Főoldal > AKTUÁLIS > 2013: Borúra derű?

2013: Borúra derű?

jövőpénz
0

Írta:

Miért? Mert a saját élete és családja szempontjából kedvezőtlen időszaknak minősíti azt. A

Miért? Mert a saját élete és családja szempontjából kedvezőtlen időszaknak minősíti azt. A magyarok évértékelője a leginkább negatív, 74 százalék szerint nekik csak rosszat hozott az óév. A világ polgárainak jövőképe kifejezetten reményteljes: 80 százaléka azt feltételezi, hogy 2013 összességében jobb esztendő lesz, mint a mostani volt. Ez az általános optimizmus a magyarokra is jellemző, az átlagossal megegyező, 80 százalékos a bizakodók aránya. A gazdasági várakozások nem ennyire kedvezőek, de 49 százaléknyian e tekintetben is javulásra számítanak. A magyar lakosság reményei ennél visszafogottabbak, 38 százalék gondolja azt, hogy a nemzetgazdaság jövőre az ideinél erősebb lesz. Az általános optimizmus alapja tehát csak részben a gazdaság remélt növekvő teljesítménye, nagyobb szerepe van benne annak, hogy az emberek kezükbe akarják venni sorsukat: a világ polgárainak 55 százaléka, a magyarok 68 százaléka úgy tervezi, hogy jövőre sikerül javítania a pénzügyi helyzetén – ezek a legfontosabb megállapításai annak a felmérésnek, amelyet az Ipsos készített 23 országban, 18500 fő megkérdezésével.

Rossz év volt?

A magyar lakosság háromnegyede feledné az idei évet, negatívan vonja meg a mérlegét. Ennél rosszabb értékelést senki nem adott, közvetlenül utánunk a spanyolok (72%), a mexikóiak (71%) következnek. A kutatásban szereplő országok népességének fele (52%-a) minősítette rossznak 2012-t.  A legkellemesebb emlékeik a kínaiaknak és az indonézeknek maradtak a mögöttünk hagyott hónapokról.

jovo2.jpg ()De bizakodunk…

Amíg tavaly év végén 72 százaléknyian bíztak abban, hogy az új esztendő javulást hoz számukra, addig most növekvő optimizmusról számolhatunk be. Jelenleg a világ polgárainak 80 százaléka várja, hogy a jövő év jobb lesz, mint az idei. Az indonézek a legoptimistábbak (96%), őket a mexikóiak (94%), a brazilok (94%) és az indiaiak (91%) követik. A magyarok várakozásai átlagosak, de ez a 80 százalékos arány nagy reményekről tanúskodik. Ugyanakkor hazánk polgárainak optimizmusa emelkedett a legnagyobb arányban – tavaly ilyenkor 56 százaléknyian tekintettek reményekkel a következő évre.

A bizakodás egyik oka lehet a nemzetgazdaságok talpra állása, megerősödése.  Az emberek fele szerint 2013-ban országának gazdasági teljesítménye meghaladja az ideit. Leginkább Indiában (78%), Brazíliában (78%), Indonéziában (77%) és Mexikóban (73%) bíznak a pozitívabb jövőben. A magyarok reményei e tekintetben az átlag alatt maradnak, mérsékeltek (38 százalékuk várja a gazdaságban az emelkedő tendenciát). Ugyanakkor az is igaz, hogy e tekintetben is jóval optimistábbak lettünk, hiszen egy évvel ezelőtt csak 20 százaléknyian bíztak a magyar gazdaság erősödésében.

Anyagi javulást várunk

A világban mutatkozó általános optimizmus másik összetevője az emberek személyes törekvése annak érdekében, hogy a maguk és mások sorsát jobbra fordítsák. A legtöbben, 55 százaléknyian a pénzügyi helyzetük javítását tűzték ki célul. Ennél jóval kevesebben (16 százaléknyian) vannak olyanok, akik a személyes viszonyaikat ápolnák intenzívebben jövőre vagy éppen az egészségükre figyelnének oda nagyobb mértékben (14 százaléknyian). A kedvező hangulatot javítják a külföldi utazási szándékok is – ilyet az emberek 12 százaléka tervez.

A magyarok fogadkozásai között is a család pénzügyi stabilitásának megteremtése az elsődleges – több mint kétharmadnyian (68 százaléknyian) a jövő évben ezt szeretnék megvalósítani. A baráti kapcsolatok erősítését 13 százaléknyian, az egészségmegőrzést 10 százaléknyian, míg az utazást 6 százaléknyian említették célként, tehát ezek viszonylag kevesek számára jelentik a magyarok jövő évi kedvező hangulatának zálogát.

Forrás: Ispos

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X