Főoldal > AKTUÁLIS > Egyszerű szűrővizsgálattal az emlőrák ellen

Egyszerű szűrővizsgálattal az emlőrák ellen

emlőmellráktumor
0

Írta:

Évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani. Dr. Király Viktória, labororvos az ún. tumormarker-vizsgálat jelentőségét hangsúlyozta.   A tumormarker nem csak daganatot jelezhet A tumormarkerek azok az anyagok, amelyek daganatos betegség esetén nagyobb mennyiségben jelennek meg a testfolyadékokban, mint az […]

Évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani. Dr. Király Viktória, labororvos az ún. tumormarker-vizsgálat jelentőségét hangsúlyozta.  

A tumormarker nem csak daganatot jelezhet

A tumormarkerek azok az anyagok, amelyek daganatos betegség esetén nagyobb mennyiségben jelennek meg a testfolyadékokban, mint az egészséges szervezetben. Fontos tudni, hogy egy tumormarker nem csak egy féle daganatos elváltozás kórjelzője lehet, negativitása nem zárja ki teljes biztonsággal a daganat jelenlétét, ugyanakkor az emelkedett tumormarker szint nem kizárólag rosszindulatú elváltozásokra utalhat. A tumormarkerek önállóan nem alkalmas a rák diagnosztizálására, de figyelmeztethet az olyan állapotokra, amelyek mögött rosszindulatú folyamat is lehet. A további diagnosztikai eljárások (részletes egyéni és családi kórtörténet, fizikális vizsgálat, további laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok) feltétlenül szükségesek az állapot pontos meghatározásához.

A rákgyógyításban optimális lenne, ha a betegséget már igen korai stádium felismernék, erre lehetne többek között egy gyorsan és könnyen elérhető megoldás a tumormarkerek vizsgálata.

mellvizsgalat2.jpg ()Betegség esetén fontos jelzés

A tumormarkerek folyamatos monitorozása a már kialakult daganat esetén rendkívül fontos. Ha a kezelés megkezdése előtt van a daganatra jellemző, kimutatható marker, és az a kezelés után eltűnik, mérhetetlenné válik, az a kezelés hatásosságát jelzi. Újbóli emelkedése a daganat kiújulását, áttétképződést jelezhet, sokszor még a klinikai tünetek megjelenése előtt.

A vizsgálat maga egy egyszerű vénás vérvétel, hasonlóan a legtöbb laboratóriumi vizsgálathoz. A levett vér megalvad, majd a centrifugálás után keletkezett savót laboratóriumi módszerekkel dolgozzák fel. Így születik meg az a lelet, amely a viszonyítási alapként szolgáló referenciaértékeket is tartalmazza.

A tumormarker emlőrákra is utalhat

– A tumormarkereknek számos fajtája ismert, amelyek különböző megbetegedésekre utalhatnak. Az úgynevezett cancer antigén 15-3 az, amely – más tumormarkerekkel együtt – felhívhatja a figyelmet az emlőrákra, illetve amelynek emelkedett volta további vizsgálatokat (például ultrahangot, mammográfiát) tesz szükségessé. TPA és CEA tumormarkerek együttes vizsgálata a CA 15-3-mal növeli a korai emlőrák felismerését.
A szűrés különösen ajánlott, amennyiben a családban, vérrokonok között előfordult már mellrák, esetleg más nőgyógyászati daganat. A korán jelentkező első menstruáció, a szokásosnál későbbi klimax, a klimaxos panaszok kezelésére kapott ösztrogén tartalmú kezelés fokozott kockázatot jelent, ugyanúgy, mint a gyermektelenség, vagy a késői életkorban született (30 éves kor után) első gyermek. Ugyanakkor az önvizsgálat jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – minden nőnél minden hónapban!  

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X