Főoldal > AKTUÁLIS > Ismerd meg olimpikon úszóink mindennapjait!

Ismerd meg olimpikon úszóink mindennapjait!

edzésolimpiaolimpikon
0

Írta:

Az edzések és a felkészülés Az idei nyár a Londoni Olimpiai Játékokról és az

Az edzések és a felkészülés

Az idei nyár a Londoni Olimpiai Játékokról és az olimpikonokról szól. A családi háttér és a szülői támogatás csak egy része a felkészülésnek, Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn is embert próbáló edzéstervvel készül az olimpiára. „Minden nap reggel negyed hatkor kelek, hattól tornázunk nyolcig, majd 11-ig úszás. Aztán hazamegyek, kicsit pihenek, ebédelek, és délután öttől hétig megint úszás” – meséli egy átlagosnak mondható napját Mutina Ágnes. Hasonló napirendje van Verrasztó Evelynnek is, aki részletesebben is elmesélte az edzések felépítését. Eszerint heti hat tornatermi edzésük van, mely három különböző edzésformát takar. Az egyik fontos elem a saját testsúlyos edzés, mely főleg a has-, hát- és törzsizmokat erősíti, de fekvőtámaszt és más, eszköz nélkül, saját testtel végezhető gyakorlatokat is takar. A második részt a klasszikus súlyzós edzés jelenti. Ilyenkor súlyokkal vagy gépeken edzik a kar- és a lábizmokat. Heti kétszer pedig fit-ball és trx elemekből felépített vegyes edzés egészíti ki a tornatermi edzésformát.

mutina.jpg ()

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A felkészülés nagy részét azonban nyilvánvalóan az úszás teszi ki, amely szintén változatos, különböző edzéseket jelent. „Vannak külön láb- és kargyakorlatok, variációk, technikai feladatok, és persze a legnehezebb rész, az iramúszás” – meséli Evelyn. „Az edzőm rengeteg időt tölt azzal, hogy megpróbálja változatosabbá tenni az amúgy meglehetősen monoton úszóedzéseket” – teszi hozzá Ági. „Annyira tehát nem lehet okunk panaszra, hiszen nincs olyan, hogy kétszer kell leúszni ugyanazt az edzést” – mondja.

A felkészülés természetesen folyamatos, a sportolók gyakorlatilag egész évben az adott versenyre készülnek. „Mindenki úgy gondolja, hogy elég az olimpia előtt egy hónappal elkezdeni intenzíven dolgozni. De ez nem így működik. Télen úszunk igazán sokat, aztán vannak különböző állomások, versenyek, amikre készülünk, lépésről-lépésre keményítünk, most pedig már inkább rápihenni kell az olimpiára. Ilyenkor már nem igazán tudunk többet hozzátenni, csak annyit hogy pihenten megyünk, és megpróbáljuk kihozni magunkból azt a hihetetlen sok munkát, amit belefektettünk” – mondja Ági. „Nagyon sokat dolgozunk és edzünk, hogy kijussunk, és 2,5 fél perc alatt megmutassuk a világnak, hogy mit tudunk” – teszi hozzá Evelyn.

Étkezés és lelki háttér

Nem véletlen, hogy az olimpia előtti hetek már inkább a pihenésről, semmint az intenzív edzésekről szólnak, a sportolókra nehezedő nyomás egy ilyen versenyen szinte a fizikai erőnléthez hasonló lelki felkészültséget kíván. „Mindenki másfajta alkat, valakinek pszichológus segítségére van szüksége, hogy nyugodt tudjon maradni, vannak, akik természettől fogva nyugodtan kezelik az ilyen helyzeteket és nincs problémájuk. Én egy kicsit izgulós vagyok, a 2008-as olimpián azt hittem, hogy szívrohamot kapok a rajt előtt, de szerencsére jól sikerült a szám” – meséli élményeit Ági. Evelyn szerint szintén nagyon fontos, hogy nyugodtak tudjanak maradni a verseny előtt. „Természetesen sokat gondolok rá, minden az olimpia körül forog, de ilyenkor az ember megpróbálja magában elintézni és feldolgozni. Nekem ez a harmadik olimpiám, remélem, nem leszek annyira ideges” – mondja Evelyn.

Bár a versenyzők életmódja a tudatos és egészséges étkezést is megköveteli, se Evelyn, se Ági nem követ drasztikus diétát vagy speciális étrendet. „Természetesen próbálunk odafigyelni az étkezésre, sokszor kell fogyni is, de különleges étrendünk vagy előírásaink nincsenek” – mondja Ági. Evelyn szintén igyekszik kerülni a sült krumplihoz hasonló zsírosabb dolgokat, és előnyben részesíteni a húsokat, de ő se veszi ezt végsőkig komolyan. „Inkább a verseny előtt pár nappal igyekszünk odafigyelni a fehérje-szénhidrát mennyiségének arányára, de természetesen egy kis csoki mindig becsúszik” – teszi hozzá. 

A kemény és kitartó munka pedig reménység szerint meghozza majd a gyümölcsét, és sportolóink szép eredményekkel térnek majd haza Londonból.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X