Főoldal > AKTUÁLIS > Az idősödés együtt jár a fogíny-problémákkal?

Az idősödés együtt jár a fogíny-problémákkal?

fogínyidősöreg
0

Írta:

Ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a problémával, amelybe azonban nem szabad belenyugodni. Dr. Strémen Zsófia, esztétikai fogszakorvos a legújabb kutatásokról és a megoldási lehetőségekről beszélt. Egy kémiai anyag lenne az ok? A Nature Immunology című lap tanulmánya szerint az idősödéssel egyre gyakoribbá váló fogínyproblémák együtt járnak egy Del-1 nevű kémiai anyag […]

Ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a problémával, amelybe azonban nem szabad belenyugodni. Dr. Strémen Zsófia, esztétikai fogszakorvos a legújabb kutatásokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Egy kémiai anyag lenne az ok?

A Nature Immunology című lap tanulmánya szerint az idősödéssel egyre gyakoribbá váló fogínyproblémák együtt járnak egy Del-1 nevű kémiai anyag csökkenésével. Ez a fehérje megakadályozza, hogy a fehérvérsejtek megtapadjanak a száj szövetein és roncsolják azokat. A tudósok egereken végzett kísérletekben megfigyelték, hogy ha növelték a Del-1 szintjét a fogínysorvadásos, idősebb példányokon, mind az ínyproblémák, mind a csontveszteség jelentősen csökkent. Az angol és amerikai kutatók éppen ezért most arra törekszenek, hogy megértsék a Del-1 immunrendszerre gyakorolt hatását, hiszen ez hozzájárulhat a fogínybetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is.

A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez a probléma, amely a népesség közel ötödét érinti, a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki. Ezek a baktériumok alapvetően gyulladásokat okoznak, így többek az ínyét is.  

idos2.jpg ()Veszélyes következmények

A tartósan gyulladt íny nem csak fogvesztéshez vezethet, de a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladás majdnem megduplázza a koronáriabetegség kockázatát is.
 
Nem kell beletörődni

Dr. Strémen Zsófia szerint sok felnőtt egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, a további következményekről nem beszélve. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember a megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – ez utóbbi kitűnően elvégezhető például fogselyemmel. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is.  Így ő akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X