Főoldal > AKTUÁLIS > Ismerjük fel és kezeljük gyorsan a herpesz tüneteit!(X)

Ismerjük fel és kezeljük gyorsan a herpesz tüneteit!(X)

0

Írta:

Hogyan terjed az ajakherpesz?A vírussal a lakosság legnagyobb része találkozik, betegséget az arra fogé

Hogyan terjed az ajakherpesz?
A vírussal a lakosság legnagyobb része találkozik, betegséget az arra fogékonyakban okoz. Náluk viszont időről időre visszatérhet, így ők másoknak is továbbadhatják többnyire cseppfertőzés, vagy a betegség által okozott bőrelváltozásokkal való érintkezés útján.

A hatékony kezelés kulcsa!
A vírussal való első találkozás gyakran tünetmentes, bár előfordulhat, hogy néhány napon belül már ekkor bőrelváltozásokkal jár.  A vírus a szervezetben elraktározódik és időről időre tüneteket okozhat. Az első jelek nyomán, időben kezdjük el a kezelést, hogy a betegség és a fertőzőképesség időtartamát lerövidíthessük, a panaszokat csökkenthessük!

Mire kell figyelnünk?
Előfordulhat, hogy a megfertőződést követő néhány nap elteltével bizsergés, viszketés, égő érzés jelentkezik az érintett bőrterületen, leggyakrabban az ajkakon és környékükön. Ezt általános rossz közérzet, levertség, fejfájás, láz, garatfájdalom, nyirokcsomó-megnagyobbodás kísérheti. A betegség további lefolyását az időben megkezdett kezelés enyhítheti!

Napokkal később vizes hólyagocskák keletkeznek az érintett részen, melyeket bőrpír vesz körül. A hólyagok területén a bőr gyulladt, érzékeny. Kifakadásukkal, a betegség a legfertőzőbb szakaszába lép. A fertőzőképesség időtartamának lerövidítése éppolyan fontos , mint a panaszok enyhítése! A hólyagok beszáradásával képződött pörköket sem szabad dörzsölni. Arcunk érintése, mosdás után mindig alaposan mossunk kezet, használjunk külön törölközőt, evőeszközt.  A pörkök egy héten belül leesnek, helyükön a bőr sokáig vékony, vöröses. A teljes gyógyulás hetekig is eltarthat, a bőr nem marad heges.

Meddig kell együtt élni a herpeszvírussal?
Aki megfertőződik a herpeszvírussal, annak egy életen keresztül együtt kell élnie vele. A vírus a fertőzés helyéről az idegrostokon keresztül az idegdúcokba vándorol és ott nyugvó állapotba kerül. A betegséget számos provokáló tényező fellobbanthatja. A tüneteket azonban nem tapasztalja állandóan, előfordulhat az is, hogy sosem jelentkeznek nála a fent leírt panaszok.

Melyek azok a tényezők, amelyek aktiválhatják a vírust?
Az erős UV sugárzás (pl. téli-nyári napfény, szolárium), amely a veszélyeztetett bőrterületet éri, kifejezetten erős provokáló tényező. Az immunrendszert igénybe vevő más betegségek, sérülések, kimerültség, fizikai, lelki megerőltetés, vagy hormonális változások hatására is megjelenhetnek a fertőzés tünetei. Bizonyos ételek fogyasztása és gyomorrontás esetén is aktiválódhat a lappangó vírus. Fokozott veszélyt jelenthetnek a fogászati és szájsebészeti beavatkozások.

Miért érdemes krémet használni, hogyan lehet megelőzni, illetve meggyorsítani a gyógyulást?
A Telviran® krém hatóanyaga, az aciclovir hatékonyan gátolja a vírus szaporodását, így lerövidíthető a gyógyuláshoz szükséges idő és a fertőzőképesség időtartama. Abban a pillanatban, amikor a jól ismert égő, bizsergő érzés megjelenik az ajkakon vagy az orr körül, meg kell kezdeni a kezelést, mert ez azt jelzi, hogy a vírusok szaporodásnak indultak! A krémet érdemes naponta 5 alkalommal, kb. 4 óránként alkalmazni az érintett bőrfelületen, előtte és utána javasolt az alapos kézmosás. Általában elegendő 5 napig folytatni a kezelést, szükség esetén azonban további 5 napig, a seb gyógyulásáig kell alkalmazni a krémet.

 

További információk

—————————————————————————————————————————————————–

 

 

 

Aciclovir hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer.
A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

 

 

HU13/14TEL2PA1, lezárás dátuma: 2014.05.06.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X