Főoldal > AKTUÁLIS > „Nem könnyű fizikai munka, de nagyon lehet szeretni” – interjú az autóversenyző Bende Adriennel

„Nem könnyű fizikai munka, de nagyon lehet szeretni” – interjú az autóversenyző Bende Adriennel

autóverseny
0

Írta:

Az autóversenyzés női szemmel Adrienn 2011-től versenyez a Lotus Ladies Cup szériában, de sokan ismerhetik a ké

Az autóversenyzés női szemmel

Adrienn 2011-től versenyez a Lotus Ladies Cup szériában, de sokan ismerhetik a képernyőről is, hiszen Szujó Zoltán mellett ő volt a Forma-1 helyszíni tudósítója. Az autóversenyzést tehát közvetlen közelről ismeri, és szívesen avatta be a Wellness Cafe-t ebbe a kívülről talán kicsit szokatlan, de mindenképpen izgalmas világba.

„Maga az autóversenyzés talán sokak számára megfoghatatlan dolog, rengeteg felkészülés és edzés előzi meg, mire az ember valójában versenyszituációba kerülhet” – kezdi Adrienn.

A legelső lépés, hogy le kell tenni egy a Magyar Autószövetség által elfogadott licence vizsgát. Ez olyasmi, mint a jogosítvány, ennek keretében sajátítják el a versenyzők a zászlókat, a pályajelzéseket és minden olyan információt, ami versenykörülmények között előjöhet. Ha ez megvan, onnantól ülhet az ember az autóba és kezdheti meg az edzéseket – tudtuk meg Adrienntől. Ezt követi a pályaismeret, a kanyarok, technikák és féktávok begyakorlása. „Minden pálya más és más, a Hungaroring például nagyon technikás pálya, de nagyon sok versenyünk van ott, így már minden pontját ismerem, álmomból felkelve is tudnám, hogy hol járok” – meséli Adrienn.

adrienn2.jpg ()A technikai ismereteken kívül természetesen nagyon fontos az állóképesség és az erőnlét is, hiszen az autóversenyzés komoly fizikai igénybevételt jelent. „A legnehezebb része talán a hőség. Egy apró, zárt autóban vagyunk, ahol meleg időben akár 40-50 fok is lehet. Mindezt védőruhában: overál, alatta tűzálló ruha, zokni, zárt cipő, kesztyű, bukósisak és alatta egy maszk. Ilyen körülmények között kell koncentrálnunk, ami nagyon megterhelő a szervezetnek, sokan rosszul is lesznek” – meséli a sport nehézségeit Adrienn. „Nem könnyű fizikai munka, de nagyon lehet szeretni” – teszi hozzá.

Minden egyes pluszkiló teher

A fizikai erőnlét megtartása tehát rendkívül fontos, ahogyan az ideális testsúlyra is komolyan oda kell figyelnie egy autóversenyzőnek, hiszen minden egyes pluszkiló terhet jelent a verseny során. Adrienn éppen ezért rendszeresen sportol és az étkezésre is odafigyel. „Szerencsére azonban nem kell koplalnom, sőt fogyókúráznom se nagyon. Legfeljebb arra szoktam figyelni, hogy ne a teljes adagot fogyasszam el a főétkezés során, illetve igyekszem elhagyni az édességeket” – mondja Adrienn, aki nem hisz a drasztikus diétákban. Szerinte ugyanis ez nem a hatékony, hosszú távon is tartható formája a fogyásnak. „Abban hiszek, hogy ha az ember mozog, és mellette egészségesen étkezik, akkor ez hozza meg hosszú távon az eredményt.”

És mivel nincs túl sok ideje, Adrienn az utóbbi időben egyre divatosabbá váló speedfitness segítségével tartja kondiban magát, a közelmúltban pedig saját stúdiót is nyitott. Ennek a mozgásformának a lényege, hogy egy 20 perces program alatt elektromos stimulálással minden izomcsoportot egy időben megmozgathatunk, sok időt spórolva meg. „Hosszú távon, rendszeresen végezve rendkívül hatékony edzésforma” – mondja Adrienn, aki az utóbbi időben a biciklizést is szívesen választja. „Bicikliről nézve teljesen más perspektívába kerül a város, az utcák, az emberek, hihetetlen, hogy milyen sokan közlekednek biciklivel” – meséli élményeit Adrienn.

Szépségápolás

Adrienn azonban nem csak autóversenyzőként vált ismertté, de a 2006-os Miss Universe Hungary győzteseként a Miss Universe versenyen hazánkat képviselve bekerült a 20 legszebb lány közé. Szépségkirálynő múltja ellenére azonban nincsenek különleges szépségtitkai és szépségápolási szokásai. „Ami számomra a legfontosabb az a hajam. Úgy gondolom, hogy a hosszú, szép haj az igazi nőiesség szimbóluma. Mivel nagyon sok hajam van, nagyon nehezen tudom beszárítani, így amikor csak tehetem, inkább szakemberre bízom magam” – meséli Adrienn. Kozmetikushoz azonban például szinte sosem jár, és a hétköznapokban sminkelni se szokta magát. „Egy kis pirosító, szempillaspirál és ennyi, igazán sminkelni csak akkor szoktam magamat, ha olyan rendezvényre megyek, ami ezt megköveteli.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X