Főoldal > EGÉSZSÉG > akarmi

akarmi

0

Írta:

  Allergiát kiváltó tényezõ lehet egyes gyomnövények, fűfélék, fák pollenje, és a különböző penészgombák spórái. Ezeket gyűjtõnevükön allergéneknek, azaz allergiát kiváltó anyagoknak nevezzük. Az állandó allergiák kiváltói a házfalakon belüli “lakótársaink”: poratkák, penészgombák, por és akár kedvenc háziállatod nyála, ürüléke is. Minden tavasszal, nyáron és õsszel a kicsiny pollenek elrugaszkodnak anyanövényükrõl, hogy megkezdjék rövidebb-hosszabb röpülésüket […]

 

Allergiát kiváltó tényezõ lehet egyes gyomnövények, fűfélék, fák pollenje, és a különböző penészgombák spórái. Ezeket gyűjtõnevükön allergéneknek, azaz allergiát kiváltó anyagoknak nevezzük. Az állandó allergiák kiváltói a házfalakon belüli “lakótársaink”: poratkák, penészgombák, por és akár kedvenc háziállatod nyála, ürüléke is.

Minden tavasszal, nyáron és õsszel a kicsiny pollenek elrugaszkodnak anyanövényükrõl, hogy megkezdjék rövidebb-hosszabb röpülésüket a szelek szárnyain. Bár missziójukat tekintve más növények beporzására teremtettek, nem biztos, hogy feladatukat beteljesítik. Elõfordulhat, hogy egy emberi orrlyukba tévednek, esetleg egy torkon akadnak fenn.
Normális esetben azt mondhatnánk, hogy nincs ebben semmi, ez megtörtént gyermekkorunkban is számtalanszor, sõt már az õsnõ és õsférfi torkán is jócskán akadhatott fenn pollen a bozótosok szélein. Sajnos a ma már számtalan allergiára hajlamosító tényezõ elõl csak az bújhat el, aki nagyon akar. A számítógép monitortól, a televízió képernyõjén át a mobiltelefonig, a sok elektromágneses tér és a rengeteg élelmiszer-adalékanyag mind-mind allergiára hajlamosító tényezõ.

Diagnosztizálás

Az olyan allergiás tünetek, amelyek enyhe megfázásra utalnak – pl. a nátha – sokszor egy-két hétnél is tovább húzódnak. Ekkor jó orvoshoz menni, és egy bõr allergiateszten átesni, mert az sokat elárulhat “hajlamainkról”. Ezen túl még vérvizsgálatra is lehet vállalkozni, ha még pontosabb diagnózisra vágysz. Ha kiderül, mi okozza a kellemetlen kedvet rontó tüneteket, akkor érdemes minden létezõ olyan tényezõt kiiktatni, amely elõhozhatná a szimptómákat. Vegyük õket lépésrõl lépésre!


Fűallergia, parlagfű-allergia

Kérdés:
Jó ötlet-e egy rövidke kirándulást piknikkel zárni egy csodálatos nyári tisztáson, a zöld fűszálak és nyári virágok között?

Válasz:
Ha fűpollen-allergiád van, akkor erről a kikapcsolódási formáról le kell mondanod. A több mint 1000 fűfaj közül csak kevés okoz allergiát, közülük is nem biztos, hogy a veszélyesebb fajok épp az adott tisztáson burjánzanak. Jó tudni, hogy a fűpollen jelenlétét a hõmérséklet, a napszak és az esõzések is befolyásolják. Az igen allergén parlagfű-pollen mennyisége is töredékére csökken néhány óra esõzés után. Érdemes tudni, hogy a parlagfű virágzása augusztusban kezdõdik, novemberig tart és szeptember közepén tetõzik. Legnagyobb mennyiségben délelõtt 5-10 óra között száll a levegõben, főként száraz, meleg és szeles napokon.

