Főoldal > AKTUÁLIS > Aludj el szépen! – tippek a nyugodt alváshoz

Aludj el szépen! – tippek a nyugodt alváshoz

0

Írta:

1. Állíts fel rendszeres napirendet A legfontosabb, hogy a napirended szinkronban legen a szervezeted természetes igé

1. Állíts fel rendszeres napirendet

A legfontosabb, hogy a napirended szinkronban legen a szervezeted természetes igényeivel és az alvás-ébrenlét ciklusoddal. A belső biológiai órádat csak ideig-óráig tudod becsapni, egy idő után azonban valamilyen formában visszaüt majd, ha kizsigereled a szervezeted és nem adsz elég időt magadnak az alvásra vagy éppen nem akkor alszol, amikor a szervezeted megkövetelné. Ezért legyen pontos időbeosztásod, amiben meghatározott időt fordítasz az alvásra. Azt egyedül te tudod, hogy mennyi alvásra van szükséged – van, akinek 10-12 óra kell, más héttel is beéri. Fontos viszont, hogy ez az alvási periódus minden nap lehetőleg ugyanakkor kezdődjön. Lehetőleg a hétvégeken se borítsd fel ezt a rendet, de ha mégis engedsz egy szombat esti partimeghívásnak, akkor lehetőleg más másnap pótold be a kiesett alvásidőt. Ha egy másik időbeosztásra kell átállnod, fokozatosan tedd meg: naponta negyed órákkal told el a lefekvés és felkelés idejét. Ha valamiért nem tudtál elegendő időt aludni, másnap napközben néhány rövidebb szunyókálással (és ne későbbi keléssel!) próbáld pótolni ezt az időt. Ha álmatlanság gyötör, napközben ne szunyókálj, hanem igyekezz ébren maradni és aktívan tölteni napot. Az aktivitás hó hatással van az alvásra: mélyebb, pihentetőbb alvással és nyugodtabban telnek így az éjszakáid.

2. Fénnyel segítsd az ébrenlétet, sötétítéssel az alvást

A szervezetedben található egy hormon, amit melatoninnak neveznek. Ennek működését a fény mennyisége befolyásolja: így sötétben alvásra, fényben ébrenlétre serkent. Ha nappal álmos lennél, menj a napra vagy kapcsolj villanyokat, éjszaka pedig kerüld a világítás melletti alvást. Ezért nem jó módszer a tévére alvás sem: a villódzó fények meggátolják, hogy mélyen aludj és a hangok is zavarják a pihenésed.  Legjobb, ha besötétítesz és kiszűröd a hangokat is és így segíted hozzá a szervezeted a pihenéshez. Napközben pedig legyél természetes fényben amennyit csak lehet – szemed se takard folyton napszemüveggel – és a munkahelyedre, otthonodba is a lehető legtöbb fényt engedd be. A melatonin termelés felborulása igen káros hatásokkal járhat: megnövekszik a daganatos megbetegedések kockázata, a depresszió és szívbetegségek esélye.

3. Legyen lefekvési rituáléd

Ha minden lefekvéskor ugyanazokat a mozdulatokat, cselekvéssorozatokat hajtod végre, az megnyugtatóan hat a pszichére és felkészít a nyugodt, pihentető alvásra. Ellenkező esetben – ha ezt a rituálét megtöröd – nyugtalansággal és feszülten fekszel majd le. A rituálé bári lehet: kezdődhet a vetkőzéssel, tisztálkodással, része lehet az óra beállítása, egy fejezet elolvasása egy könyvből. Lényeg, hogy minden nap ugyanúgy ismétlődjön és így hangoljon rá az alvásra.

4. Egyél és mozogj rendszer szerint

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a kiszámítható étkezések és a rendszeres mozgás szintén segíti a szervezeted, hogy harmonikusan működjön, és nappal éberen, éjjel pedig nyugalomban tegye a maga dolgát. Kerülnöd kell ehhez lefekvés előtt a nehéz, kiadós vacsorákat, az alkoholt és a különféle serketőket – beleértve a kávét, kakaót, energiaitalokat de még a rágózást is. Ezekkel a lefekvés előtti órákban már semmiképpen ne élj! Szintén zavarja a szervezeted nyugalomra térését az esti dohányzás, bár ez a szokás egyik napszakban sem válik előnyére az egészségednek.

4. Válassz kényelmes matracot és nyugodt helyre tedd az ágyad

A megfelelő fekhely nélkülözhetetlen a jó pihenéshez. A jó matrac nem túl puha és nem is kemény. Az ideális alvóhely nem meleg – nyugodtan tekerd le éjszakára a fűtést –, és nem szűrödnek be sem zajok sem felesleges fény. Ma már eléggé elfogadott nézet, hogy a lakás egyes pontjain eltérőek az energiaáramlások, és vannak helyek, amelyek nyugtalanítók míg másokon békesebben alhatsz, ha az ágyad oda helyezed. A macskák rendszerint jó érzékkel megtalálják a pihenésre alkalmas fekhelyeket, de szakemberrel is kiméretheted, az otthonod mely pontja a legideálisabb hálószobának.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X