Főoldal > AKTUÁLIS > Tarcali hétvége, nem csak a bor vonzásában

Tarcali hétvége, nem csak a bor vonzásában

0

Írta:

Általában nem Tarcalt említik elsőként a borvidékre látogatók, pedig egy teljes hétvég&

Általában nem Tarcalt említik elsőként a borvidékre látogatók, pedig egy teljes hétvégét el lehet itt tartalmasan tölteni, anélkül, hogy kimozdulnánk. A település egyik meghatározó borászata az 1994-ben alapított Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, ami a német-magyar származású Degenfeld család tulajdonában áll. Jelenleg 35 hektár szőlőt művelnek, a lehető legmagasabb minőség érdekében ökológiai módszerekkel.

Szinte mindenki megtalálja itt a neki legjobban tetsző bort, a kínálatban ugyanis található dűlőszelektált furmint és hárslevelű, tradicionális módszerrel készült pezsgő, könnyed és illatos muscat blanc, édes szamorodni, komoly beltartalmú késői szüretelésű bor és természetesen kóstolhatunk hat puttonyos aszút is, akár több évjáratból is.

nagy.jpg () 

A birtokközpont szomszédságában minden igényt kielégítő, négycsillagos kastélyszálló várja a vendégeket úszómedencével, saját étteremmel. A magas minőséget szem előtt tartva az étlapon egyre fontosabb szerepet töltenek be a helyi alapanyagok is. A birtokon pincemúzeum és bortrezor is található, az aktív kikapcsolódás kedvelői számára pedig pétanque pálya és erdei tornapark került kialakításra.

nagy3.jpg ()

A szállodát kiépített tanösvény és kőzetbemutató támfal köti össze a dombetetőn elhelyezkedő, nemrég felújított Terézia-kápolnával. A 2015 nyarán és őszén zajló beruházás során felújított, műemléki védettség alatt álló Terézia-kápolnát Gróf Grassalkovich Antal 1749-50-ben építtette Drese Gottfried mesterrel hálából uralkodójának, Mária Teréziának adományaiért. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján a katolikus hívők e szent előtt tisztelegnek búcsújárással.

nagy4.jpg ()

Érdemes egy piknikkosárral nekivágni az tanösvénynek és a kápolna alatt kicsit megpihenve koccintani, mert innen pont a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok kiemelt termőterületére, a Terézia dűlőre látunk rá, amely többek között a pincészet dűlőszelektált hárslevelű borának alapanyagát adja.

nagy2.jpg ()

A cikkben felsorolt fejlesztések az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósulnak meg, azokat az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozza. A támogatás összege 102 210 713 forint.

logo.jpg ()


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X