Főoldal > AKTUÁLIS > Czanik Balázs: “Az őrült diétákat mellőzni kell!”

Czanik Balázs: “Az őrült diétákat mellőzni kell!”

0

Írta:

Czanik Balázzsal, a magyar capoeira aerobik megálmodójával, a Mozdulj Rá! program vezetőjével arról

Czanik Balázzsal, a magyar capoeira aerobik megálmodójával, a Mozdulj Rá! program vezetőjével arról beszélgettünk, milyen az ideális alkat és mit tehetünk azért, hogy sportosan és egészségesen éljünk.

Ha szépségversenyen zsűriznél, milyen szempontok alapján alkotnál véleményt a részvevő lányokról?

A szépségversenyek alkalmával kiemelten fontos szempont számomra, hogy kinek milyen az alakja, mennyire van összhangban a teste, hogy sportos megjelenés jellemezze a versenyzőt. Gyakran láthattunk olyan szépségversenyek mind Magyarországon, mind külföldön, ahol a nagyon vékony lányok érvényesültek. Korábban még a csontsovány megjelenés volt a trendi, de mára ez változóban van: kezdenek ráébredni arra az emberek, hogy a nőies vonalak elengedhetetlen részei a szépségnek. Nekem sokkal jobban tetszenek azok, akik bár vékonyak, mégis rendelkeznek egy kis izomzattal, és látszik rajtuk, hogy szeretik a mozgást. Gyakran kérdezik tőlem, hogy szerintem mennyi egy lány ideális testsúlya? Erre csak azt tudom mondani, hogy nézzen a tükörbe! Ha azt látja, hogy tökéletes az aránya, jó formában van és tetszik önmagának, akkor már nyert ügye van.

czanik2.jpg ()Szerinted hogyan valósítható meg a jó megjelenés?

Sokszor hangoztatom, hogy a szépség eléréséhez nem az önsanyargató diéta az üdvözítő megoldás. Arra sem lehet hagyatkozni, hogy hosszútávon mozgás nélkül is tartani tudjuk a jó formánkat. Ahhoz, hogy valaki jó alakra tegyen szert, elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Nem csak a küllemet, de az egészségmegőrzést is szem előtt kell tartani!

Milyen sportot ajánlanál a formálódni vágyóknak?

Általában a nők számára a leginkább ajánlott mozgásforma az aerob jellegű mozgás, kiemelten az aerobik. Aki esetleg egy kicsit izmosabb szeretne lenni, annak mindenképpen érdemes súlyzókkal erősíteni, persze ezt is inkább egy személyi edző segítségével. Így teljesen célzott és személyre szabott lesz az edzése, és hasznosan telik majd az idő az edzőteremben. Aki fogyni szeretne, annak tökéletes választás a futás, vagy bármilyen aerob mozgás. Aki pedig annyira vékony, hogy hízni szeretne, annak a súlyzókkal történő célzott edzést javaslom. Az optimális persze az, ha mindenből van egy kicsi.

Mit ne csináljanak semmiképpen?

A nagy súlyokkal történő edzést nem ajánlom, nem az a cél, hogy dagadjanak az izmok. És az őrült diétákat is mellőzni kell! Figyeljünk oda arra, mikor és mit eszünk, mozogjunk rendszeresen, éljünk egészségesen és a siker garantált.

Aki most kap észbe, az még tehet valamit az alakjáért?

Mindenképpen, hiszen ha heti 3-4 alkalommal mozgunk, már sokat tettünk az alakunk formálásáért.  De 5-6 edzéssel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki magunkból. Két hónap alatt így látványos eredményeket lehet elérni.

Mennyire lehet megmozdítani az embereket? Könnyen rá lehet őket venni a rendszeres mozgásra?

A Mozdulj rá! road show keretén belül szívesen mozognak a résztvevők, szeretik a közös edzéseket. Sokkal nehezebb elérni, hogy olyanok is eljöjjenek, akik eddig nem űztek semmiféle sportot. Főképp azért, mert mind a nők, mind a férfiak hajlamosak megmagyarázni maguknak, hogy jók úgy, ahogyan vannak. Sokszor csak egy szélsőséges helyzet az, amely rákényszeríti őket az életmódváltásra. Fontosnak tartom, hogy változtassunk bevett, rossz szokásainkon, mert a tapasztalat az, hogy a mai fiatalok könnyen elkényelmesednek, nagyon keveset mozognak.  Ebből a szempontból egy szépségverseny is komoly figyelemfelhívást jelenthet, hiszen a jó példa sokat segít.

Mennyire vagyunk kitartóak?

Akinek egyszer sikerül rászánnia magát a mozgásra, az utána is szívesen sportol. Nagy öröm számomra, hogy a Mozdulj rá! sorozatnak köszönhetően rengeteg embert meg tudtam mozdítani. Ez részben annak is tudható, hogy ezeken a napokon bio-kiállítók, szakemberek is jelen vannak, akik segítenek az egészséges táplálkozás kialakításában, vagy választ adnak az ezzel kapcsolatos kérdésekre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X