Főoldal > MAGAZIN > 4 ok, amiért folyton éhes vagy

4 ok, amiért folyton éhes vagy

diétaéheséhségételétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

A gyomrod egy feneketlen kút, alig várod, hogy végre ehess valamit, és bármit képes lennél magadba tömni? Négy egyszerű okot is mondunk, miért van ez!

 

1. Gyors az anyagcseréd

Vannak, akik a genetikának köszönhetően, veleszületetten gyors anyagcserével rendelkeznek, és vannak, akik keményen megdolgoztak azért, hogy izmosak legyenek, és jól működjön a metabolizmusuk. Minél több izom van a testeden, annál gyorsabb az anyagcseréd, de egyúttal több üzemanyagra is van szükséged a szervezeted működéséhez. Kutatások szerint az emberek kb. harmadának anyagcseréje máshogy (gyorsabban vagy lassabban) működik, mint a többségnek. Ha gyors az anyagcseréd, akkor akár 100-400 extra kalóriával is többre van szükséged naponta – de ettől még legyél óvatos, és ne egyél össze-vissza mindenfélét!

2. Finomított élelmiszerekkel tömöd magad

Az olyan feldolgozott, finomított élelmiszerek, mint a fehér kenyér, a péksütemények, a salátaöntetek és az édességek, könnyen és gyorsan megemésztődnek, felszívódnak, ezzel hirtelen megemelik a vércukorszintedet – ami aztán még gyorsabban le is esik, ezért érezheted azt, hogy hiába ettél, éhesebb vagy, mint előtte voltál. Kutatások igazolták, hogy a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek a vércukor-ingadozás mellett az agyban található, hangulatot szabályzó vegyi anyagokra is hatással vannak, ami a túlevés mellett depresszió tüneteit is okozhatja. A finomított cukor pedig az agy jutalmazóközpontját is stimulálja, méghozzá úgy, hogy egész napos éhséget okoz, hogy a cukorbevitel következtében tapasztalt jó érzést szinten tudja tartani. Ha szeretnéd ezt elkerülni, finomított, cukros ételek helyett lassan felszívódó, teljes kiőrlésű szénhidrátokat egyél.

ehseg2.jpg ()

3. Rendellenesen működnek a hormonjaid

A menzesz és a PMS miatt simán lehetsz éhesebb a kelleténél, de ezen kívül más is okozhat éhséget. Az állandó éhség leggyakoribb hormonális oka a pajzsmirigy túlműködése: ha túl magas a pajzsmirigy-hormonok szintje, felgyorsulnak a szervezet létfontosságú funkciói, így a szervezet gyorsabban használja fel a bevitt energiát. Emellett a hipoglikémia (állandó alacsony vércukorszint), valamint a diabétesz (cukorbetegség, túl magas vércukorszint) is állandó éhséget okozhat. Ha arra gyanakszol, hogy valamilyen hormonális probléma miatt vagy mindig éhes, beszélj a háziorvosoddal és vizsgáltasd ki magad!

4. Összekevered az éhséget az étvággyal

Lehet, hogy fizikailag nem is vagy éhes, csak megkívánsz valami finomságot, és ezért gondolod, hogy éhes vagy. Az éhség egy biológiai folyamat, ami olyan fizikai tünetekkel jár, mint a fejfájás, a remegés, és a bélösszehúzódásokhoz vezető hang a gyomrodból, amit gyomorkorgásnak nevezünk. Az étvágy viszont pszichológiai jellegű, egy bizonyos élelmiszer iránti vágy fejben való megfogalmazódása. Szóval, amikor éhesnek érzed magad, akkor gondold át, hogy valóban éhséget érzel-e, vagy csak kívánsz valami finomságot.

A cikk a Wellness magazin 2015/5. számában jelent meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X