Főoldal > AKTUÁLIS > Így válassz matracot

Így válassz matracot

0

Írta:

A matrac kiválasztásánál ha lehet, még körültekintőbben kell eljárnunk, mint az ágykeretn&

A matrac kiválasztásánál ha lehet, még körültekintőbben kell eljárnunk, mint az ágykeretnél,  mert hiába szép, ízléses, díszes a keret, ha a „tartalma” silány – így drága pénzen csak gyötrelmes éjszakákat vásároltunk magunknak. Érdemes rászánni akár több napot is, hogy a megfelelő darabot megtaláljuk. De milyen szempontok szerint keressünk?

Mi számít kényelmesenk?

Az elsődleges, hogy a matrac kényelmes legyen. Sokan úgy gondolják, hogy az a jó, ha kellemesen süpped, puhán „befogad” magába a matrac, de hosszú távon az ilyen komfort megbosszulja magát. Ha a hátnak, deréknak, csípőnek nem nyújt elég támaszt éjjel a fekhely, akkor reggel „összetörve” ébredünk, és amit a boltban hívogatóan kényelmesnek találtunk, azt már az első éjszaka után legszívesebben kidobnánk. A jó matrac nem a puhaságáról ismerszik meg, hanem arról, hogy tartást, támaszt ad, ezért minél nagyobb valakinek a súlya, annál keményebb matracot érdemes választania.

Ahány alvásmód, annyi matrac

Nemcsak a testsúly, hanem a megszokott alváspozíció is befolyásolja, hogy számunkra milyen az ideális matrac. Aki általában hason fekszik, annak a közepesen kemény darabok ajánlottak, amik képesek igazodni a testformához és felveszik annak alakját, de még elég alátámasztást biztosítanak.

Aki általában a hátán alszik, az jól teszi, ha minél keményebb matracot választ, mert a gerincnek szüksége van a határozott alátámasztásra. A puhább matracok azoknak valók, aki az oldalukon alszanak vagy éjjel gyakran váltogatják a testhelyzetüket: ezek a matracok nem nyomják az olyan kiálló testrészek, mint a váll vagy csípő, és engedik, hogy a test olyan pozícióba kerüljön, amelyben a gerinc viszonylag egyenes maradhat és így egyenletes terhelést kap.

Akinek ortopédiai problémái vannak, hátfájdalmaktól szenved, esetleg gondja van az ízületeivel, annak különösen alaposan át kell gondolnia, milyen fekhelyet választ. A derékfájósoknak általában a keményebb matrac válik be, az ízületi fájdalmakkal küszködőknek pedig érdemes olyan ágyat választani, amely több zónás és alkalmazkodik az egyes testtájak súlyához és alakjához. Azonban választás előtt érdemes beszélni az ortopéd orvossal, és kikérni a tanácsát ez ügyben.

Extra igények

A testsúly és az esetleges ortopédiai panaszok mellett más szempontok is befolyásolhatják a matracválasztást. Vannak, akik izzadékonyak, és különösen éjszaka verejtékeznek sokat. Idős korban ez gyakrabban előforduló jelenség. Számukra olyan anyagból készült matrac javasolt, amely felszívja és levezeti a verejtéket, antibakteriális tulajdonságai pedig megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását. Érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak és asztmásoknak tanácsos a betegségüknek megfelelő anyaggal bevont matracot választani, ha hosszú távon nyugodt, pihentető éjszakákat szeretnének.

Tippek a választáshoz

1. Mindig személyesen vásárolj matracot, hogy ki tudd próbálni még vásárlás előtt. Ne rendelj internetről és nem bízd másra a választást.

2. Adj időt magadnak. Időzz el a matracon különféle testhelyzetekben. Feküdj hosszabb ideig az ágyon úgy, ahogy általában aludni szoktál és figyeld meg, milyen hatással van a testedre.

3. Végezz keménység tesztet! Feküdj hanyatt a matracon és nyúlj a derekadnál a gerinced alá. Ha hézag van, akkor az ágy túl kemény, és nem biztosít jó alátámasztást. Az ilyen ágyban reggelre hátfájással ébredsz majd. Ha az oldaladon szoktál aludni, akkor nézd meg, hogy a csípőd és vállad kellőképpen be tud-e süppedni a matracba. Ha nem, akkor a gerincoszlop túlságosan meghajol oldalirányba, és éjszaka nem tudsz zavartalanul pihenni amiatt, hogy a válladra és csípődre a kelleténél nagyobb terhelés esik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X