Ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy a helyes ételválasztást, étkezési ritmust és ízlést a kezdeti években tudatosan kialakítsák. Egy brit szakértői csapat bizonyította, hogy fantáziával, játékosan mindent meg lehet kedveltetni a kicsikkel is. Ritka az olyan szülő, aki ne találkozott volna azzal a jelenséggel, amikor gyermeke egyszerűen nem, vagy csak fintorogva hajlandó megenni azt, amit a […]
Ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy a helyes ételválasztást, étkezési ritmust és ízlést a kezdeti években tudatosan kialakítsák. Egy brit szakértői csapat bizonyította, hogy fantáziával, játékosan mindent meg lehet kedveltetni a kicsikkel is.
Ritka az olyan szülő, aki ne találkozott volna azzal a jelenséggel, amikor gyermeke egyszerűen nem, vagy csak fintorogva hajlandó megenni azt, amit a tányéron lát. Ez komoly dilemmát okoz akkor, ha a kicsik a kevésbé egészséges, tápláló ételeket kedvelik: hogyan lehet a csemeték ízlésén úgy változtatni, hogy azt ők is elfogadják, sőt, szeressék?
A Team Whole Grain nevű angol táplálkozási csapat arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges étkezési szokások megalapozásának hatékony módszere, ha a kicsiket játékos módon bevonjuk az étrend megtervezésébe és a fogások elkészítésébe. Ezáltal sokkal könnyebben rá tudjuk venni őket arra, hogy már a nap elején teljes értékű gabonát egyenek, például a megfelelő gabonapehely kiválasztásával.
De hogyan érhetjük el ezt a mindennapokban? Az angol szakértők játékos módon hívták fel a figyelmet a teljes értékű gabona fontosságára, közös élménnyé téve az étkezést: látványos, a család számára könnyen elkészíthető recepteket alkottak gabonapelyhekkel. A legnagyobb sikert a szív alakú gabonapehely, a tányérra került bárányok, a bogyósgyümölcs szelet, az almás kebab és a málnás álom aratták.
„A teljes értékű gabona fogyasztása több szempontból kiemelten fontos: egyrészt a szervezet számára nélkülözhetetlen, az emésztés szempontjából elengedhetetlen rostokat tartalmaz, másrészt igazi energiaforrás, így ideális választás bármely napszakban” – mondta el Mihály Tekla, dietetikus.
Ennek tudatosítása hazánkban is elsődleges, hiszen a magyar szülők 93 százaléka nincs azzal tisztában, hogy a teljes értékű gabonával készült élelmiszerek táplálóbbak a finomliszttel készülteknél.
A teljes értékű gabona ideális forrása lehet a gabonapehely, a hazai viszonyokat azonban jól tükrözi, hogy jelentősen le vagyunk maradva a nemzetközi átlagtól: míg Angliában az egy főre jutó éves gabonapehely fogyasztás 6 kg, addig hazánkban 0,9 kg . Ezért is fontos a Team Whole Grain kezdeményezése. Bebizonyították, hogy gyermek és felnőtt játszva és izgalmassá téve viheti be étrendjébe a megfelelő gabonát.
Íme néhány recept:
Pehelyszív
Hozzávalók (6 adag):
360g fehér csokoládé
30g NESQUIK gabonapehely
30g CHEERIOS gabonapehely
3 eper (hosszában felezve)
A dekorációhoz további gabonapehely (nyalókánként 26 szem)
Elkészítés:
1. A fehér csokoládét törje apróra, és melegítse folyékonyra.
2. Felezze el az így kapott folyékony csokoládét 2 tálba, az egyikhez adja hozzá a NESQUIK, a másikhoz a CHEERIOS pelyheket, és jól keverje el.
3. Egy kanál segítségével formázzon belőlük szív alakot sütőpapíron, és szúrja bele a hurkapálcát.
4. Amíg még nem dermed meg a csokoládé, dekorálja gabonapehellyel a külső részét, középre pedig tegyen rá egy-egy félbevágott epret.
