Főoldal > AKTUÁLIS > Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

Apróbb változtatásokkal látványos eredmények

0

Írta:

Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos

dr_balsai_tamas.jpg ()Ahhoz hogy egészségünket, fizikai teljesítőképességünket, az adott életkornak megfelelő szépségünket megőrizzük, magabiztosak és elégedettek legyünk magunkkal, igenis tenni kell – ha nem is főállásban, de részmunkaidőben biztosan.

Ehhez pedig soha nem kellenek nagy dolgok, csak néhány apró szokás bevezetése, melyek aztán, ahogy egyre jobban érezzük magunkat a bőrünkben, további változásokat generálnak. Csak egy kicsivel több mozgás, néhány pohárral több víz naponta, nassolásra keksz helyett gyümölcs… és ami a fogorvosi szempontokat illeti, néhány perccel tovább tartó alaposabb fogmosás, szájvíz és fogselyem használata, cukormentes rágógumi fogyasztása étkezések után – ez mind-mind apróság, amivel percek alatt tehetünk magunkért valamit.

Visszatérve az egészséges, szép test kultuszára, nekem fogorvosként egyértelműen ebbe a fogalomkörbe tartozik a gyönyörű mosoly, a szépen csillogó, egészséges, fehér fogak is.  Ahogy azt már többször is írtam, 32 fogunk van egész életünkre. Ezt a 32 fogat kell megóvnunk, ápolnunk, megtartanunk, hisz fogból nem nő több. Szerencsére napjainkban a napi kétszeri fogmosás fontossága benne van a köztudatban; egyre többen használnak szájvizet, fogselymet, szájzuhanyt, és cukormentes rágógumit, de nagyon fontos, hogy a napi otthoni fogápolás valóban megfelelő, alapos legyen. Ahogy egy korábbi cikkben említettem, a legjobb, ha nem csak rutinszerűen, a napi problémákon tűnődve rángatjuk a szánkban a fogkefét, hanem fogmosás közben magunk elé képzeljük a szájat és a fogsort, és tudatosan, odafigyelve végigtisztítjuk az összes fogfelszínt, hogy sehol ne maradjon lepedék, amiből a későbbiekben fogkő képződhet.

shutterstock_82284955.jpg () 

A szájápolás másik fontos alapja a cukormentes rágógumik rendszeres használata. Rágózni jó, mert csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, semlegesíti a plakksavakat, helyettesítheti a nassolást, így segít a karcsúság megőrzésében, segít megbirkózni a stresszel, eltünteti a kellemetlen leheletet, hatékony ellenszere a szájszárazságnak, és valljuk be férfiként legtöbbünk szívét megdobogtatja egy gyönyörű női mosoly. Vagyis az ápolt, egészséges fehér fogaknak nagyobb vonzereje van, mint az sokan hiszik.

melon.jpg ()Arról nem is beszélve, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása akár tízszeresére fokozhatja a nyálképződést, azaz erősíti a szervezet természetes védővonalait. Igazolták azt is, hogy a plakksavak semlegesítését és a fogak ásványianyag-tartalmának megőrzését szintén elősegíti, ha étkezés vagy ivás után cukormentes rágógumit rágunk.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres ellenőrzésről sem! Éves viszonylatban az a kétszer egy óra, amit tanácsos a fogászati rendelőben féléves ellenőrzésre,  esetleg fogkőtisztításra fordítani, nem nagy dolog, viszont sokkal jobb lesz tőle a közérzetünk és a szájhigiéniánk.

Itt ez a gyönyörű nyár, ígérjük meg magunknak, hogy mi is megújulunk, és ne sajnáljuk magunktól azt a néhány percet és apróságot, amitől egyszerűen jobban érezzük majd magunkat!

Ha többet szeretne tudni a szájhigiéniáról, további információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

HUN_EDC_Orbit_FC_Horiz_RGB.png ()


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X