Főoldal > AKTUÁLIS > Veszélyes fertőző betegségek Európában

Veszélyes fertőző betegségek Európában

betegségfertőzőutazás
0

Írta:

Az utazás során nem pusztán az utazók változtatnak helyet, hanem velük együtt a legkülönfélébb kórokozók is, éppen ezért az ő egészségügyi védelmük kiemelten fontos. A Futball Európa Bajnokság és az Olimpia miatt még nagyobb lesz az utazók száma az öreg kontinensen, ezért várhatóan a szokottnál is kiemeltebb figyelmet kap az utazási egészségügyi felkészülés. Egészségügyi ajánlások […]

Az utazás során nem pusztán az utazók változtatnak helyet, hanem velük együtt a legkülönfélébb kórokozók is, éppen ezért az ő egészségügyi védelmük kiemelten fontos. A Futball Európa Bajnokság és az Olimpia miatt még nagyobb lesz az utazók száma az öreg kontinensen, ezért várhatóan a szokottnál is kiemeltebb figyelmet kap az utazási egészségügyi felkészülés.

Egészségügyi ajánlások a futballrajongók számára

Az egészségügyi hatóságok (ECDC) véleménye szerint komoly fenyegetést jelent a sportrajongók számára az idei év két nagyszabású, európai sporteseménye. Az átoltottság alacsony szintje miatt ugyanis könnyen újra felütheti fejét a kanyaró az Olimpián és a Futball Európa Bajnokságon. Az idei év eddig eltelt szakaszában már 6000 kanyaró megbetegedést regisztráltak Ukrajnában, mely az idén júniusban induló EURO 2012, Futball Európa Bajnokság egyik házigazdája lesz. A 2012-es londoni olimpia ideje alatt előreláthatóan 11 millió ember utazik majd Angliába, ami okot ad a komoly elővigyázatosságra csakúgy, mint az EURO 2012 futballrajongóinak magas száma. Az ECDC és az Országos Epidemiológiai Központ is javasolja a játékok helyszínére készülőknek, hogy vegyék fel a kanyaró elleni vakcinát az utazás megkezdése előtt, amennyiben korábban még nem részesültek ilyen oltásban. A fertőzés a szomszédos Romániában is fenyeget, ahol az év első negyedében 1268 beteget regisztráltak.

utazas2.jpg ()A kórokozók persze nem válogatnak: bárhol felbukkanhatnak, ahol sok ember -ráadásul a legkülönfélébb országokból- van jelen. Ilyenek például a nagy zenei fesztiválok is, ahol az emberek tömeges jelenléte sokszor elégtelen higiénés körülményekkel társul. Ez rendkívül kedvező a különböző fertőzéses megbetegedések szempontjából. Elsősorban azok terjednek nagyon könnyen, amelyek cseppfertőzéssel, vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe. Ilyen például a hepatitis A is, ami gyakorlatilag egész Közép- és Kelet-Európában elterjedt. Ezért annak is érdemes odafigyelnie, aki nem kimondottan egy tömeges rendezvény kedvéért, hanem csak várost nézni indul külföldre.

Mediterrán országokba utazóknak

Az utazás megkezdése előtt érdemes tájékozódnia a célországban jellemző betegségekről, az aktuális járványokról, és arról, hogy milyen lépéseket lehet tenni a betegségek megelőzése érdekében. A WHO által kiadott legfrissebb, már 2012-es járványügyi térképek alapján bárki megbizonyosodhat afelől, hogy a célországban milyen fertőzéses megbetegedéssel kell számolnia.

A politikai helyzet miatt Egyiptom, Görögország és Spanyolország helyett sokan új célpontot keresnek a tengerpartra és napfényre vágyó utazók közül. Ennek köszönhetően egyre többen tervezik, hogy Bulgáriában, Horvátországban, vagy Törökországban töltik a szünidőt. Mindhárom ország esetében ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele. A hepatitis a tengeri ételekkel, szennyezett csapvízzel is terjedhet, a hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, piercing berakásával is fertőzhet. Horvátország esetében ezen kívül kiemelten oda kell figyelni a kullancsveszélyre, Törökországban pedig a hastífusz és a járványos agyhártyagyulladás is előfordul. Ha már kapott ezen betegségek ellen védőoltást, akkor is érdemes ellenőrizni az immunitási státuszt az oltási könyv segítségével, mert ezeket az oltásokat időről időre ismételni kell az aktív védelem megtartása érdekében.

A megbetegedés kockázata azonban nemcsak attól függ, hogy a betegség jelen van-e az országban, hanem számos más tényezőtől is, mint például az utazó életkora, egészségi állapota, a tervezett útvonal, illetve az utazás időtartama és típusa. A szakember segítségével végzett egyéni kockázatértékelés lehetővé teszi a személyre szabott védőoltási terv kialakítását. Erre bármelyik nemzetközi oltóközpontban van lehetőség.

Az utazás tervezése jó alkalom arra is, hogy ellenőrizzük, milyen betegségek ellen oltattuk már be magunkat. Célszerű már 4-8 héttel az utazás megkezdése előtt felvenni a szakemberekkel a kapcsolatot, így bőven lesz arra idő, hogy a megfelelő védettség kialakuljon. Ha az utazásig már nem állnak rendelkezésre hetek, akkor is érdemes lehet konzultálni, hiszen vannak olyan oltások, amelyek gyorsan kifejtik hatásukat, vagy esetleg egyéb módon is lehet a fertőzés ellen védekezni. A megelőzés mindig jobb, és ráadásul költséghatékonyabb is, mint egy esetleges megbetegedés kezelése.

Forrás: utazaselott.hu

Így segítsd a méregtelenítést és az emésztést!

Vásárolj úgy, ahogy Neked a legjobb! Új online drogéria indult!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X