Főoldal > EGÉSZSÉG > gyozd_le_a_pollenallergiat

gyozd_le_a_pollenallergiat

0

Írta:

  Ismerd meg alaposan az allergiát, hiszen minél többet tudsz róla, annál hatékonyabban enyhítheted a tüneteket. A kutatók úgy vélik, hogy az egyre többeket érintő allergia az öröklött tényezők mellett életmódunkkal is összefüggésbe hozható. A leterhelt immunrendszer túlzott és téves riadóiból egyre többen kapnak „ízelítőt”. Mi zajlik a szervezetben? „Normális esetben az immunrendszer feladata, hogy […]

 

Ismerd meg alaposan az allergiát, hiszen minél többet tudsz róla, annál hatékonyabban enyhítheted a tüneteket.

A kutatók úgy vélik, hogy az egyre többeket érintő allergia az öröklött tényezők mellett életmódunkkal is összefüggésbe hozható. A leterhelt immunrendszer túlzott és téves riadóiból egyre többen kapnak „ízelítőt”.

Mi zajlik a szervezetben?

„Normális esetben az immunrendszer feladata, hogy védje a szervezetet a rákos sejtektől és az egészségünket károsító anyagoktól. Ez a precízen működő védelmi rendszer képes különbséget tenni a számunkra veszélyes és veszélytelen anyagok között – magyarázza dr. Babai László, a Budai Allergiaközpont igazgatója. – De előfordulhat, hogy a szervezet téves riasztásra reagál, mert amikor az allergiára hajlamos ember először találkozik egy ismeretlen anyaggal, a szervezete egyből allergénként, vagyis támadóként kezeli azt, ezért mozgósítani kezdi az antitestjeit. Ezeket az antitesteket immunoglobulinoknak (IgE) nevezzük, minden ilyen antitest egy specifikus allergénért felelős, és a neki megfelelőhöz kapcsolódik. A pollenallergia estében például az egyik antitest a nyír pollenjére, míg a másik a fekete üröm pollenjére reagál, attól függően, ki mire allergiás. Az IgE ellenanyagok végül hozzákapcsolódnak a test hízósejtjeihez (SZÓTÁR), melyeknek hírvivő anyagai az utasítást továbbítva lehetővé teszik a test immunreakcióját. Ezek a felszabadult hírvivő anyagok okozzák az allergiás tüneteket.

Tüsszögés, könnyezés, orrfolyás

Pollenallergia esetében a leggyakoribb tünetek a tüsszögés, az orrfolyás (híg, vízszerű és színtelen orrváladék), a viszkető szemek, a kaparó torok, a könnyezés, a kötőhártya-gyulladás, legsúlyosabb esetben pedig az asztma. Az allergiás reakciót sokszor nehéz megkülönböztetni a hétköznapi megfázástól.

„Allergiás eredetre utalhat, ha a szokásos megfázás elleni kezelésre nem múlnak el a tünetek, sőt, inkább erősödnek, vagy éppen gyengülnek a levegő pollentartalmától függően” – mondja dr. Babai László.

Teszteld magad!

Ha szeretnél a végére járni, milyen allergén okozza nálad a kellemetlen tüneteket, számos módszer áll a rendelkezésedre. Nem árt megtalálni a panaszokat okozó anyagot, ha ugyanis tudatosabban éled az életed, tüneteid is megszűnhetnek.

Tanácsunk: Kérd ki egy allergológus véleményét arról, melyik módszer volna a leghatékonyabb számodra!

 Bőrteszt

Az allergiáért felelőssé tehető pollenek higított oldatát cseppentik a bőr felületére. A vizsgálat körülbelül 30-40 percet vesz igénybe, ha a szervezet érzékeny az adott pollenre, a cseppentés körüli bőrfelület megduzzad és bepirosodik. A pozitív reakció még nem jelenti azt, hogy az adott pollen váltja ki az allergiás reakciót, csupán azt jelzi, hogy a szervezetben IgE antitestek termelődnek az adott anyag ellen. A vizsgálat megfelelő módszer arra, hogy feltérképezze a szervezet lehetséges reakcióit.

Vérteszt

Általában akkor alkalmazzák, ha a bőrteszt nem hoz eredményt, vagy ha nem végezhető el a páciensen (például gyógyszert szed). A vizsgálat a vérben megjelenő lehetséges ellenanyagokat térképezi fel. A magas ellenanyagszint allergiára utalhat. Ez a módszer meglehetősen költséges, ezért ritkábban alkalmazzák, és a bőrteszthez képest a végeredményre is jóval többet – néhány hetet – kell várni.

Légzésfunkció teszt

A vizsgálat már hatéves kortól elvégezhető. A kiértékelés úgynevezett spirométerrel történik, amely a páciens vitálkapacitását méri a ki- és belégzés során. Az orrot csipesszel befogják, miközben a beteg a műszer erre használatos részét a szájába veszi. 3-4 nyugodt belégzés után teljesen ki kell fújnia a levegőt, majd annyira be kell szívnia, amennyire csak tudja. Ezután ki kell vennie a szájából a pipát, és egy jó mély levegővétel után vissza kell tennie. A vizsgálattal a légzés erősségét és a tüdő állapotát térképezik fel.

 Provokációs teszt

Ilyenkor közvetlenül a páciens orrába juttatják az allergéneket. Ha orrfolyás, légzésnehézség vagy hányinger jelentkezik, a beteg allergiás az adott pollenre vagy anyagra.

Arról, hogy milyen lelki okok válthatják ki az allergiát, mik azok az ételek, amelyek fogyasztásával csökkenthetők az allergiás tünetek, bővebben a Wellness Magazin júniusi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X