Tünetek megelõzése:
Ha otthon van fű a kertben, bízd másra a fűnyírást! Ha mégsincs más a közelben, és nem várhat a dolog, akkor viselj az orrod és szád elõtt védõmaszkot. Dolgozz dinamikusan, és ha lehet, akkor késõ délután vagy megfelelõ védõfelszerelésben esõzés után dolgozz, amikor biztosan csak minimális mennyiségű pollen szálldos a levegõben. Komoly esetekben sajnos érdemes a lakás és kocsi ablakait zárva tartani, és a légkondi mellett dönteni. A ventillátorokat száműzd a pincébe vagy ajándékozd el. A legjobb beszerezni egy levegõfiltert, amely megszűri a port, pollent és penészt. Ne felejtsd el azt sem, hogy a pollen más embereken és háziállaton is az otthonodba érkezhet. A cipõket ezért is érdemes az elõtérben hagyni, hazaérkezve pedig a ruhákat minél gyorsabban meleg vízben kimosni. Ha az allergia extrém méreteket öltene, akkor csakis ruhaszárítóban szárítsd a ruháid, még véletlenül se vidd ki õket a szabadba! Ajánlott továbbá a mindennapos hajöblítés is.


Faallergia  

0000047_1.jpg ()

Kérdés:
A szomszédod õrült büszke kétszer virágzó cseresznyefájára, te pedig már az egész tavaszt és nyarat végigfuldokoltad miatta. Vajon merjed-e megkérni arra, hogy vágja ki?

Válasz:
Eszedbe se jusson! A fák attól függetlenül is elõhozhatják az allergiádat, hogy a telked végében állnak-e vagy sem. Egy-egy fa pollenjei akár többszáz kilómétert is utazhatnak. A cseresznyefáról pedig annyit, hogy a fák 1-10-es allergénlistáján csupán 1-es értéket képviselnek, úgyhogy “biztonságosnak” mondhatók. A több mint 50 ezer fajtából csupán 100 okozhat allergiát. Közéjük tartozik a kõris, a szilfa, a diófa, a nyárfa és a bodza is. Gyakran elõfordul azonban, hogy a tested egy “hasonló” fa pollenjét azonosítja be allergénként, így megtörténhet az is, hogy a tölgy, a bükk is belép a sorba. A fák az egyik legkorábbi pollentermelõk. Már tél végétõl június elejéig elhúzódik a “szezonjuk”.

Tünetek megelõzése:
A faallergia tüneteinek megelőzési módja a fűallergia tüneteinek enyhítési lehetőségeivel egyezik meg.


Penészallergia

Kérdés:
Nagy õszi gereblyézésre készülsz a családdal. Elõzõ éjszaka volt az elsõ fagy, ezért biztos vagy benne, hogy az megölte a létezõ összes penészgombát a nyirkos levelek között. Kertészkedj tehát vagy sem?

Válasz: Légy együtt a családdal, de inkább valami benti házimunkát válassz! A penész szezonja júliustól szeptember végéig tart. Van olyan penészgomba fajta, amely fagyban is vígan éldegél, de többségük inkább a hó alatt kivárja a tavaszt, majd boldogan szaporodik a fagy által felemésztett növényi részeken, a talajon, a komposztban. A házfalakon belül egész évben számolni kell a penész jelenlétével. A legszívesebben az olyan sötét, meleg, nyirkos környezetet kedveli, mint az alagsor, pince, padlásszoba, fürdõszoba és mosókonyha. Ezen felül az ételek tárolására használt helyiségek, hűtőszekrények nedves tálcái, szemeteskukák alja, légkondicionáló berendezések és párologtatók is potenciális élõhelyeként szolgálnak.

Tünetek megelõzése:
Érdemes légkondicionáló vagy más levegõt szárító berendezéssel a benti páratartalmat folyamatosan 50 százalék alatt tartani. Ellenõrizd le a csatornarendszert, nem ereszt-e valahol. A légkondi bekapcsolásának elsõ perceiben érdemes a szobán-kocsin kívül maradni, hogy a penészspórák eltávozzanak. Sose tárolj bomló hulladékokat a lakóhelyed körül! Az õszi levélgereblyézés, fűnyírás és szénával, mulccsal ill. faanyaggal dolgozás sem a te asztalod. Vásárolj az ilyen elkerülhetetlen munkákhoz maszkot, és szerezz be egy levegõfiltert is!


