnk szünetet tartani, így az íróasztalnál, munka közben csillapítjuk éhségünket. Mielőtt azt hinnéd, ez ritka jelenség, sajnos az irodai dolgozóknak majdnem fele nem tart normális ebédszünetet.

Habár azt hisszük, így gyorsabban végzünk, a szünet nélküli munka valójában rontja a hosszú távú koncentrációt. Ha kiveszed az ebédidőd, és kollégáid társaságában nyugodtan táplálkozol, az jelentősen javítja a munkában nyújtott teljesítményt, derült ki a Cornell Egyetem friss tanulmányából.

A kutatók több mint száz tűzoltó ebédidejét figyelték és elemezték, keresve a kapcsolatot a közös étkezés és a csoport teljesítménye között. Azok, akik hajlandóak voltak időt áldozni a közös ebédre, sokkal hatékonyabban látták el feladatukat, mint szünetet nem tartó társaik. A kutatás elsősorban a csoportban dolgozó tűzoltókra irányult, de a szerzők szerint az eredmények az irodai alkalmazottakra is éppúgy vonatkoznak. Feltételezik, hogy ebben nemcsak magának a szünetnek, hanem az ebéd közbeni beszélgetésnek is hatalmas jelentősége van.

A csapatmunka jelentős javulása nem az egyetlen ok, amiért érdemes kollégáiddal tölteni az ebédidőt. A rendszeres társas interakció egészségügyi haszonnal is jár, többek között javul az agyi funkciók működése. Közel 148 tanulmány állapította meg, hogy a jó társasági kapcsolattal rendelkező embereknek 50%-kal magasabb a túlélési esélye, mint azoknak, akik magányosak. A kutatók szerint az élettartam növekedésében a társas kapcsolatoknak jóval nagyobb szerepük van, mint mondjuk a dohányzásmentes életmódnak.

Sőt, van még egy remek érvünk a csoportos étkezés mellett: a derékbőséged. Ugyanis a társalgás lassítja az étkezés tempóját, elkerülve a túlevést. Ezzel szemben, ha prezentációt készítesz, vagy a táblázatodba mélyedsz, kevésbé fogsz jóllakni, így akár dupla akkora mennyiséget is ehetsz, mintha nyugodtan táplálkoznál.

Ne feledd, hogy sem a munkateljesítményednek, sem az egészségednek nem tesz jót, ha az ebédszünet kárán nyersz plusz időt. Invitáld meg néhány kollégád a konyhába vagy a közeli étterembe. Hidd el, a főnököd és a tested is megköszöni majd ezt neked.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X