Főoldal > szex > Így kommunikálj a párkapcsolatodban

Így kommunikálj a párkapcsolatodban

boldogságérzésekkapcsolatkommunikációpárkapcsolatszerelemszex
0

Írta:

Az érzéseinkről beszélni nehéz dolog, ugyanakkor egy jól működő párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy kifejezzük magunkat.

A kommunikáció a mindennapi életünk szerves rész, megállás nélkül telefonálunk az ügyfelekkel, napközben csetelünk a szerelmünkkel, délután visszahívjuk a szülőket, esténként meg csacsogunk a barátnőkkel. Látszólag folyamatosan társalgunk, elmeséljük az életünk minden történését a Facebookon. Mi az oka annak, hogy párunkkal mégsem tudunk szemtől szemben leülni és az érzéseinkről beszélni?

Alapvető probléma, hogy nem foglakozunk magunkkal eleget, így nem tudjuk mi lenne számunkra jó. Éppen ezért nem is tudjuk szavakba önteni. Akkor hogyan várjuk el, hogy a másik tudja mit szeretnénk, mit érzünk egy adott szituáció kapcsán?  Nem hagyunk magunknak elegendő időt, hogy átgondolhassuk merre tart a párkapcsolat, hol vagyok benne én, és hol a szerelemem.

szerelem2.jpg ()

Apró gyakorlati tippekkel lehet javítani az érzelmi kommunikáción.

  1. Szánj időt magadra. Elég naponta 10 perc egy forró tea mellett vagy a jógamatracon, hogy át tudd gondolni a vágyaidat.
  2. Fogalmazd meg a félelmeidet. Ha kideríted milyen negatív hiedelem tart vissza téged az őszinte beszélgetéstől, át tudod formálni pozitív gondolatokká.
  3. Mondd el kedvesednek, ha valamivel megbántott. Kezdd úgy a mondatot: “Szomorú vagyok, mert…”, “Megbántottnak érzem magam, mert…” Fejezd ki bátran az érzéseidet, de a mondat mindig konstruktívan záruljon. “Annak örülnék, ha te is elmondanád az ezzel kapcsolatos érzéseidet…”, “Azt szeretném, ha ezentúl jobban kivennéd a részed a házimunkából.”
  4. Ha nem megy még a pároddal, gyakorlod a barátnőiddel, biztos volt, aki megbántott, mert nem hívott el téged is a moziba. Elmondtad neki?

A kommunikáció alapelve, hogy legalább két ember között zajlik, így figyelj arra, hogy ne ess át a túloldalra, ne tarts értekezést a problémáidról. Légy kíváncsi partnered reakcióira és tartsd tiszteletben, ha éppen fáradt vagy szorong valamitől és nem áll készen a beszélgetésre.

Sok esetben egy kellemes beszélgetésre kerül sor, mely előre mozdítja a kapcsolatot. Kiderülhet, hogy ugyan azok a dolgok foglalkoztatnak benneteket, csak fáradtak voltatok, vagy a csalódástól való félelem tartott vissza benneteket attól, hogy megnyíljatok egymás előtt. A köztetek lévő őszinte kapcsolódás sok mindent jelent, őszinte beszélgetést, pozitív és negatív érzelmek kifejezését, közös célok megfogalmazását.

A nyílt kommunikáció a harmonikus és mély párkapcsolat egyik alappillére, sosem késő megvizsgálni mennyire erős lábakon áll.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X