Főoldal > szex > Mi az oka, ha nincs kedvünk a szexhez?

Mi az oka, ha nincs kedvünk a szexhez?

betegséggyógyszerstresszszexvágy
0

Írta:

Nincs kedved az összebújáshoz a pároddal? Több oka is lehet, hogy miért!

A stressz

Minden kapcsolatban lehetnek mélypontok, amikor kevésbé vágyunk a szexre, és viszonylag ritkábban kívánunk együtt lenni párunkkal. Nem kell tehát azonnal a legrosszabbra gondolni, de az, hogy egy kutatás szerint a nők 65 százaléka átélt már ilyen időszakot, mindenképpen elgondolkodtató. A kedvetlenség hosszú távon pedig szép lassan alááshatja a kapcsolatot, ezért mindenképpen érdemes utánajárni az okoknak, vagy éppen orvosi segítséget kérni. A probléma gyökere lehet testi vagy lelki eredetű, egyénenként változó, de egy kis odafigyeléssel a többsége kezelhető.

A leghétköznapibb és legelterjedtebb kedvcsökkentő nem meglepő módon a stressz. A stresszhormon hatására ugyanis a tesztoszteron és a DHEA hormon szintje is csökken, melyek mindegyike jelentősen befolyásolja a szexuális vágyat. A mechanizmus azonban fordítva is működik, így éppen a szexet segítségül hívva győzhetjük le a stresszt. Hasonló hatással lehet ránk a sport is, érdemes ezért munka után beiktatni egy kiadós biciklizést vagy aerobikot.

nincskedvcikk1.jpg ()

Női és férfi zavarok

Szintén alááshatja a nők szexhez való kedvét, ha problémájuk van az orgazmus elérésével. Ennek számos – lelki és testi – oka lehet, a fiatalkori rossz tapasztalatoktól kezdve a klitorisz érzékenységének vagy éppen az intim területek vérellátásának zavaráig. Ilyenkor érdemes kísérletezni, és szép lassan felfedezni testünk reakcióit.
Ahogyan a nőknél az orgazmus problémái okozhatnak fennakadást a szexuális élet folyamatosságában, úgy a férfiak részéről a merevedési zavarok okolhatók az áldatlan állapotért. A kudarcélményeket ugyanis egyre ritkább és ritkább próbálkozások követik, míg végül teljesen feladják a párok a hiábavaló küzdelmet. Az okok itt is többfélék lehetnek. Túl sok stressz, depresszió, teljesítménykényszer húzódhat meg a lelki háttérben, azonban az esetek többségében szervi probléma – például érrendszeri megbetegedés vagy diabétesz – is felmerül. A merevedési zavarok, így akár egy szívinfarktus vagy agyvérzés korai figyelmeztető jelei is lehet – érdemes ezért komolyan venni és orvosi segítséget kérni.

Betegségek, gyógyszerek

A migrén kedvcsökkentő hatását mindenki ismeri, rosszabb esetben tapasztalta is már, azonban ezen kívül is számos olyan betegséget említhetünk, melyek közvetlenül hatnak a szexuális vágy mértékére. Ide sorolhatjuk szinte az összes, a hormonrendszer egyensúlyát befolyásoló betegséget, ahogyan a vérkeringés és az idegrendszer zavarait, pajzsmirigy problémákat, étkezési zavarokat, alhasi műtéteket, vese- és hólyagproblémákat, valamint a depressziót. Azonban nem csak maguk a betegségek, de sokszor az ellenük szedett gyógyszerek is okozhatják a problémát. A vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok mind-mind okot adhatnak a csökkenő szexuális vágyra.

nincskedvcikk2.jpg ()

A leggyakrabban azonban mégis a hormontabletták, fogamzásgátló gyógyszerek válthatnak ki ilyen mellékhatást. A terhesség nyomasztó lehetőségétől való felszabadulás alapvetően éppen hogy kedvezne a szexuális vágynak, sok nő azonban éppen ellenkezően reagál a mesterséges hormonális beavatkozásra. Az ösztrogén például serkenti a máj globulin termelését, mely a libidóhormon, a tesztoszteron megkötéséért felelős. Mivel a fogamzásgátlók szinte mindegyike beavatkozik az ösztrogénháztartásba, önmagában a tabletta lecserélése nem feltétlenül vezet sikerre. Érdemes ezért a hormonokat kevésbé befolyásoló alternatív fogamzásgátló megoldásokat keresnünk. Hasonlóan biztonságos, ám kevésbé vágycsökkentő például a spirál vagy a fogamzásgátló gyűrű.

Ha a szexuális együttlét fájdalommal jár, és emiatt vonakodunk a dologtól, gyanakodhatunk fertőzésre, gombára vagy egyszerűen csak irritációra is. Ilyenkor használjunk intim mosakodót, gombaellenes készítményeket, és mindenképpen keressük fel a nőgyógyászt.

Bármi is álljon tehát a szexuális élet zavarai mögött, mindenképpen van rá megoldás, ne féljünk időben segítséget kérni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X