Főoldal > szex > Összeillesz a pároddal?

Összeillesz a pároddal?

lélekpárkapcsolatszexualitás
0

Írta:

Miből tudhatod, hogy összeilletek-e? Régóta ismert tény, hogy a boldog kapcsolat titka, a jól sikerült párválasztás. De mikor választasz jól? Talán, ha fergetegesen szenvedélyes a kapcsolat? Netán hasonló dolgokat szerettek a hétköznapokban? Vagy ügyesen szervezitek a közös életet?A szakemberek szerint, igazán jól választottál akkor, ha mindhárom említett területen megfelelően működik a kapcsolat. Az összeillés három […]

Miből tudhatod, hogy összeilletek-e?

Régóta ismert tény, hogy a boldog kapcsolat titka, a jól sikerült párválasztás. De mikor választasz jól? Talán, ha fergetegesen szenvedélyes a kapcsolat? Netán hasonló dolgokat szerettek a hétköznapokban? Vagy ügyesen szervezitek a közös életet?
A szakemberek szerint, igazán jól választottál akkor, ha mindhárom említett területen megfelelően működik a kapcsolat.

Az összeillés három dimenziója

A gyakorlati dimenzió

Az életvezetésre, hétköznapi élet döntéseire vonatkozik. Jól boldoguló pároknál, bizonyos területeken természetadta az összeillés. Például szokások: alvásritmus, otthoni rend, költekezés, szülőkkel való kapcsolattartás, ízlés, választások, indulatok kezelése,helyzetek megoldása stb.

couple1jo.jpg ()Ha erős ebben a dimenzióban az összeillés, akkor a pár tagjai önkéntelenül egyetértenek egymással. Minél inkább eltérnek azonban az életvezetésre vonatkozó dolgokban, annál több konfliktus adódik a kapcsolatban, illetve annál inkább igyekeznek görcsösen alkalmazkodni, ám például az alvási ritmus vagy ízlés, netán a hit, nehezen változtatható.

Ráadásul életvezetésünket meghatározó jellemünk, több a megváltoztatható szokásoknál. Temperamentumunk, „habitusunk”, genetikailag befolyásolt, idegrendszeri sajátosság, mely nem változtatható. Nyugodt vérmérsékletű, csendes tevékenységet kedvelő, fáradékony ember, nem tudja tartósan „felvenni” a pörgős, izgalomkereső partnere ritmusát. Életmódjuk nem egyeztethető össze hosszú távon.
A gyakorlati dimenzióban csak rövid távon igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást, tartós kapcsolatban csak hasonló életvezetésű párral tudunk együtt élni.

A szexuális dimenzió

Kezdetben a boldog párkapcsolat motorja a szexualitás, szenvedély. Ám e titokzatos „kémia” könnyen lefordítható hétköznapi tapasztalásokra.
Hosszú távon szenvedélyes lesz a kapcsolat, ha pároddal kölcsönösen kívánatosnak tartjátok egymást. Mindkettőtöket ugyanannyira érdekel és foglalkoztat a szex. Szexuális szokásaitok hasonlóak s egyformán nyíltan, felszabadultan viszonyultok a szexhez.

Természetesen, ez a terület is alakítható, fejleszthető bizonyos határok között, ám ha a szexuális dimenzióban jelentős eltérések vannak köztetek, ez gyengíti a kapcsolatot a későbbiekben. Például egy visszafogottabb ember, akit kevésbé érdekel a szexualitás, a későbbiekben is beéri majd kevésbé gyakori szeretkezésekkel, míg partnere többre vágyna.

A közös hullámhossz dimenzió

A szakemberek szerint, ha igennel válaszolsz arra a kérdésre: „Ha partnerem azonos nemű lenne velem, vajon a legjobb barátaim közé tartozna-e? „ – akkor egy hullámhosszon vagy partnereddel. A közös hullámhossz nem a hasonló hobbit vagy szabadidős tevékenységet jelenti, bár kétségtelen, hogy gyakran e téren is megvalósul. Inkább egyfajta szellemi, érzelmi, lelki hullámhosszt, „fél szavakból is megértést” jelent. Erre a lelki rokonságra mindenki vágyik.

Becsapós lehet a kezdődő kapcsolatban az a fajta hamis “lelki rokonság” , ami valamelyik fél alárendelődésével valósul meg. Valóban összeilletek, ha nem csupán erőltetitek a közös hullámhossz megteremtését, hanem tényleg adott ez köztetek, érdeklődésben, élménygyűjtésben, választásokban. Mégis, hány dimenzió szükséges? Tapasztalatok szerint, az igazi „nagy” találkozások, tartós kapcsolatok, a három felsorolt dimenzió összeillésével teremtődnek.

Természetesen léteznek egy illetve két dimenziós kapcsolatok, ám ezek ritkábban állják ki az idő próbáját és a felektől megerőltető alkalmazkodást igényelnek. Például a szenvedélyes szerelem és szexualitás csupán egyetlen dimenzió, ha életvezetésben eltértek s eltérő élményekre vagytok nyitottak, nem fog fejlődni kapcsolatotok. Sok pár közös pontként értékeli a hétköznapi, praktikus dimenzió illetve hasonló érdeklődés meglétét, miközben szemet hunynak a „kémia” hiánya felett, így az ilyen kapcsolatok a szexuális dimenzió ürességén buknak el.

Wellness Cafe tipp: Értékeljétek a kapcsolatot s ötleteljetek, mit tehetnétek az egyes dimenziók erősítéséért!

Sam L. Hamburg: A boldog párkapcsolat titkai c. könyve nyomán

Itt a Vitálkonyha, teszteld!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X