Főoldal > AKTUÁLIS > Ünnepeljük együtt a Király Fürdő 450 éves születésnapját! [x]

Ünnepeljük együtt a Király Fürdő 450 éves születésnapját! [x]

0

Írta:

A Király Fürdő építését a török Arszlán pasa kezdte meg 1565-ben azért, hogy a v&

IMG_3108.jpg ()

A Király Fürdő építését a török Arszlán pasa kezdte meg 1565-ben azért, hogy a városfalon belül is legyen ostrom idején védett közelségben lévő fürdő. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították, eredetileg vörösfenyőből készített vízvezetékekkel. A patinás fürdő egyike ritka török kori relikviáinknak, amely jelenleg mint műemlék, eredeti pompájában tárja elénk a korai oszmán fürdőkultúrát.

KIR 012.jpg () 

Az ünnepi hét során számos kulturális és gasztronómiai program várja az érdeklődőket. Többek között fellép Szőke Mirjam hastáncos 2011 Príma különdíjas művésze, a Miss Bellydance Hungary királynője és a Midnight Diamonds. A Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület török kori bemutatója izgalmas időutazás keretében, korhű környezetben mutatja be a török kori életet Magyarországon. A bemutató során a vendégek testközelből ismerhetik meg a 16-17. századra jellemző harcmodort, fegyverzetet, kultúrtörténetet, viseleteket és életmódot. Az eredeti dallamokat korabeli hangszereken és korhű viseletben a Héttorony Hangászok idézik fel. A csütörtöki napon a vendégek kézműves foglalkozásokon próbálhatják ki kézügyességüket.

_DSC4230.jpg ()

Az augusztus 28-i programokat a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ biztosítja. A nap során török édességek és eredeti török kávé kóstolására kerül sor. A Sultanita Duo pedig hagyományos oszmán kori török zenével szórakoztatja a vendégeket pengetős hangszereken.

10858379_436209486530708_1076142513726565358_n.jpg ()
Az egész héten nyitva tartó bazár hagyományos és modern török ételek és italok széles választékával csábítja a fürdőbe az érdeklődőket. Az építészet szerelmesei pedig minden nap két alkalommal csoportos vezetésen ismerhetik meg a fürdő különleges adottságait. És ha mindez nem lenne elég, azok a vendégek, akik lefotózzák magukat a születésnapi eseményre készült fotófallal és a fotót feltöltik a fürdő Facebook oldalára, páros fürdőbelépőket is nyerhetnek.

A részletes program elérhető a www.kiralyfurdo.hu és www.facebook.hu/BudapestGyogyfurdoi oldalon.
További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X