Főoldal > AKTUÁLIS > Nem probléma a munkahelyi szerelem

Nem probléma a munkahelyi szerelem

munkahelypárkapcsolatszerelem
0

Írta:

Mégis viszonylag ritkán vállalják fel Magyarországon. Egy felmérés adatai szerint a nemzetközi átlagnál toleránsabbak vagyunk ebben a kérdésben. A 2012-es tavaszi kutatásban a magyar válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyén időről időre kialakulnak párkapcsolatok. Ez nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsonynak számít – átlagosan 57 százalék számolt be kollégák közötti szerelmi viszonyról a 32 országra […]

Mégis viszonylag ritkán vállalják fel Magyarországon. Egy felmérés adatai szerint a nemzetközi átlagnál toleránsabbak vagyunk ebben a kérdésben.

A 2012-es tavaszi kutatásban a magyar válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyén időről időre kialakulnak párkapcsolatok. Ez nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsonynak számít – átlagosan 57 százalék számolt be kollégák közötti szerelmi viszonyról a 32 országra kiterjedő felmérésben, de többek között Kínában és Indiában 70 százalékos volt a munkahelyi párkapcsolatok előfordulásának gyakorisága. Az alacsony magyar arány arra is utalhat, hogy hazánkban az érintettek még gyakran titkolják a viszonyukat.

„Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, így nem meglepő, hogy az itt kötött ismeretségek időnként szerelemmé alakulnak” – árnyalta az eredményeket Varga Balázs, marketing és PR vezető. Az USA-ban például egy 2006-os kutatás szerint a vállalatok mintegy 30 százalékánál szabályzatban is rögzítették a munkavállalók randevúira vonatkozó előírásokat. „Magyarországon ez még kevésbé jellemző, elsősorban a multinacionális és nagyobb vállalatok esetében bevett gyakorlat” – mondta Varga Balázs.

parkapcsolat2.jpg ()Nincs bajunk a szerelmesekkel

A felmérésben részt vevő magyar munkavállalók háromnegyede mondta azt, hogy egy munkahelyi románcnak nem kellene problémát jelentenie. Ezzel összhangban több mint 70 százalékuk gondolta úgy, hogy nem csökkentené a teljesítményét, ha egy kollégájával lenne viszonya. A felmérés szerint ugyan a megkérdezettek 40 százaléka áthelyezné a pár egyik tagját egy másik osztályra, azt viszont 88 százalék ellenezné, hogy valamelyik érintett kilépjen. „Ez arra utalhat, hogy maga a párkapcsolat ténye nem zavarja a kollégákat, inkább a kivételezést szeretnék elkerülni” – magyarázta Varga Balázs. A magyarok egyébként nemzetközi szinten is toleránsnak számítanak: a lengyeleknél például 27 százalék szerint kellene távoznia a cégtől a pár egyik tagjának.

Nem csak szerelmek, igaz barátságok is születnek a munkahelyeken

Magyarországon a megkérdezettek 68 százaléka mondta azt, hogy közeli barátai is vannak a munkatársai között, 62 százalék pedig rendszeresen találkozik a kollégáival a munkaidőn kívül. A nemzetközi adatokhoz képest viszonylag kevesen, mindössze a válaszadók 23 százaléka gondolta úgy, hogy a közösségi média révén több kapcsolata van a munkatársaival – valószínűleg inkább személyes találkozókon vagy telefonon ápoljuk a kollegiális viszonyokat.

Forrás: www.randstad.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X