Főoldal > AKTUÁLIS > Jobban teljesít, aki tejet iszik

Jobban teljesít, aki tejet iszik

tej
0

Írta:

Miért teljesít jobban, aki tejet iszik? Dietetikusok a tejet elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják fogyasztani. Az emberi szervezet ugyanis legkönnyebben a tehéntejből jut a csontokat építő kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. „A tej […]

Miért teljesít jobban, aki tejet iszik?

Dietetikusok a tejet elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják fogyasztani. Az emberi szervezet ugyanis legkönnyebben a tehéntejből jut a csontokat építő kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

„A tej egészségügyi hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegségek kockázatát” – mondta Miháldy Kinga, dietetikus. „Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9- és B12 vitamin tartalma miatt napi 0,5 liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását ajánljuk az egészséges táplálkozáshoz” – tette hozzá a dietetikus.
 
Több mint 8000 éve iszunk tejet

A tejfogyasztás kezdetét régészeti leletek alapján történészek i.e. 6000 környékétől, Törökország területéről datálják. Rendszeres tejfogyasztók azonban a vonaldíszes kerámia kultúra területén éltek, a mai Magyarország, Ausztria és Szlovákia térségében.

55 éve ünnepeljük a Tej Világnapját

Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejet 1957 óta minden évben világnappal ünnepeljük, 2001-től, a FAO kezdeményezésére június 1-jén. Eddig összesen 160 ország csatlakozott a világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és az egészséges táplálkozásban játszott szerepére.

Így isznak ők, így iszunk mi!

Világátlagban a Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, nem csupán országonként, de földrészenként is jelentősen eltérő mértékben. A legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-Óceán térségében isznak, 93 liter fejenkénti éves fogyasztással. Észak-Amerikában 69 litert, Nyugat-Európában 67 litert isznak évente, míg Nyugat-Ázsiában mindössze 9 liter, Dél-Kelet Ázsiában pedig csupán 5 liter az átlagos fejenkénti tejfogyasztás évente.

Mi, magyarok nem csupán a világ, de az Európai Unió 61 liter / fős átlagát is felülmúljuk fejenkénti 67 literes éves tejfogyasztásunkkal. Magyarországon naponta átlagosan 1,8 dl tejet iszunk, ami azonban még mindig elmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől.

Forrás: Tetra Pak Hungária Zrt. 

Hogy kedvet kapj a tejiváshoz, nézd meg Salma Hayek legújabb Got Milk? reklámfilmjét!


További cikkeink a témában

bikini

Fürdőruha-kisokos: így legyél trendi a strandon!

Írta:
0

A megfelelő fürdőruha kiválasztása komoly kihívást jelent a nők körében, hiszen az sem mindegy, milyen strandtevékenységhez keressük a megfelelő darabot. Úszáshoz, strandjátékokhoz, napozáshoz keresel valami kényelmes, trendi és szexi darabot? A következő tippek segítenek megtalálni a tökéletes fürdőruhát!

Kövess Facebook-on!
X