Főoldal > szex > Frigiditás: betegség vagy lelki zavar?

Frigiditás: betegség vagy lelki zavar?

agyfrigidönbizalomszexvonzalom
0

Írta:

A legtöbben letagadják és inkább mennek bele szexuális vágy nélkül testi kapcsolatba, minthogy segítséget kérjenek, vagy kivizsgáltassák magukat. Hátterében több ok is húzódhat, lelki és fizikai egyaránt, de bármi is álljon mögötte, sok esetben segítséget igényelne, hogy újra felfedezzék a gyönyört és megtalálják az élvezetet partnerük forró ölelésében. Mikor beszélünk frigiditásról? Sokan tévesen úgy gondolják, […]

A legtöbben letagadják és inkább mennek bele szexuális vágy nélkül testi kapcsolatba, minthogy segítséget kérjenek, vagy kivizsgáltassák magukat. Hátterében több ok is húzódhat, lelki és fizikai egyaránt, de bármi is álljon mögötte, sok esetben segítséget igényelne, hogy újra felfedezzék a gyönyört és megtalálják az élvezetet partnerük forró ölelésében.

Mikor beszélünk frigiditásról?

Sokan tévesen úgy gondolják, a frigiditás egyenlő az orgazmus hiányával, viszont ez a megállapítás nem fedi a teljes valóságot. A szexuális vágy csökkenése, az érzéketlenség mind hozzátartozik a tünetekhez, bár vannak, akik valamilyen fokon élvezik a szexet, megtalálják az örömet is benne, valamiért mégse tudják elérni a teljes beteljesülést. Felléphet nőknél és férfiaknál egyaránt, mégis a gyengébbik nem képviselői vannak e téren többségben a lelki tényezők nagyobb befolyása miatt.

frigid2.jpg ()Van, hogy fizikai okok miatt nem érez az ember kellő mértékű nemi vágyat: ezek lehetnek hormonális eredetűek, nőgyógyászati, illetve idegi problémák is közrejátszatnak benne, de általánosságban elmondható, hogy inkább magunkban kell keresni a probléma okát. Ez visszavezethető a gyerekkorra – ahol a szexet bűnös élvezetként kezelték a családban -, önbizalomhiányra, görcsös akarásra, illetve a terhességtől való félelemre. Természetesen ezeken kívül sok más tényező is frigiddé tehet, de ha ez az állapot hosszú távon áll fenn, akkor mindenképp érdemes szakember tanácsát kikérni.

Milyen szervi betegségek okozhatják

– hüvelyi/petefészek gyulladás
– ciszta
– daganat
– gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok)

Mit tehetünk a jobb szexuális életért?

A leggyakoribb tanács az, hogy az egyén próbálja meg elengedni magát, ne görcsöljön, és akkor mindez egy csapásra elmúlik. Szerencsés az, aki gyorsan meg tudja változtatni gondolkodását, de általában mélyebben gyökerezik a gond forrása, minthogy ilyen könnyen átlendüljön az érzelmi blokkokon. Ekkor jól jön egy szakképzett pszichiáter, vagy szexuálterapeuta, akivel közösen feloldhatóak ezek a lelki gátak, de mellette mi magunk is sokat tehetünk libidónk növelése érdekében.

Fogadd el a testedet!

Sok nőnek gondot okoz a teljes meztelenség – azon agyalnak, hogy néznek ki, nem látszik-e a pocakjuk, a narancsbőrük. Mivel önmagukkal vannak elfoglalva, nem törődnek magával az érzéssel, és mint tudjuk, – ahogy sok más- , ez is a fejben dől el. A legjobb, amit tehetsz, hogy megbarátkozol a testeddel: állj sokat ruha nélkül a tükör előtt és keresd meg magadon azokat a részeket, melyekkel elégedett vagy. Amikor szexre kerül a sor, ezekre fókuszálj, ne a hibáidra, így előbb-utóbb sokkal felszabadultabbá válsz! Valamint gondolj arra, hogy akárkivel is vagy, azért jutott el veled idáig, mert hihetetlenül vonzónak tart. És ezt nyugodtan elhiheted.

Beszélj róla!

Igaz, kényes téma, de ha gondjaid vannak, azt mindenképp beszéld meg a partnereddel. A legrosszabb, amit tehetsz az az, ha eljátszod az izgalmat és az orgazmust, hiszen így csak tovább mélyíted a problémát.  Egy odaadó és törődő társ ahelyett, hogy megsértődne, tenne azért, hogy felkutassátok együtt az okokat és tegyetek ellene. Természetesen a más jellegű beszélgetések is fontosak, hogy át tudd magad adni a párodnak, hiszen ha lelkileg közelebb érzed magadhoz, akkor könnyebben elengeded magad mellette az ágyban is.

Teremtsetek megfelelő hangulatot!

Hogy teljesen el tudd engedni magad, a hétköznapi stresszt, a frusztráltágot és az idegeskedést tedd félre. Fontos, hogy csakis magaddal és a pároddal foglakozz, minden mást zárj ki! Gyújts gyertyákat, tegyél be halk zenét és igyatok meg egy-egy pohár bort, hogy még jobban elengedd magad. Turbózd fel az önbizalmad pár szexi fehérneművel, hisz’ ezek nemcsak a férfiakra vannak jó hatással, de mi magunk is sokkal magabiztosabbak leszünk tőlük.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X