Főoldal > AKTUÁLIS > A nők sérülékenyebbek a ciklus egy szakaszában

A nők sérülékenyebbek a ciklus egy szakaszában

betegségciklusegészségmenstruáció
0

Írta:

A premenstruációs szindrómához hasonlatos jelenség hátteréről és a megoldás lehetős&

A premenstruációs szindrómához hasonlatos jelenség hátteréről és a megoldás lehetőségeiről beszélt dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász.

Létezik sérülékeny periódus

A University College London kutatói nemrégiben jutottak arra az eredményre, hogy a nőket a ciklusuk egy periódusában sokkal érzékenyebben érinti a stressz, mint más időszakokban. Ez az első kutatás, amely felfedte a lehetséges kapcsolatot a pszichológiai sérülékenység és az ovuláció közt – és előrevetítette a gyakori mentális problémák új megközelítésének lehetőségét. Kiderült ugyanis, hogy ha ebben az időszakban éri a nőket a stressz, a rosszkedv, a nyugtalanság és a nemkívánatos gondolatok még hetekkel a stresszes helyzet után is fennállnak.

A kutatók 41 nőt vontak bele a vizsgálatba, akik valamennyien 18 és 35 év köztiek voltak, rendszeres menstruációs ciklusuk volt, és nem tablettát használtak fogamzásgátlóként. Minden nőt megnézett egy stresszes eseményekkel (halállal, sérüléssel) teli rövidfilmet, majd nyáltesztek segítségével felmérték a hormonszintjüket. Ezek után arra kérték őket, hogy regisztrálják a filmhez kapcsolódó, nemkívánatos gondolataikat a következő időszakban.

ciklus2.jpg ()Kiderült, hogy a menzesz kezdete utáni 16-20 napon háromszor több negatív gondolata volt a nőknek, mint a ciklus más periódusaiban. Ez az eredmény arra sarkallhat, hogy a jövőben másként kezeljék azokat a traumán átesett nőket, akik az érzékeny időszakokban élték át a stresszes eseményt. Így talán jobb eséllyel megelőzhető a depresszió és a poszttraumás stressz szindróma.

A PMS is járhat kínzó tünetekkel

A nők a premestruációs szindróma (PMS) kapcsán is beszámolnak hasonló tünetekről, például idegességről, lehangoltságról. De jelentkezhet alvászavar, mellfeszülés, fokozott cukoréhség, puffadás és kifejezett hangulatzavarok is.  Egyes felmérések szerint ez a probléma a nők 75 százalékát érinti, akik közül minden ötödik nő orvosi kezelést is igényel – hangsúlyozza dr. Demjén László. – Tény, hogy léteznek olyan gyógyszerek, amelyek (akár az ovuláció elnyomásával, akár az ösztrogén és progeszteron termelés csökkentésével) segíthetnek a kínzó tüneteken, de az érintetteknek érdemes az életmódjukon is változtatniuk. A megfelelő megoldást azonban mindenképpen a betegnek és a nőgyógyásznak közösen kell megtalálnia.

Hogyan segíthet az életmód?

1. Fizikai aktivitás

Már napi 30 perc kardiomozgás sokat segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában.

2. Étkezés

– Érdemes csökkenteni vagy elhagyni a koffein és az alkoholfogyasztást.

– Ajánlatos kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a fehérlisztet és a cukrot. Ezek helyett érdemes növelni a rostbevitelt zöldségből, gyümölcsből, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból. Az omega-3 zsírsav is segíthet, forrásai főként a tengeri halak és a lenmag.

– Ideális a háromóránkénti étkezés, de lefekvés előtt három órával már nem ajánlott enni.

3.Táplálék kiegészítők

A PMS tüneteit enyhítheti a ligetszépe olaj, a magnézium-citrát, a kalcium-citrát, a B6 vitamin, és az EPA/DHA, vagyis az omega-3 zsírsav.

4. Stresszoldás

Fontos lenne megtalálni az érintetteknek a számukra megfelelő stresszoldási módszer, legyen az meditáció, jóga, masszázs vagy akár csak a nagy séták. Az alternatív terápiák is kiegészíthetik az orvosi megoldásokat, az akupunktúrától a homeopátiáig.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X