Főoldal > EGÉSZSÉG > A tejtermékek káros hatásai

A tejtermékek káros hatásai

diétatejtejtermék
0

Írta:

A tejtermékeket legtöbbször az arra érzékenyek kerülik elsősorban, pedig számos káros hatása miatt érdemes mindenki másnak kiiktatni az étrendjéből, vagy legalábbis mérsékelni a fogyasztásukat.

Hizlal

A tejtermékek magas kalóriatartalmát ugyan csökkenthetjük, ha alacsony zsírtartalmú, cukormentes termékeket fogyasztunk, de még így sem tekinthetjük fogyókúrás élelmiszernek. Már az alacsony zsírtartalmú tejben is rengeteg kalória van, nem beszélve a benne található tejcukorról. Mivel gyors felszívódású szénhidrátnak minősül, ha rendszeresen fogyasztjuk, hiába a rendszeres testmozgás és a diéta, nem fog olyan ütemben haladni a fogyókúránk, ahogyan azt elterveztük.

Tele vannak hormonokkal

A legelőkön, kaszálókon legelésző tehenek tejével nem is lenne probléma, ám sajnos az üzletekben megvásárolható tejtermékek nagy része nem biogazdaságból származik. Az antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal „kezelt” állatok tejébe sajnos ugyanúgy belekerülnek a káros gyógyszerek, amelyek később a saját szervezetünkben okozhatnak betegségeket.

Megemeli a koleszterinszintet

Még az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben is magas az állati zsírtartalom, ami napi fogyasztás mellett akár még a koleszterinszintet is megemelheti. A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel hazánkban élen járunk, nem véletlenül. Az ilyen és ehhez hasonló rejtett „zsírbombák” ugyanis anélkül ártanak az egészségünknek, hogy egyáltalán gyanakodnánk a probléma forrására.

Nyákképző hatású 

A nyákképző hatású élelmiszerek bevitelét az emésztési folyamatok felborulása miatt érdemes kerülni. A problémát az jelenti, hogy a többi, tejtermékekkel együtt fogyasztott élelmiszerek tápanyagtartalmának felszívódását rontják az ilyen hatású ételek. Így az értékes, a szervezet egészséges működéséhez szükséges anyagok feldolgozatlanul távoznak a bélrendszerből.

Jó, ha tudod!

A laktózintolerancia talán a legismertebb és leggyakoribb ételérzékenység, ami a tejcukor lebontásának nehézségét jelenti. Aki hasonló problémával küzd, annak a laktózmentes termékek ugyan megoldást jelenthetnek, de nem egészen úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk. Fontos tudni, hogy ezek az élelmiszerek ugyanúgy tejből készülnek, csupán laktáz enzim hozzáadásával semlegesítik a tejtermékekben lévő tejcukrot. Így az említett káros hatások ugyanúgy érvényesek a laktózmentes termékekre is. Érdemes kalciummal dúsított növényi termékeket fogyasztanunk az állati eredetű tej helyett (pl. mandula-, szója-, zab- vagy rizstejet).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X