Főoldal > AKTUÁLIS > Hogyan épülhetünk fel gyorsabban a plasztikai műtétek után?

Hogyan épülhetünk fel gyorsabban a plasztikai műtétek után?

0

Írta:

Megtörténik a pillanat, amire vártunk, de még jó pár napig vagy hétig nem élvezhetjük annak

Megtörténik a pillanat, amire vártunk, de még jó pár napig vagy hétig nem élvezhetjük annak előnyeit. Hogy miért?

Azért, mert a testileg és lelkileg is megterhelő plasztikai műtétek után nem elég csupán az, hogy csak alszunk egy nagyot. Kellemetlen, de még hosszú ideig óvatosan és kímélően kell eljárnunk életünk minden területén, és a tökéletes gyógyulás érdekében nekünk, pácienseknek is tennünk kell.

Éppen ezért szedtünk össze néhány praktikus tanácsot, amivel nemcsak felgyorsítható a rehabilitáció, de még a műtéti hegeket is hatékonyabban tüntethetjük el.

nagy2.jpg ()

Műtét után: pihenés és kontroll

Természetes, hogy egy műtét után senkinek nincs kedve azonnal ugrabugrálni, de a lazulás ne csak egy-két napig tartson ki, és inkább ügyeljünk magunkra az elkövetkező néhány hétben. A pihenés ekkor nemcsak a barátunk lesz, hanem a saját kis házi orvosunk is! Segít, gyógyít…

Jó tanács még, hogy felkeléskor ne a hasizmunkat, hanem a karunkat használjuk; a varrat közelébe a gyógyulás előtt ne kerüljön krém vagy más, gyulladást okozó folyadék; figyeljünk oda a lázra; és persze szedjük be a kapott antibiotikumot és gyógyszereket.

Fontos még a kontroll, amit nem szabad kihagyni, és ha bármilyen problémát tapasztalunk, ne habozzunk elmenni az orvosunkhoz.

Étkezés a műtétek után

Érdemes kikérni, majd betartani az orvosok véleményét az étkezéssel kapcsolatban is, hiszen ez nem az egészségtelen kaják és féktelen alkoholos bulizások időszaka lesz. A lényeg nemcsak a mértékletesség, hanem a kíméletesség is.

Könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, és inkább többször együnk kisebb adagokat, mivel ezzel nem terheljük le nagyon szervezetünket. Jól fog esni a tea, a zabpehely, a párolt zöldség és a csirke.

Fényterápia

A különböző műtétek utáni rehabilitációban és a műtéti hegek gyógyításában ma már létfontosságú szerepet kaphat az úgynevezett fényterápia is, amit a látványos eredmények érdekében már a varratszedés előtt célszerű elkezdeni.

A polarizált fényt használó módszer jótékony hatásai miatt a műtéti hegek sokkal gyorsabban meggyógyulnak, sőt, még az ilyenkor fenyegető keloidképződés is elkerülhető a segítségével.

A fényterápiával ráadásul felgyorsítható a különböző duzzanatok és haematómák felszívódása, valamint az érintett bőrfelület regenerációja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X