Főoldal > AKTUÁLIS > Fájdalommentes „egészség-szervíz” ultrahanggal

Fájdalommentes „egészség-szervíz” ultrahanggal

0

Írta:

Vajon az miért nem természetes, hogy ugyanilyen megfontolásból mi magunk is részt vegyünk évente egy &

Vajon az miért nem természetes, hogy ugyanilyen megfontolásból mi magunk is részt vegyünk évente egy „egészség-szervízen”? A korán felismert betegségek sokkal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint a későn diagnosztizáltak. A korai diagnózisok felállításának pedig az egyik legkényelmesebb, gyors eszköze az ultrahang – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea ultrahang specialista.

Vizsgálat kockázat- és fájdalommentesen

Az ultrahang (UH)-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és szükség esetén korlátlanul ismételhető. Az egyetlen apró kellemetlenség lehet, hogy a hasi UH-ra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni, ezen kívül semmiféle negatívummal nem jár a módszer. A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé.   

Azt a vizsgálatot érdemes évente kiegészíteni egy teljes laborvizsgálattal, egy mellkasröntgennel, egy szemészeti-, egy melanoma-, egy fogászati- és egy ortopédszűréssel, így nagyjából teljes képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztata-szűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat. Abban az esetben is érdemes időt fordítani magunkra, hogy aktuálisan semmiféle problémánk nincs. Hiszen az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

ultrahang2.jpg ()Ultrahanggal a folyamatok is megfigyelhetők
 
Dr. Szabó Andrea, ultrahang specialista szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépés csupán egyetlen sejt „megbolondulása”. Mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el a rosszindulatúságtól függően. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam hosszabb is lehet. Vagyis egy 3-4 milliméteres, még nem tapintható daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget. 

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.

Kiemelt kockázattal még fontosabb a szűrés

Az éves „egészség-szervízt” mindenkinek érdemes elvégeztetnie, van azonban néhány olyan rizikófaktor, amely feltétlenül szükségessé teszi az UH-os nyomonkövetést.
–    Magas vérnyomással élőknél elengedhetetlen a rendszeres nyaki ér UH, és így érdemes ellenőrzést végezni, ha magas a koleszterinszint.
–    Ha a felmenők közt előfordult emlődaganat, 30-35 felett évi egy vizsgálat idejében feltárhatja a kóros folyamatot, vagy éppen megnyugtathat.
–    Ízületi UH-vizsgálatot olyan jellegű baleset után érdemes végeztetni, amikor a röntgen vagy a CT nem mutat ki törést. Ugyanis ezek a képalkotó eljárások csak a csontokat tudják vizsgálni, a lágy részeket nem. Vagyis egy esetleges szalagszakadás csak UH-gal fedezhető fel. Ennek jelentősége abban áll, hogy szalagszakadás után 6 hétig ajánlott a rögzítés, míg enélkül csupán 1 hétig van fent a rögzítőkötés.

Fotó: Profimedia – Red Dot



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X