Főoldal > szex > Boldogság mindenáron?

Boldogság mindenáron?

boldogságcsábításkísértésmegcsaláspárkapcsolat
0

Írta:

De azért ne csak a fesztiválozásra vagy az alkoholra fogd, ha könnyebben elcsábulsz. A Maxima szakértője, Timur most is felteszi szokásos kérdését: megéri? Valóságshow-k hullócsillagai. Cipőfüggő nők. Populista politikusok. Gazdag öregurak fiatal szeretői. Kokainista topmenedzserek. Szenzációt hazudó újságírók. Hűtlen szeretők… Mi a közös bennük? Engedtek a CSÁBÍTÁSNAK. A szépség, hatalmasság, gazdagság, fontosság, nélkülözhetetlenség, szeretettség illúziójának. […]

De azért ne csak a fesztiválozásra vagy az alkoholra fogd, ha könnyebben elcsábulsz. A Maxima szakértője, Timur most is felteszi szokásos kérdését: megéri?

Valóságshow-k hullócsillagai. Cipőfüggő nők. Populista politikusok. Gazdag öregurak fiatal szeretői. Kokainista topmenedzserek. Szenzációt hazudó újságírók. Hűtlen szeretők…

Mi a közös bennük? Engedtek a CSÁBÍTÁSNAK. A szépség, hatalmasság, gazdagság, fontosság, nélkülözhetetlenség, szeretettség illúziójának. Tudod, melyik táborba tartozol: csábítasz, vagy elcsábulsz?

A tökéletes indoklás

Juli és Emma két teljesen azonos adottságokkal rendelkező ikerlány. Mindketten sikeres, igazi „menő csajok”. Megtalálták életük nagy szerelmét, akivel boldogan élnek. A múlt nyáron azonban mindkettőjüket megkísértette egy elképesztően sármos, fülledt erotikától sugárzó brazil félvérfiú. Külföldön, fesztiválozás alatt történt, nem volt a közelben ismerős, egyértelműen „most vagy soha” egyéjszakás kalandra szólt a csábítás. Juli megküzdött démonjaival és ellenállt, Emma azonban végül engedett – ezt azonban senki nem tudta meg soha. Mindkét lány visszatért élete nagy szerelméhez és a hétköznapokhoz. Mit gondolsz, hogyan vélekedik ma Juli és Emma a megcsalásról, félrelépésről?

boldogsagcikk1.jpg ()Elliot Aronson szociálpszichológus vizsgálta ezt a dilemmát és arra a következtetésre jutott, hogy Juli egyre mélyebben ítéli el a hűtlenséget és a hűség nagykövetévé válik, Emma viszont egyre megengedőbb, elnézőbb lesz a szexuális kalandokkal szemben.
Mivel mi, emberek racionalizáló lények vagyunk, csak úgy tudunk tovább élni egy-egy ilyen létünket alapjaiban befolyásoló döntést követően, ha jó indokokkal tudjuk alátámasztani választásunkat. Tulajdonképpen mindegy is, merre indulunk. Az önigazolás hihetetlen erővel működik. A hétköznapokban is itt ólálkodik. „Nem ettől a fánktól leszek dagadt. A nagyapám 90 évig élt láncdohányosként, nekem sem fog a cigizés megártani. Szeretek szingli lenni. Ha nem tudja meg a párom, az nem is megcsalás”. Ha azt gondolod magadról, hogy jó és tisztességes ember vagy, és olyasmit teszel, amit „rendes emberek” nem tesznek, akkor két következtetésed lehet. A: nem vagy becsületes, B: ami tettél, az rendben van.

Minden megvásárolható

Szeretet, figyelem, hatalom, pénz, bódulat, izgalom, szex… – a csábítás az az ígéret, hogy valamit, amire nagyon vágyunk vagy akár életbevágóan fontos számunkra, könnyedén, gyorsan, fáradság és kockázat nélkül elérhetjük, birtokolhatjuk. Nincs királyi út – szokták mondani. Ezzel egyet kell értsek.

Korunk talán leghazugabb csábítása az, hogy tömegek hiszik el: a boldogság megvásárolható, élhetnek gondtalanul, sőt alanyi jogon jár például az örök fiatalság és egészség. Annak illúziójában tévelygünk vakon, hogy „minden probléma megoldható”, s közben nem vesszük észre, hogy maga a probléma kezelése válik problémává, amely újabb problémákat teremt, amelyeket kezelni kell. Ha a párod már nem tesz boldoggá, akkor az probléma. A problémát kezelendő elkezdheted nyaggatni őt, hogy változzon meg, vagy megcsalod, mert neked is csak egy életed van, és a boldogság jár. Belátható, hogy mindkét eset további problémákat generál.

boldogsagcikk2.jpg ()A másikat megváltoztatni kudarcra ítélt vállalkozás, és igazi konzumszemléletről árulkodik. A másik csak a komfortomat hivatott szolgálni: ha ezt már nem képes megtenni, veszek egy újat. Ráadásul az új kapcsolat is lesz egyszer régi – hamarabb, mint gondolnád. A megoldás annak elfogadásában rejlik, hogy az élet része a nehézségek elviselése, nélkülük ugyanis nem kap értéket a tavaszi nap melege, az érett barack íze és a Kedves simogatása. A csábítás kívülről érkező megoldásokat ígér, pedig te magad vagy a megoldás! Vedd észre: a modern kor utópiája az, hogy fiatalnak, gazdagnak és gondtalannak kell lenned. Ha ez nem sikerül – lúzer vagy. Pedig ha követed ezt az utópiát, akkor azzal leszel elfoglalva, hogyan kerüld el a halált. Mindeközben pedig nem marad időd élni.

A cikk folytatását elolvashatod  a Maxima magazin legfrissebb számában!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X