Főoldal > DIÉTA > 10 tipp farkaséhség ellen

10 tipp farkaséhség ellen

éhségételfarkaséhséghízástáplálkozástúlevészabálás
0

Írta:

A farkaséhséggel együtt általában elönt minket a vágy bizonyos fajta élelmiszerek után: kívánjuk az édességet és a gyorséttermi ételeket. A hirtelen ránk törő éhségérzet kiváltója lehet a stressz, a frusztráció, az alacsony vércukorszint, cukorbetegség, vagy a terhesség is.

Éppen ezért nem mindegy, hogy mivel elégítjük ki a sóvárgásunkat. Íme a mi 10 segítő tanácsunk: 

1. Rostokban gazdag élelmiszerek
Azok az ételek, melyek gazdagok növényi rostokban, a gyomorban felszívják a folyadékot, és teltségérzetet biztosítanak elég hosszú időre. Ha lehetőséged van, fogyassz ilyenkor valamit a következők közül: búzakorpa, zabkorpa, búzacsíra, barnarizs, hajdina, köles, különféle gabonapelyhek.

2. Mozgás a stressz ellen
Ha sok a stressz a munkádban, egyszerű levezetni egy kiadós kajálással. A nagy zabálások egyik kiváltó oka a stressz. Szoríts időt legalább hetente háromszor egy órás mozgásra. Hidd el, amellett, hogy jót teszel az egészségednek és az alakodnak, még jobb kedvre is derülsz, és búcsút inthetsz a munka közben rád törő farkaséhségnek.

3. Bevásárlás előtti lista
Könnyen bűnbe eshetsz, ha lista nélkül érkezel bevásárolni. A szemed előbb megkívánja a „veszélyes” ételeket, és mielőtt az agyad kapcsolna, már landol is a kosaradban a csipszes zacskó, a kóla és a puncs szelet. Írj egy listát, még akkor is, ha csak az esti vacsorához vásárolsz be, így nem fogsz bűnbe esni, sőt még pénzt is takarítasz meg.

4. Egészséges reggeli
Soha ne indulj útnak reggeli nélkül. Felmérések bizonyítják, hogy azok, akik reggel is étkeznek, sokkal kiegyensúlyozottabban teljesítenek napközben. A napi kalóriamennyiség 15-20 százalékát ajánlott elfogyasztani ilyenkor. Érdemes a reggeli kávé-croissant kombó helyett müzlit, gabonapelyheket, illetve teljes kiőrlésű pékárukat választani.

5. Meleggel az éhség ellen
Ha megiszol egy pohár meleg teát, az éhség érzeted csökkenni fog! Ha éppen otthon vagy és rád tör az éhség, ülj be egy kád meleg vízbe és elmúlik az éhséged! A trükk az ájurvédikus gyógyászatból származik. A meleg víz nem metabolizálódik a szervezetben, és tisztítja a testet. Ráadásul a pihentető fürdő nyugtatja az elmét és oldja a stresszt.

farkasehseg2.jpg ()

6. Hideggel az éhség ellen
A hideg ételek is csökkenthetik a kalóriabombák után sóvárgásodat. A hideg étel elzsibbasztja az ízlelőbimbókat a szájban, és így csökkenti az étvágyat. Ha bekapsz egy darabka csokit a hűtőből, vagy megeszel egy joghurtot, nem fogod kívánni utána se a hamburgert, se a rántott húst.

7. Kerüld a light termékeket!
A light termékek bizony becsapósak lehetnek. Az alacsony kalóriatartalmú ételek nem okoznak telítettség érzetet, sőt, további evésre ösztökélnek. Ezért ne a kóla és a light kóla közül válassz, hanem igyál meg egy bögre teát vagy egy pohár frissen facsart gyümölcslevet.

8. Csokoládé a tuti
Hogy a csoki hizlal? Igen, ha mértéktelenül fogyasztod. Ha viszont bekapsz két-három kocka legalább 65 százalék kakaótartalmú étcsokit, és hagyod, hogy lassan elolvadjon a nyelveden, az éhséged is elillan.

9. Gyümölcsaz egészséges éhségűző
A magas víz- és rosttartalmú ételek, mint a gyümölcsök, kevés kalóriát tartalmaznak, de jól kitöltik a gyomrodat hosszú időre biztosítva a jóllakottság érzetét. Ráadásul a gyümölcsök tele vannak egészséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

10. Bújj az ágyba evés helyett
Az alvás az egyik legjobb éhségcsillapító. A kialvatlanság is vezethet sokszor farkasétvágyhoz. Így, ha kora délután úgy érzed, hogy szívesen megennél egy krémest, amit utána egy dobostortával „öblítenél le”, inkább dőlj le egy kicsit, és alvás után jöhet egy kiadós gyümölcssaláta!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X