A bogyók közül az áfonya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal. Antibakteriális és ví
A bogyók közül az áfonya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal. Antibakteriális és vírusellenes hatása említésre méltó, tele van speciális antioxidáns molekulával, amelyek bizonyítottan megállítják a hepatitis C vírus replikációját.
A kakaófajták közül az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb antioxidánst, beleértve az olyan polifenolokat, mint a procianidin, a katekin, vagy a epikatekin. Ezek segítik az erek megnyitását, és megvédik az idegeket a károsodástól és a gyulladástól. Az étcsokoládé emellett telítettségérzetet okoz, javítja a hangulatot és a kognitív funkciókat.
A brokkoli csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sulforaphane-t nevű antioxidánst tartalmaz, ami véd a szabad gyökök kialakulásától.
Az omega-3-ban gazdag halak a legfontosabb természetes gyulladáscsökkentők. A mandula rostokban, magnéziumban és rézben bővelkedik, valamint hatékonyan csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Azonban a mandulával óvatosan kell bánni, magas kalóriatartalma miatt csak mértékkel fogyasszuk.
A paradicsom likopinban gazdag, amelynek szív- és érrendszeri betegségek mellett rákmegelőző hatása is van. A fokhagyma pedig egy allicin nevű összetevőt tartalmaz, ami értágító hatással rendelkezik, ráadásul jó méregtelenítő is.
Forrás: OrientPress Hírügynökség