Főoldal > AKTUÁLIS > 5 dolog amit tudnod kell a liposzómális C-vitaminról (X)

5 dolog amit tudnod kell a liposzómális C-vitaminról (X)

0

Írta:

A C-vitamin előnyeiről már sokat hallottunk. Szedjük is. De biztosan eljut oda, ahova kell? Hogy a különböző felszívódási akadályok miatt nem a fürdőszobában „látjuk viszont”? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amiket a liposzómális C-vitaminról tudni érdemes.

Miért van rá szükség?
Mert a C-vitamint a szervezet csak korlátozottan tudja elraktározni. A bevételt követően a felszívódni nem képes mennyiség távozni kényszerül a vizelettel. A kutatások azt mutatják, hogy egy hagyományos, 200 mg-os tablettával a vér C-vitamin szintje csaknem teljesen telítődik, sőt már ekkora mennyiség bevétele esetén is észlelhető a vizeletben nem hasznosult C-vitamin. Ráadásul minél nagyobb C-vitamin dózishoz jut a szervezet egyszerre, annál kisebb mennyiséget képes hasznosítani belőle. 1000 mg hagyományos C-vitamin akár 80%-a kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítani tudná. Ebből is látszik, hogy nagyobb dózisok szedése esetén csupán azt érjük el, hogy vizeletünk C-vitaminban különösen gazdag lesz.

Olyan, mint az anyatej?
A liposzómális C-vitamin ötlete a természettől származik. Az anyatejben ugyanis a tápanyagokat egy természetes – ún. foszfolipid – réteg veszi körül. Erre azért van szükség, hogy a babák szervezete a lehető legjobban tudja őket hasznosítani. A liposzómális C-vitaminban szintén ilyen természetes réteg öleli körbe a C-vitamin molekulákat, lehetővé téve a kiváló hasznosulást.

Hosszantartó vagy liposzómális?
A C-vitamin felszívódási problémák kiküszöbölése céljából elsőként a nyújtott hatású készítmények jelentek meg. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ezek a készítmények továbbra is csak korlátozottan alkalmasak a magasabb dózisok bevitelére, így a C-vitamin vérszintek tartós emelésére.  A liposzómális C-vitamin viszont több szempontból is kedvezőbb lehetőséget biztosíthat. A liposzómális burok egyrészt védelmet nyújt a benne lévő aktív hatóanyagnak. Másrészt, a liposzóma tulajdonságoknak köszönhetően a megfelelő méretű részecskék képesek átjutni a felszívódást korlátozó rendszeren, és a „becsomagolt” C-vitamin tartalommal együtt eljutni a megfelelő helyre.

Akkor mindegy, csak liposzómális legyen?
Nem feltétlenül. A liposzómális C-vitaminok között is vannak ugyanis különbségek az összetételt, adalékanyagokat, illetve a liposzómák méretét illetően. Ha ez utóbbi például túl nagy, a várt hatás elmarad. Jelenleg egyetlen liposzómális C-vitamin kapszula létezik Magyarországon, melynek hatásosságát klinikai vizsgálat igazolja. A vizsgálat kimutatta, hogy átlagosan 4-szer magasabb C-vitaminszint emelkedést biztosít a piacvezető, hosszantartó C-vitamin készítményhez képest. Mit jelent ez? Azt, hogy az adott időszakokban nagyobb C-vitamin mennyiség áll a szervezet rendelkezésére, így jobban igazodik a szervezet megnövekedett igényeihez. Természetes módon biztosítja a nyújtott felszívódást is, és ami a legfontosabb, lehetővé teszi, hogy a C-vitamin könnyebben bejusson a sejtekbe. Hogy ez miért lényeges? Mert a C-vitaminnak ott a helye, hiszen nélkülözhetetlen sejten belüli funkciókat lát el immunrendszerünk védelme érdekében.

Igen, hiszen a kiváló hasznosulásnak – a fentieken túl – ez az egyik előnye: csökkenthetők a dózisok, mert a hatóanyag eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell. További pozitívum, hogy a felszívódási hatékonyságnak köszönhetően kíméli az emésztő- rendszert: nem tapasztalható pl. gyomorégés, megnövekedett vizelési inger vagy akár hasmenés. Gyerekek is szedhetik, és már elérhető folyadék formában is.

További információk


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X