Főoldal > AKTUÁLIS > Óvatosan a sürgősségi fogamzásgátlókkal!

Óvatosan a sürgősségi fogamzásgátlókkal!

antibébi tablettafogamzásgátlásfogamzásgátlógyógyszerhormonsürgősségi fogamzásgátlástabletta
0

Írta:

A napsütés okozta felszabadultság sokszor eredményez futó kalandot, ami a nem kívánt terhességek

A napsütés okozta felszabadultság sokszor eredményez futó kalandot, ami a nem kívánt terhességek „melegágya”. A nem megfelelő (esetleg teljesen hiányzó) védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amely azonban dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat orvosa szerint a kevésbé rossz megoldás.

Hogyan működik?

A sürgősségi fogamzásgátlás a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül. Működésének az az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Éppen ezen folyamat időben történő megakadályozása miatt kell 3 napon belül orvoshoz kell fordulni, és segítséget kérni, hiszen itt minden esetben vényköteles szerekről van szó. Egy éjszakai baleset miatt nem kell felkelteni az ügyeletes orvost, de nem szabad szükségtelenül késlekedni sem a felkeresésével, és a tabletta alkalmazásának megkezdésével, mert az befolyásolhatja a hatékonyságot.

Nem szabad erre alapozni a védekezést

A sürgősségi módszer semmiképp sem helyettesítheti a tervezett védekezést. A nagy hormontartalmú tabletták csupán a „kevésbé rossz” megoldást képviselik a művi terhesség megszakításokhoz képest, amelyekből hazánkban évente több tízezer történik.

– A sürgősségi tabletta sárgatest-hormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettában található napi mennyiség – ismerteti dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat orvosa. 
– Nem véletlenül vénykötelesek az ilyen típusú szerek, ugyanis a felírás előtt az orvosnak meg kell vizsgálnia a hozzá fordulót, hiszen a tabletta veszélyeket is rejthet magában. Például, ha fel nem fedezett terhesség esetén vesz be egy nő ilyen tablettát, elabortálhat, vagy fejlődési problémát okozhat a magzatnál. Léteznek olyan betegségek, amely mellett nem lehet ilyen módszerrel élni, éppen ezért a hosszantartó betegségekről vagy kezelésekről mindig tájékoztatni kell az orvost.

Mivel itt nagy hormontartalmú tablettákról van szó, nem szabad rendszeresen ezzel a módszerrel élni! Gyakran ismételt, többszöri használat esetén komoly szövődmények léphetnek fel, mint a felborult ciklus, vérzészavarok, következményes gyulladások. Aki már egymás utáni két hónapban is élt ezzel az eszközzel, jobban teszi, ha rendszeresen szedendő fogamzásgátlót kezd alkalmazni, ugyanis egy havi adagban kisebb a hormonmennyiség, mint néhány eseti készítményben.

Kockázatok és mellékhatások

Leggyakoribb a hányinger és a hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti pecsételő vérzés a tabletta alkalmazását követő napokban, amely rövid időn belül megszűnik. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. Ezek a panaszok általában 24 órán belül megszűnnek. A menstruáció jelentkezésére a tabletta a legtöbb esetben nincs hatással. Ha azonban egy hétnél hosszabb késés adódik, felmerül a terhesség gyanúja, ezért ilyenkor ismét fel kell keresni a nőgyógyászt.

Azzal is tisztában kell tenni, hogy a sürgősségi tabletta nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől és az alkalmazása utáni újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki a tabletta védő hatása!

Forrás:www.oxygennogyogyaszat.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X