Főoldal > AKTUÁLIS > 6 jel, hogy ritka bőrbetegséged van

6 jel, hogy ritka bőrbetegséged van

0

Írta:

Nagyon sajnáljuk a ritka betegségben szenvedőket, de bele se gondolunk abba, hogy egyszer akár áldozatokká is válhatunk. A bőrproblémákra pedig hajalmosak vagyunk egyszerű szépséghibaként tekinteni, hiszen nem ismerjük a betegek mindennapjait. 6 jel, ami arra utal, hogy Te is ritka bőrbetegségben szenvedsz.

 

1.    Feltűnő, kínzóan viszkető kiütések borítják a bőrödet
Minden előzmény nélkül elképesztően viszkető vörös kiütések borították el a testedet? Olyan mintha több száz szúnyogcsípés borítaná a bőrödet? Kezdhetsz aggódni, a tünetek egyértelműen csalánkiütésre utalnak. Lehet, hogy 24 órán belül megszűnnek, de újra előjönnek egy másik testtájékon.

2.    Duzzanatok jelennek meg arcodon, a tenyereden vagy a talpadon
A bőrbetegség következtében úgynevezett angioödémák is kialakulhatnak. Ha duzzanatok jelentek meg az arcodon, a tenyereden vagy a talpadon, és gyakorlatilag lábra sem tudsz állni, ezt a tünetet sem úsztad meg.

3.    Már több mint hat hete kínoznak a tünetek
Ha a csalánkiütések ennél rövidebb idő alatt elmúlnak, akkor legrosszabb esetben is csak heveny urticariád van, amely különösebb kivizsgálást nem igényel. Hat hét elteltével viszont megállapítható, hogy a bőrbetegség krónikus formájával van dolgod.

4.    Az orvosok sem tudják, hogy miért kell szenvedned
Alapos vizsgálatok után sem tudják megmondani az orvosok, hogy miért vakarod véresre magad éjszakánként, hiszen ők sem tudják beazonosítani a kiváltó okokat, ingereket. Ha „szerencséd van” annyit ki tudnak deríteni, hogy a hideg vagy a meleg, esetleg a bőr vízzel vagy bármilyen más anyaggal történő érintkezése okozza a csalánkiütések megjelenését.

5.    Álmatlan vagy, egyre nehezebben viseled a problémát
Annyira viszketnek a kiütéseid, hogy a fájdalomtól már aludni sem tudsz, az emberek pedig megbámulnak az utcán. A folyamatos kialvatlanság és a társadalmi reakciók miatt rövid idő alatt pszichés problémák is jelentkezhetnek nálad.

6.    Állandóan betegszabadságra mész
Egyre gyakrabban kényszerülsz arra, hogy otthon maradj vagy vizsgálatokra járj. Emiatt a főnökeid is szépen lassan berágnak rád, a kollégáidat pedig láthatóan zavarja, hogy folyamatosan vakarózol.

Ha ezek után is látni szeretnéd, hogy mit művelhet a külsőddel a krónikus urticaria, nézd meg a videót:

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X