Főoldal > AKTUÁLIS > Szünidei lődörgés helyett várnak a nyári sporttáborok

Szünidei lődörgés helyett várnak a nyári sporttáborok

0

Írta:

Már csak néhányat kell aludni az ifjabb diákoknak, és a táblán kezdenek gyűlni, hátulról előre a Vakáció! betűi. Kezdődik a nyári szünet. Ez a tanulóknak egyértelmű örömet, boldogságot jelent, a szülőknek azonban gondokat is: Mit tegyünk a gyerekkel, hogyan lehetne tartalmasan eltölteni a nyarat, amikor nem az iskolai fegyelem diktálta hangulatban élnek? Hogyan tudná lányai, […]

Már csak néhányat kell aludni az ifjabb diákoknak, és a táblán kezdenek gyűlni, hátulról előre a Vakáció! betűi. Kezdődik a nyári szünet. Ez a tanulóknak egyértelmű örömet, boldogságot jelent, a szülőknek azonban gondokat is: Mit tegyünk a gyerekkel, hogyan lehetne tartalmasan eltölteni a nyarat, amikor nem az iskolai fegyelem diktálta hangulatban élnek? Hogyan tudná lányai, fiai számára hasznossá tenni a heteket, hogy elkerülje a kulcsos gyerekek céltalan lődörgését, a rossz társaságba kerülést. Ezekre adnak jó megoldást a nyári táborok, ezeken belül is a sporttáborok. A Folyondár utcai Vasas Sport- és Táncközpont hat különböző sportágban rendez nyári tábort.

Hip-hop tábor

Június 25-29 és július 9-13 között. 7-től 16 éveseknek

A hip-hop tábort Bolla Mariann egykori aerobikos világkupa- és Európa-bajnoki ezüstérmes vezeti. A hip-hop egy dinamikusan fejlődő, viszonylag új sportág. Ahogy az edzőnő elmondta, a jó kis pörgős foglalkozások szórakoztatva erősítenek, ügyesítenek és legjobban a mozgáskoordinációt fejlesztik. A tíz-tíz perces bemelegítés és erősítés után különböző koreográfiákat tanít meg a nebulókkal Mariann, és amikor ezek már jól mennek, akkor zenére folytatják a tanultak gyakorlását. Fontos céljuk, hogy minden részvevő sikerélményekkel távozzon. A tanfolyamok végeztével egy kis előadás keretében mutatják be a tanultakat a szülőknek.

hiphop.jpg ()Gyerek balett

Ovisoknak június 18-22., nagyobbaknak június 25-28.

A balett oktatásnál érthető módon különböző korosztályokra bontják a táborozási lehetőséget, hiszen az ovisoknak mást kell megtanítani, mint a kisiskolásoknak. Az apróságok az ebéd után mesét hallgatnak, még aludhatnak is, ha akarnak, de játszhatnak is kint a sporttelep füves pályáján. Az ő oktatásukban sok a játékos elem, hiszen annak segítségével sajátíthatják el a lépéseket. Ahogy Csató Enikő balett tanár elmondta az ovisoknál a tánctanuláshoz elsősorban mesefilmek ismert zenéjét alkalmazzák, míg az idősebbek már a klasszikus balett zenére tancolnak, hiszen náluk már a tánc élménye is megjelenik, hiszen egyre biztosabban állnak és forognak egy lábon. Ami közös, hogy mindkét csoportban van erősítés, használnak gumiasztalt, korlátot és gerendát.

Röplabda

Július 2-6 és július 9-13. Mindkét táborba 11-16 éves fiúk és lányok jöhetnek

Ebben a sportágban a Folyondár utcai csarnokban készül és játszik a Vasas bajnok és Magyar Kupa-győztes női csapata, és itt gyakorol a többi korosztályos együttes is. Azaz a nagyok „árnyékéban” sajátíthatják el a táborozók Kőnig Gábor edző-táborvezető irányításával mindenféle kiegészítő gyakorlatokkal a sportág alapjait. Természetesen mindkét hétre be lehet iratkozni a táborba és a duplázók a második héten már élvezik is a játékot. Fél kilenctől várják a röplabdázni vágyókat és 17 óráig tart a foglalkozás. Természetesen ebédet és uzsonnát kapnak és ebéd után nekik is jár a csendes pihenő. A tavalyi táborozók közül többen már a Vasas igazolt röpisei.

ropi.jpg ()Tenisz

Június 18-ától a szünidő végéig. 4-től 16 éves fiúk és lányok jelentkezhetnek

Az egyetlen tábor, amely heti bontásban a szünidő végéig tart és az egyetlen, amelyben hozzávetőlegesen ugyanannyi lány és fiú jár. Mindenesetre ez volt a tavalyi, első táborozás tapasztalata. És másik tapasztalat, hogy a táborozók közül sokan annyira megkedvelték a sportágat, hogy beiratkoztak az iskolaidő alatti tanfolyamokra. Vagyis a Kirchknopf Zoltán vezette edző csapat tervei megvalósultak, játékos feladatokkal tűzdelt edzésekkel megszerettették a teniszezést. Akinek nincs ütője, a táborban kap. Naponta 9-től várják az ifjakat, délig a tenisz rejtelmeire oktatják őket, majd az ebéd utáni kis pihenőt követően közös játékos edzéseket tartanak. Az uzsonna elfogyasztása után 17-kor zár a tábor.

tenisztabor.jpg ()Judó

Július 16-20., július 23-27., 5-től 13 éves korú fiúkat és lányokat várnak

Az utóbbiak azonban nem szoktak jönni, mondván a táborok között vannak nőies sportágak is. Rajcsányi Gergő egykori cselgáncsbajnok a tanfolyam vezetője, de ha 12-14-nél többen jelentkeznek, akkor már két mester foglalkozik a táborozókkal. Természetesen, aki nem akar versenyző lenni az is fontos, hasznos dolgokat tanulhat meg egy-két hét alatt. Ugyanis aki úgy gondolja, mindkét táborra beiratkozhat. Az elején megtanítják esni az ifjakat, hogy növekedjen a magabiztosságuk, majd eldobják az ellenfelüket, meg tudják védeni magukat. A szülőket leginkább az fogja meg, ami az edzők célja: fegyelem, az ellenfél tisztelete, az agresszió elutasítása. Akit annyira megfogtak a tapasztaltak, azok később jelentkezhetnek a versenyszakosztályba.

judo.jpg ()Aerobik

3-tól 15 éves lányok és fiúk ismerkedhetnek a sportágakkal

ovistorna.jpg ()A Folyondár utcai tornacsarnok minden lehetőségét kihasználhatják a táborozók. Dóczi Dorottya szakosztály-igazgató és vezető edző elmondta, hogy az aerobikon kívül a tornasport minden válfajával is megismertetik a fiatalokat. Használhatják a gumiasztalt és tanulnak akrobatikát is. Itt különböző korcsoportoknak külön edzéseket tartanak, és külön gyakorolnak a fiúk és a lányok is.  A vezető edző elmondta, hogy ez nem nyári gyermekmegőrző, nem engedik, hogy lődörögjenek a gyerekek, igyekeznek olyan feladatokat adni, hogy délutánra elfáradjanak az ifjak. Természetesen a 9-kor kezdődő táborban kapnak ebédet és uzsonnát is a sportolók. És aki annyira megszerette az aerobikot, hogy folytatni szeretné, szeptembertől várják a verseny szakosztályban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X