Főoldal > AKTUÁLIS > Sportolj és ne stresszelj az izzadságszagtól!(X)

Sportolj és ne stresszelj az izzadságszagtól!(X)

0

Írta:

Mert izzadni kell! Tisztázzuk, az izzadás nem egyenlő az izzadság szaggal. A verejtékezés ugyanis nagyon fontos a

Mert izzadni kell!

Tisztázzuk, az izzadás nem egyenlő az izzadság szaggal. A verejtékezés ugyanis nagyon fontos a testünk számára. Úgy működik, mint egy tökéletes klímaberendezés. Amikor kell fűt, amikor kell hűt és még közben segít megszabadulni a méreganyagoktól is. Ez az egészséges verejték szagtalan, a testszag, a bőrön élő baktériumok apró ürülékéből ered. Ezek a baktériumok az izzadtságunkkal táplálkoznak.

Kevesen tudják, hogy a testünk minden területén termelődik izzadtság, kétféle verejtékmirigyből: az apokrin és az ekrin mirigyekből. Az apokrin mirigyek a hónaljban találhatók, a szőrtüszők közelében. Akkor aktivizálódnak, ha erős érzelmi hatások érnek minket, stresszelünk vagy aggódunk. Ezek a mirigyek fehérjében és lipidekben gazdag verejtéket termelnek.
Az ekrin mirigyek a testünk egész területén megtalálhatóak és olyan verejtéket termelnek, amely 99%-ban víz. Ők felelnek a hőháztartásért és olyan helyzetekben működnek aktívabban, amikor le kell hűlnünk. Az ekrin mirigyek az arcon, a fejen, a kézen és a lábon a legaktívabbak.

„Sportos” izzadás

Amikor testmozgást végzünk, mindkét típusú mirigyek aktiválódnak, hogy lehűtsék a testünket, de persze elsősorban az ekrin mirigyek vetik be magukat. Amikor sportolsz te is érzed, hogy az arcod és a fejed sőt az egész tested intenzíven izzad.

Néhány egyszerű tippel azonban elkerülheted a kellemetlen testszagot, miközben a szervezeted egészséges működését is élvezheted.

1.    Kösd copfba a hajad!
A hajunk melegít, fokozza az izzadást, ezért még a sportolás előtt érdemes felemelni, így nem csak a verejtékezést lehet csökkenteni, de mozgás közben sem zavar a lobonc

2.    Segíthet a fejpánt!
Igazi retro feeling a fejpánt, ami a 80-as évek nagy slágere volt, de hidd el nagyon hatásos tud lenni, hiszen a homlokodról legördülő izzadságcseppeket felfogva, segít, hogy ne érezd annyira „vizesnek” magad

3.    „Lélegző” ruha
Télen sem túl praktikus, de nyáron az mondanám, kifejezetten tilos a szoros, szintetikus, nylon vagy éppen poliészer ruha. ettől tényleg nagyon kellemetlen szaggal izzadhatunk. Részesítsd előnyben a szellős, pamut, természetes anyagokból készült viseletet.

4.    Legyen nálad váltás póló!
Ha tudod magadról, hogy nagyon izzadós vagy, akkor akár edzés közben is tarthatsz egy rövid szünetet, amikor is kicseréled

5.    Használj megfelelő izzadságátló terméket!

Próbáld ki a Rexoan újdonságát!
A Rexona Maximum Protection TRIsolid™ technológiája igazodik a test működéséhez, egyfajta védőhálót alkotva a verejtékmirigyeken, ami mély védőréteget képez. A maximális hatékonyság érdekében használd a hónaljon lefekvés előtt. Alvás közben a TRIsolid™ formula alkalmazkodik a testedhez és a hatása egész másnap érezhető még a reggeli zuhanyzás után is. A Rexona Maximum Protectiont reggel is használhatod.

Bátran pattanj bringára, akár már kora reggel, és hazafelé sem kell aggódnod a kellemetlen izzadás hatásától!

További infomációk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X