5. 10 perc alatt megdermed a csokoládé, ezután könnyen lehúzhatja róla a sütőpapírt.
6. Egy üvegpohárba szórjon gabonapelyheket, és ebbe szúrja bele a pehelyszívet.
Pehelybárányok
Hozzávalók (6 adag):
40g vaj
20 nagy mályvacukor
160g CHEERIOS gabonapehely
40g kókuszreszelék
6 szem piros szőlő
50g mazsola
24 szem fekete ribizli
50g fehér csokoládé
Elkészítés:
1. A vajat és a mályvacukrot tegye egy tálba, és melegítse folyékonyra.
2. Adja hozzá a CHEERIOS gabonapelyheket.
3. Két kanál segítségével készítse el a báránykák testét (6 darabot), jól nyomja össze a kanálnyi adagokat. Tegye sütőpapírra, szórja meg kókuszreszelékkel.
4. Készítse el a bárányok lábát (24 darabra lesz szükség): felezett fogpiszkálóra húzza fel a mazsolaszemeket.
5. A testekbe szúrja bele a lábakat, állítsa fel őket, és fej helyére tegyen szőlőszemeket.
6. A fehér csokoládét törje apróra, melegítse folyékonyra.
7. Az olvadt csokoládéból tegyen 2-2 pöttyöt a szőlőszemekre, ehhez rögzítse a fekete ribizlit szemgolyók gyanánt. Ugyanígy tegyen a fülekkel.
8. Tálalja zöld tányéron.
Bogyósgyümölcs szelet
Hozzávalók (10 szelethez):
140g CHEERIOS gabonapehely
115g teljes kiőrlésű liszt
2 ek. sütőpor
85g szárított cseresznye és bogyósgyümölcs keverék
2 ek. cukor
1 közepes alma, apróra vágva
150 ml tej
1 közepes, felvert tojás
3 ek. olívaolaj
ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
1. Melegítse elő 200 fokra a sütőt.
2. A tepsibe tegyen le egy 20*25 centis sütőpapírt.
3. Tegye egy keverőtálba a gabonapelyhet, adja hozzá a lisztet, a sütőport, az aszalványokat, a cukrot és az apróra vágott almát. Keverje el jól.
4. Adja hozzá a felvert tojást, az olajat és a tejet, majd újra keverje el jól.
5. Öntse a keveréket a sütőpapírral bélelt tepsibe, egyengesse el, a tetejére hintsen még egy kevés gabonapelyhet, és finoman nyomkodja bele.
6. 25 percig süsse, amíg aranyszínű lesz. Hagyja kihűlni.
7. Szórja meg porcukorral, majd szeletelje fel 10 részre.
Almás kebab
Hozzávalók (8 adag):
3 nagy alma
115g CHEERIOS gabonapehely
100g cukor a karamellhez
8 bambusznyárs
Elkészítés:
1. Egy éjszakára áztassa be a nyársakat hideg vízbe, nehogy megégjenek sütés közben.
2. Vágja nyolc részre az almákat, távolítsa el a magházat (24 szeletre lesz szükség).
3. Mindegyik nyársra húzzon fel 3-3 almaszeletet.
4. Melegítse elő a serpenyőt két percig, és forgassa meg rajta az almanyársakat.
5. Egy kis serpenyőben közepes lángon karamellizálja a cukrot.
6. Mártogassa bele az almanyársakat a karamellbe, majd gyorsan forgassa meg a tálba öntött gabonapehelybe.
Málnás álom
Hozzávalók (4 adag):
300g zsírszegény görög joghurt
85g zsírszegény, könnyű krémsajt (pl. mascarpone)
2 lime kicsavart leve
45g CHEERIOS
2 ek. porcukor
125g málna
Elkészítés:
1. Tegye a joghurtot, a krémsajtot, a lime levét egy tálba, és alaposan keverje el.
2. Finoman keverje hozzá a gabonapehelyhez és a porcukorhoz, és adagolja 2 pohárba.
3. Mindegyiket díszítse málnával
Forrás: www.avantgardegroup.hu