Főoldal > AKTUÁLIS > Nem kell a csont és bőr a kifutókon

Nem kell a csont és bőr a kifutókon

anorexiacsonthalálkifutómodell
0

Írta: and

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de az utóbbi években mi egyre kevésbé szeretjük a különböző glossy

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de az utóbbi években mi egyre kevésbé szeretjük a különböző glossy magazinokat forgatni, hiszen felütve az oldalakat minden képről  elérhetetlenül vékony testű modellek mosolyognak ránk azt hirdetve, mi vagyunk az örök vesztesek, a magunk husibb alakjával. Mi így is igyekszünk elfogadni magunkat úgy, ahogy vagyunk. De mi van azokkal, akik nem tudnak szakítani a sugallt ideális alak eléréséért tett aggasztó lépéseikkel?

A szépség és a szörny

Nyilván nem csak minket keserít el ez a helyzet. Valószínűbb, hogy már társadalmi szinten is igen nyomasztó hatásai vannak a csontkollekciók divatjának, akiket mi nők, de akár a férfiak is igyekeznek másolni, az egészséges határt is átlépve. A szakemberek már régóta kongatják a vészharangot, figyelmezetve arra, hogy a csontsovány modellek jelenléte a médiában és a divatbemutatókon hozzájárul ahhoz, hogy másokban, leginkább nőkben, evészavarok alakuljanak ki, amellett, hogy irreális és egészségtelen lesz a vágyott testképük.

Ezen igyekszik változtatni a most életbe lépett izraeli törvény is, mely szerint a modellek – nemtől függetlenül – csak akkor dolgozhatnak, ha testtömegindexük legalább 18,5 kg/m2. Ugyanakkor emellett még be is kell mutatniuk egy orvostól származó, három hónaposnál nem régibb igazolást is, amely szerint nem alultápláltak. A szigorú rendelet szerint, még azok a modellek sem dolgozhatnak, akiknek testsúlya egészséges ugyan, de extrém soványnak tűnnek. Amennyiben pedig a modellről készített képeket úgy manipulálták, hogy a modell a valóságosnál vékonyabbnak látsszon, azt egyértelműen fel kell tüntetni a képeken.

Izraelben – a többi fejlett országhoz hasonlóan – a 14–18 éves lányok mintegy 2 százalékának súlyos evészavara van. Ám más országokban is egyre nő az aggodalom, mert úgy találják, hogy a csont és bőr modellek jelenléte a kifutókon, a magazinokban és a hirdetésekben növeli az evészavaros személyek, főleg a fiatal nők számát. A most életbe lépett jogszabálytól azt várják a közel-keleti országban, hogy az új törvény megvédi a fiatalokat attól, hogy egy irreális szépségideálnak igyekezzenek megfelelni. Az izraeli törvényhez hasonlót egyébként már más országokban is hoztak, így például Olaszországban és Indiában. Az új törvény azonban nem vonatkozik azokra a külföldi publikációkra, amelyeket Izraelben is árulnak.

Ana.jpeg ()Lép végre a divatvilág is

A brazil modell Ana Carolina Reston (a fotón) 2006-ban 21 évesen halt bele abba, hogy szinte semmi táplálékot nem vett magához. Halálakor a magát végig kövérnek érző modell, a maga 174 centiméteres magasságához képest mindössze 40 kiló volt. Akkor a hír sokkolta a divatszakmát, változtatást ígértek a kötelező testparaméterekben, ám hat év és rengeteg tragédia kellett az áttöréshez.

Az egyre növekvő társadalmi nyomásnak hajtott végre fejet talán a divatvilág meghatározó lapját kiadó Conde Nast Verlag is, mely Münchenben a közelmúltban jelentette be, hogy a Vogue összes nemzetközi kiadása vállalta, hogy aláveti magát egy hat pontból álló egészségügyi kódexnek és nem dolgozik együtt táplálkozási zavarban szenvedő, illetve 16 évnél fiatalabb modellekkel. A sorsdöntő lépést azzal magyarázta a divatvilág egyik legbefolyásosabb hangjaként számon tartott magazin kiadója, hogy felelősnek érzi magát, hogy latba vesse súlyát a témáról folyó szakmai vitákban. Jonathan Newhouse, a Conde Nast International elnöke szerint ugyanis a Vogue-nak meggyőződése, hogy a szépség és az egészség összetartozik.

Az Egészségügyi kezdeményezés nevű hatpontos kódex értelmében a Vogue, ezentúl igyekszik egészségtudatos munkafeltételeket biztosítani, és kizárólag olyan modellekkel dolgozik együtt, akik objektíven szemlélve egészségesek, és segítenek egészséges képet kialakítani a testről. A modellnek jelentkező lányoktól kötelezően elkérik a személyi igazolványt, hogy 16 éven aluliak valóban ne kerülhessenek a kifutókra vagy a fotóstúdiókba. Ugyanakkor beindítanak egy olyan mentorprogramot is, amelynek keretében tapasztaltabb modellek felvállalják fiatalabb kollégáik segítését. A folyóirat emellett arra ösztönzi a tervezőket is, hogy gondoljanak irreálisan kisméretű ruháik következményeire is. Talán nem meglepő, hogy a Brigitte német nőmagazin már 2009-ben száműzte oldalairól a túlságosan vézna, nullás ruhaméretű modelleket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X