Főoldal > szex > 5 tévhit, hogy a szexfüggőség nem az, amire gondolsz

5 tévhit, hogy a szexfüggőség nem az, amire gondolsz

szerelemszexszexfüggőség
0

Írta:

A szexfüggőséget hajlamosak vagyunk elítélni, pedig nem is arról van szó, amire elsőként gondolunk!

Habár ez a terminus – szexfüggő – gyakran használatos, egy New York-i szexuálterapeuta, Ian Kerner véleménye szerint az emberek általában egy pontatlan elképzelés alapján definiálják a szexfüggőket. A szakértő szerint nem áll rendelkezésünkre elegendő kutatási anyag a téma definiálásához. Kerner szerint: „Amikor megfigyeljük az agyi reakciókat, azoknál az embereknél, akik valamilyen függőségben szenvednek, vagyis elképesztően vágynak valamire, nem ugyanaz a terület aktiválódik, mint a magukat szexfüggőknek vallóknál.”

A köznyelv azokat kiáltja ki szexfüggőnek, akik libidója magasabb az átlagosnál, de ez nem egyenértékű azzal, ha valaki egy külső inger (pl. drogok) rabja.

De miért mondjuk ilyen könnyen azt, hogy „szexfüggő”? Kerner elismeri, hogy ha a szex egy menekülési útvonal a problémák elől, az igenis baj, de nem teszi a függőséget függőséggé. Sokan sajnos az állítólagos függőséget használják fel a viselkedésük alibijeként. Kernet segít, hogy lerombolhassuk a legelterjedtebb tévhiteket.

#1 tévhit: A súlyvesztést követően szexfüggővé válsz 

Néhányan azt gondolják, az étel utáni vágyakozás felváltására sokan a szexhez fordulnak, de Kerner azt mondja, erre vonatkozóan sem kutatási eredmények, sem tanulmányok nem születtek.

#2 tévhit: A szexfüggők mindig csalfák 

Nem minden szexfüggő csalfa, s nem minden csalfa szexfüggő. A két dolog teljesen független egymástól. Egy monogám kapcsolatban előfordulhat, hogy az egyik fél libidója magasabb a másikénál, de ettől még nem feltétlenül kell szakítaniuk.

Lovely couple in their bed against hearts, Image: 217764108, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

#3 tévhit: A szexfüggők kerülik a címkéket 

Most nem a ruhacímkékre gondolunk természetesen. „Az emberek nagyon gyorsan és könnyen diagnosztizálják magukat szexfüggőként.”- mondja Kerner. A baj akkor van, ha a saját jelzőjük miatt úgy érzik, kibújhatnak valami alól, feloldozhatják magukat.

#4 tévhit: A szexfüggőknek perverz vágyai vannak 

Oké, néhány szexfüggő vágyik perverz dolgokra, de a legtöbben nem. A perverz vágyak és a szexfüggőség két egymástól teljesen különálló dolog, a kettő párhuzamba állítása hibás és felületes ismereteket mutat.

#5 tévhit: A szexfüggők egész nap maszturbálnak és pornót néznek 

Ha éppen nincs aktuális partnerük, néhányan valóban pornót néznek és gyakorolják az „önszeretést”, de ez megint csak nem mondható el az összes szexfüggőről. A legtöbbjük normális (vagy a normálishoz közeli) életet élnek, s csak a partnerük érzékeli esetlegesen a problémát.

Kerner szerint sokan gondolják magukról, hogy ha magas a libidójuk, máris szexfüggők, de a legtöbb esetben csak meg kell tanulni korlátozni és kezelni a vágyaikat a saját és partnerük érdekében.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X