Porallergia

Kérdés:
Igaz vagy hamis? Életed párja este üzleti útra távozik. Azon kapod magad, hogy bizony nem leszel egyedül a díszpárnákkal díszített franciaágyban. Összesen úgy kétmillió poratkával fogod tölteni az éjszakát.

Válasz:
Igaz. Egy kétszemélyes ágyban bõven tanyázhat kétmillió poratka, melyek egyedenként 10-20 adag ürüléket termelnek naponta. A pókok e mikroszkopikus rokonai a matracokat, ágyneműt, kárpitozott bútorokat, szõnyegeket és függönyöket választják élõhelyül. Az ember és háziállatok elhalt hámfoszlányaival táplálkoznak, és a meleg, nyirkos közeget kedvelik.

Tünetek megelõzése:
Nem csoda, hogy a poratkák váltják ki a leggyakrabban az egész éven át húzódó allergiákat és asztmatüneteket. Ürülékük egészen finom porrá bomlik, amit szinte lehetetlen eltávolítani a textíliákból. A legtisztább otthonokban is élnek poratkák, számuk azonban jóval kisebb, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:
Léteznek már olyan ágytakarók, amelyek taszítják a port. Érdemes ilyet vásárolni. A pokrócokat és ágyneműt hetente ki kell mosni meleg vízben – 60 fokon -, hogy elpusztuljanak az atkák. Az ágyban fekvõ olyan kompániát – mint a plüssmaci, -kutya - érdemes tisztítani, ha újat vásárolunk, akkor moshatót venni. A gyapjú vagy tollal kitömött ágyneműt cseréld szintetikus anyagokra. Ha lehetséges, csökkentsd a lakásodban a szõnyegek mennyiségét, méretét. Ahol csak lehet, adj teret a fapadlónak, kõnek, linoleumnak. Nedves ronggyal portalaníts, a száraz porkendõt felejtsd el! Hetente egyszer mosd fel a szõnyegmentes felszíneket! A poratkák ellen már lehet kapni atkagyilkos szõnyegspayt is! Ne feledd, hogy a port nem kívülrõl hozza be a szél, hanem a házon belül termelõdik. A porban fellelhetõ minden: az ágymatrac tölteléke, baktériumok, nyál, penész, vírusok, pollenek, rovarok részei, dohányfüst, sminkbõl származó porok, légfrissítõk, tisztítószerek. Plussz a miniatűr poratkák! Úgyhogy érdemes takarítani!


Háziállat allergia

Kérdés:
Kedvesed súlyos allergiás-asztmás tünetekkel küzd, de kutyát szeretne a szülinapjára. A kisállat-boltban rád mosolyog egy kis terrier, a papagájok viszont féláron vannak. Most mit vegyél? Madarat vagy kutyát?

Válasz:
Egyiket sem. Inkább vedd az irányt a halakváriumok felé! Az állatok nyálában, ürülékében és szõrében található fehérje az, ami allergiát válthat ki. Minden szõrös és tollas állat veszélyt hordoz allergia szempontjából. Még a hörcsögök, egerek, patkányok és tengerimalacok is potenciális tünetkiváltók lehetnek. Az állatallergia kifejlõdéséhez legalább 2 év szükséges, és az állat távozása után még legalább 6 hónapon keresztül visszamaradhatnak a kellemetlen tünetek. A szõnyeg és bútorzat felfogja az állatokból származó allergéneket, ezért egy esetleges utazás alkalmával érdemes rákérdezni, járt-e a szobában állat, és ha igen, milyen régen?

Tünetek megelõzése:
Az állatoknak nálad nincs helye a lakásban! Ha mégis házon belül él kedvenced, akkor fürdesd gyakran, szõrének, tollának megszárítása nélkül. Errõl az õ egészsége érdekében kérd ki az állatorvos véleményét! Az állat ne aludjon az ágyadban! Moss kezet minden egyes érintkezés után! Igyekezz továbbá minél kevesebb szõnyeget elhelyezni a lakásban! Válaszd a gyakran és könnyen tisztítható hajópadlót, követ vagy linóleumot! Porszívózás közben viselj maszkot, a portörlést pedig mindig nedves ruhával végezd!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X