Főoldal > szex > A PCOS tönkreteheti a szexet is

A PCOS tönkreteheti a szexet is

betegségegészségszex. PCOS
0

Írta:

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz! Trendi megjelenés szuper áron! A betegség kís&eacute

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz!

Trendi megjelenés szuper áron!

A betegség kísérő tünetei között számos olyan is akad, amelyek csorbítják az önbizalmat, és befolyásolják a szexuális életet. Dr. Koppány Viktória, PCOS specialista elmondja, miképp teheti tönkre a meghitt együttléteket.

Mi az a PCOS?

Sajnos napjainkban egyre több nőt érint a policisztás ovárium szindróma. Hogy pontosan mi is a PCOS? „A PCO (Policisztás Ovárium) női szervezet  hormonális megbetegedése, melynél a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak ezek a megérni akaró, de nem tudó petesejtek, tüszők. A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet – és így a szerteágazó tünetei miatt nevezik policisztás ovárium szindrómának” – mondja a szakértő.

rossz2.jpg ()Miben befolyásolhatja a szexet?

Sokan gondolják azt, hogy ez a betegség csak akkor okoz gondot, amikor egy pár gyereket akar, azonban kellemetlen tünetei miatt szinte az összes benne szenvedő életére kihat.

„A PCOS tünetei között a fokozott szőrnövekedés gyakran okoz esztétikai kellemetlenségeket az arcon, végtagokon, mellkason. Ezen kívül a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nagyon sokszor még súlygyarapodás és erősen pattanásos bőr is a kísérőjelensége lehet, így nem ritka, hogy a szexuális élet minősége leromlik, amit a párkapcsolatra is nagyban kihathat.” – mondja dr. Koppány Viktória.

Okozhat fizikai fájdalmat a szex a PCOS miatt?

Félő, hogy az ebben a betegségben szenvedő nők életét nem csak a lelki terhelés nehezíti, hanem a fizikai fájdalom is, hiszen a hormonháztartás felborulása sok dologra van hatással.

„Ebben az esetben a hormonzavar miatt kialakulhat PH eltolódás a hüvelyben, illetve a nedvesedés szem lesz tökéletes, esetleg teljesen el is marad. Ez okozhat fizikai fájdalmat is a behatolásnál, és a szex közben, de jellemzően nem ez a probléma fő gyökere. A gondot sokkal inkább a libidó csökkenése, és a kísérő tünetek miatti lelki teher feldolgozása jelenti. Éppen ezért fontos a kivizsgálása, hiszen a betegség kezelhető, tehát a panaszok megszüntethetőek” – mondja a PCO specialista.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X