Főoldal > szex > Fejleszd a kommunikációs készséged, és megúszhatsz egy szakítást!

Fejleszd a kommunikációs készséged, és megúszhatsz egy szakítást!

beszélgetéskommunikációpárkapcsolatszerelemszex
0

Írta: and

Kommunikálni több mint beszélni Egy párkapcsolatban a munka, a pénz, a szex vagy az intimitás hiánya gyakran komoly vitákat gerjeszt, ám ezek a konfliktusok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy tönkretegyenek egy jól működő kapcsolatot. John Gottman, a Washingtoni Egyetem professzora 25 éve kutatja a párkapcsolatokat, és arra a megállapításra jutott, hogy a kommunikációs stílusok szoros […]

Kommunikálni több mint beszélni

Egy párkapcsolatban a munka, a pénz, a szex vagy az intimitás hiánya gyakran komoly vitákat gerjeszt, ám ezek a konfliktusok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy tönkretegyenek egy jól működő kapcsolatot. John Gottman, a Washingtoni Egyetem professzora 25 éve kutatja a párkapcsolatokat, és arra a megállapításra jutott, hogy a kommunikációs stílusok szoros összefüggésben állnak a válásokkal. A világhírű pszichológus a házasságok sikerének és kudarcának valószínűségét 90%-os pontossággal jósolta meg az alapján, ahogyan egy pár beszélt a problémáiról. A kutatás szerint a rossz kommunikáció a párkapcsolat minden területére kihat, és még a legromantikusabb érzéseket is aláássa. A saját kommunikációs készségek ugyanakkor nem működnek önmaguktól és természetesen, hisz fejlesztésükhöz sok-sok idő és gyakorlat szükséges.

Hallgasd meg a másikat!

Amikor heves vitába bonyolódsz a kedveseddel, bizony nem könnyű fegyelmezni magad, és ha sikerül is csendben maradnod, könnyen lehet, hogy a fejedben még mindig kavarognak az indulatok. Ha konfliktusod van a pároddal, nagyon fontos, hogy ne csak azt halld meg, amit meg akarsz hallani, hanem hallgasd meg figyelmesen azt is, amit a másik mondani szeretne. Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy beszélgetés közben teljes mértékben a partneredre összpontosítasz. Ilyenkor érdemes tisztáznod, hogy valóban jól érted-e, amit közölni szándékozik, és ha valami nem teljesen egyértelmű a számodra, inkább kérdezz vissza, így megelőzheted a kommunikációs félreértéseket.

kapcsolat2.jpg ()Légy nyitott és őszinte!

A kommunikáció a sikeres kapcsolat alapja, ám sokan nem igazán ismerik önmagukat, és nem merik felvállalni saját vágyaikat, szükségleteiket, érzéseiket. Ha félsz önmagad lenni és kitárulkozni a másik előtt, hosszútávon nem számíthatsz boldog és harmonikus párkapcsolatra. Ahhoz, hogy a kedvesed minden élethelyzetben megértsen téged, világosan és nyíltan kell feltárnod önmagadat. Természetesen ez nem könnyű feladat, de ha teljesen őszintén kommunikálsz, újabb dimenziók nyílnak meg előttetek, amelyek mélyítik az egymáshoz fűződő szálakat, segítenek megoldást találni a konfliktushelyzetekre, sőt a közösen átélt nehézségek még inkább erősítik a kapcsolatot.

Figyelj a nonverbális jelekre!

Sokszor nem az számít, hogy mit mondasz, hanem az, hogyan teszed. A nonverbális kommunikáció a szavak nélküli kommunikációt jelenti, ilyenek pl. a gesztusok, a testbeszéd, a vokális jelek, az arcmimika és a szemkontaktus. Partnered nonverbális szokásai fontos információkat hordoznak: a test előtt összekulcsolt karok bezárkózásra utalnak, a szemkontaktus hiánya a füllentés egyértelmű jele, és ha beszélgetés közben a másik harapdálja az ajkait, biztos lehetsz benne, hogy zaklatott és ideges. A boldog és meghitt kapcsolat érdekében meg kell tanulnod olvasni ezekből a jelekből, így jobban megismerheted a párodat, de a testbeszéd értelmezése a konfliktushelyzetek megoldását is megkönnyítheti.

Fókuszálj az „Itt és most”-ra!

A párkapcsolati súrlódások gyakran banális apróságok miatt alakulnak ki, és ilyen helyzetekben sokan hajlamosak a másik fejéhez vágni olyan dolgokat is, amit később megbánnak. Ha tiszteletben akarod tartani a kapcsolatod és a kedvesed, soha ne veszítsd el az önkontrollt, és ne hagyd, hogy legyőzzenek az érzelmek. Komoly kérdések megvitatásakor igyekezz mindig racionális és józan maradni, hisz jó döntéseket hirtelen felindulásból vagy sértettségből nem lehet hozni. Koncentrálj mindig az adott problémára, ne hozd fel a múltbéli sérelmeidet, és ne tereld más irányba az eseményeket. Ha úgy látod, hogy nem tudtok dűlőre jutni, inkább mondd azt a párodnak, hogy térjetek vissza a témára másnap, higgadtan és indulatoktól mentesen. 

Ne ragaszkodj az igazadhoz!

Ha egyikőtök sem hajlandó kompromisszumot kötni, nehezen fog létrejönni az egészséges kommunikáció, ami lehetővé teszi az empatikus megértést, a törődést és a megbocsátást. Ne ragaszkodj mindenáron és görcsösen az álláspontodhoz, még akkor sem, ha úgy érzed, hogy neked van igazad. Egy kapcsolatban mindkét félnek szüksége van meghátrálásra, és inkább élj egy boldog kapcsolatban, ahol tiszteled a másikat függetlenül attól, hogy időnként nem értesz vele egyet, mintsem egy boldogtalanban, ahol mindig csak a te akaratod érvényesül. Ismerd be azt is, amikor tévedsz, és ha nincs igazad, egy őszinte bocsánatkéréssel elkerülheted, hogy párod haragot és megbántottságot érezzen.

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X