Főoldal > AKTUÁLIS > Tények a lézeres szemműtétről

Tények a lézeres szemműtétről

műtétszem
0

Írta:

Napjainkban egyre népszerűbb eljárás a lézeres szemműtét, mely eddig számos embernek adta vissza a tök&

Napjainkban egyre népszerűbb eljárás a lézeres szemműtét, mely eddig számos embernek adta vissza a tökéletes, avagy a jobb látás képességét. A szemüveg és a kontaktlencse viselése hosszú távon zavaró lehet, ezért minden évben nő azoknak a száma, akik felkeresik szemészüket a szóba jöhető megoldások után kutatva. A műtétnek köszönhetően sokan egy életre megszabadulhatnak a távol-illetve a rövidlátásuktól, viszont vannak olyanok is, akik félve vetnék alá magukat hasonló beavatkozásnak, mert tartanak az esetleges kockázatoktól, szövődményektől. Vajon van okuk rá?

A lézeres szemműtét lényege

Több típusú lézeres szemműtét is létezik, de mindegyik lényege, hogy a szaruhártyát alakítják át, az élesebb és tökéletesebb látás érdekében, mivel legtöbbször a problémát a szem fénytörésének zavara okozza. Ezt úgynevezett excimer lézerrel végzik, mellyel fájdalommentesen és rövid időn belül kijavítják az esetleges hibákat. Ezt a felesleges réteg elpárologtatásával érik el, ami hozzájárul a látászavarokhoz.

A PRK (photo refraktiv keratektómia) nevű eljárás az egyik legrégebbi és legnépszerűbb kezelések közé tartozik. Ekkor a szem hámrétegének külső részét eltávolítják, így a szaruhártya felszínén történik maga a műtét úgy, hogy megváltoztatják ennek görbületét. Hatására a dioptria javul, akár tökéletesen éles látás is elérhető vele. A LASEK kezelésnél a különbség az, hogy a hámréteget nem távolítják el, hanem csupán alkohollal fellazítják, felhajtják, majd a műtét után visszahelyezik. Viszont a legfájdalommentesebb és a legbiztonságosabb az az INTRALASIK, mivel ekkor a hámréteg szinte teljesen sértetlen marad, és mivel mélyebben történik a beavatkozás, így tökéletes lesz a korrekció.

szem2.jpg ()Megelőző vizsgálatok

Ahhoz, hogy veszélytelenül el lehessen végezni a műtétet, különböző vizsgálatok szükségesek. Ez elég hosszadalmas, tehát nem árt erre egy napot rászánni, hogy az összes kizáró tényezőt kiszűrhessék, valamint hogy megállapítsák, melyik az adott személyre nézve a legjobb eljárás. A konzultáció alkalmával tájékoztatni kell az orvost az esetleges betegségekről, műtétekről. A szakember utána megvizsgálja a szem minden részét, a szaruhártyát, a görbületeket, a szemnyomást, a kitágított pupilla méretét, a könnytermelést, stb. Miután mindent rendben talált, elmondja a különböző javaslatokat a korrekcióra.

Fontos, hogy a vizsgálat előtt ne viselj 2 hétig lágy, 6 hétig pedig kemény kontaktlencsét, mivel ezek befolyással vannak a szaruhártya állapotára!

Kiknél nem végezhető el a lézeres szemműtét?

– magas szemnyomás
– sérült szaruhártya
– vékony szaruhártya
– túlzott szemszárazság
– keloidos sebgyógyulásra való hajlam
– bizonyos belgyógyászati betegségek
– terhesség

Műtét után

Attól függően, hogy milyen eljárásban volt részünk, van, hogy egy speciális kontaktlencse viselése javasolt, de általában elég, ha pár hónapig UV-szűrős napszemüvegben végezzük dolgainkat, nehogy károsodjon a szem. Ezen kívül fontos a felírt szemcseppek mindennapi alkalmazása, a fertőzések elkerülése érdekében. A műtét után többen szemégésről, illetve idegentest érzésről számolnak be, viszont ezek a tünetek kb. 3 nap alatt elmúlnak, viszont ha nagyon zavaró, esetleg ha nem megszokott tüneteket tapasztalunk, akkor a kontrollok alkalmával mindenképpen jelezzük!

A felsoroltakon kívül érdemes az alábbiakat elkerülni a gyorsabb gyógyulás érdekében:

– szauna, gőzfürdő
– sport
– smink
– bő vízzel való szemmosás

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X