Főoldal > AKTUÁLIS > Vigyázz a rejtett cukortartalommal, válassz helyesen rágógumit!

Vigyázz a rejtett cukortartalommal, válassz helyesen rágógumit!

0

Írta:

A fogápolással kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés: „Miért kell annyit foglalkozni a fogkőtiszt&

A fogápolással kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés: „Miért kell annyit foglalkozni a fogkőtisztítással és a rágógumizással, amikor az ősember, vagy a természeti népek nem törődtek ezzel, mégis egészséges fogaik voltak?”.

 Az egyik fontos szempont az, hogy a történelem során a várható élettartam mindig is lényegesen rövidebb volt, mint napjainkban, és az időskori életminőséggel kapcsolatos elvárások is megváltoztak. Gondolnánk, hogy a 20. század elején a születéskor várható élettartam csak 31 év volt, így egy hetven éves ember már aggastyánnak számított, míg manapság sokan ennyi idősen aktív életet élnek, fociznak az unokákkal és kerti sütögetést szerveznek a barátaikkal? Manapság lényegesen hosszabb ideig van szükségünk a fogainkra, mint a régi idők emberének, így jobban kell vigyáznunk rájuk.

rago_kozepes.jpg () 

A másik tényező a modern életmód és ezzel együtt a modern táplálkozás. Rengeteg készételt, finomított és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és ezek közös jellemzője kívül a szebbnél szebb csomagolás, belül pedig az egyre több és több cukor. Az élelmiszeriparban szinte mindenbe cukrot tesznek, egyszerűen azért, mert az édes íztől mindent finomabbnak érzünk, bár ez nyilvánvalóan szokás, kondicionálás kérdése is. 

logo_jo2.jpg ()A megoldás egyrészt minél több nyers, feldolgozatlan élelmiszer bevezetése az étrendünkbe, másrészt a cukormentes rágógumik használata az étkezések között. A fenti okok miatt gyakorlatilag bármit eszünk, szénhidrátbevitel történik, amely a fogszuvasodás kialakulásának egyik elsődleges oka.

Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, amely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. Ha megfelelő időn belül a plakksavak pH-ja megemelkedik, például cukormentes rágógumi fogyasztása révén, akkor az a savat semlegesíti, és a folyamat megáll.

nagy.jpg () 

tamas.jpg ()„Érdemes figyelni arra, hogy mindenképpen cukormentes fajtát válasszunk a cukros rágógumik helyett, fogorvosi szemmel nézve a cukros rágóguminál ugyanis nincs rosszabb” – mondta el Dr. Balsai Tamás fogszakorvos.

Ezek a termékek nemhogy nem közömbösítik az étkezések révén bevitt szénhidrátok károsító hatását, hanem erőteljesen fokozzák azt; gyakorlatilag az összes fogunkat hosszú időn keresztül édes nyálban fürdetjük” – magyarázza a szakértő.

Ha idős korunkban tehát boldogan szeretnénk mosolyogni az unokáinkra, és steaket enni a barátainkkal a kertben – a saját fogainkkal –, akkor nap mint nap foglalkoznunk kell azzal, hogy a bennünket érő káros hatásokat ellensúlyozzuk: vigyázzunk egészségünkre és ezzel együtt fogaink épségére. Ennek három alappillére a megfelelő napi fogápolás, a cukormentes rágógumik fogyasztása az étkezések között, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és kezelés.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X