Főoldal > EGÉSZSÉG > mellrák

mellrák

0

Írta:

„Novemberben egyik barátnőm nővérének a mellén kiütés keletkezett, hasonló ahhoz, amely a szoptató anyákon jelenik meg. Mivel a mammográfiája negatív volt, az orvos fertőzés elleni antibiotikumokkal kezelte. Két kezelés után állapota rosszabbodni kezdett. Orvosa újabb mammográfiára küldte, és ezúttal találtak egy csomót, amelynek szövettani vizsgálata gyorsan növekvő, rosszindulatú daganatot jelzett. Először kemoterápiát rendeltek neki, hogy […]

„Novemberben egyik barátnőm nővérének a mellén kiütés keletkezett, hasonló ahhoz, amely a szoptató anyákon jelenik meg. Mivel a mammográfiája negatív volt, az orvos fertőzés elleni antibiotikumokkal kezelte. Két kezelés után állapota rosszabbodni kezdett. Orvosa újabb mammográfiára küldte, és ezúttal találtak egy csomót, amelynek szövettani vizsgálata gyorsan növekvő, rosszindulatú daganatot jelzett. Először kemoterápiát rendeltek neki, hogy csökkentsék a növekedést. Aztán eltávolították a mellét, majd komplex kemoterápia következett, ezután pedig sugárkezelés. Kilenc hónap intenzív kezelés után gyógyultnak nyilvánították. Egy év múlva a rák megtámadta a máját. Négy kezelést csinált végig, és végül úgy döntött, hogy minőségi életet akar, és nem kér a kemoterápia mellékhatásaiból…”

Ezek a sorok az üzenet elindítójától származnak, akinek az e-maillel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kórra. Így talán kevesebben esnek áldozatul csak azért, mert nem tudják, milyen veszélyes lehet ez az egyszerűnek tűnő elváltozás.

Fogalmak keveredése

0000044_1.jpg ()

„Alapvető félreértések adódnak abból, hogy összekeveredett két betegség, a Paget-kór és a Paget-rák fogalma” – magyarázza dr. Köves István, az Onkológiai Intézet Általános- és Mellkassebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. – Paget-kórnak az orvostudományban egy ritka csontvázrendszeri rendellenességet neveznek. Ez a második leggyakoribb csontbetegség, a csontok törésével, torzulásával járhat, sok fájdalmat okozva a betegnek. A betegségre nemrégiben egy új gyógyszert kísérleteztek ki a kutatók, emiatt került újra a köztudatba, és egyúttal a világhálóra. Teljesen más típusú megbetegedésről van szó, amikor Paget-rákról (Paget-carcinoma) beszélünk. Ilyenkor valóban az emlőrák egyik típusát emlegetjük, mely az emlőbimbó rosszindulatú daganata. A Paget-carcinoma átmenetet képez a bőrrák és az emlőrák között, kiváltó oka nem ismert. A betegség nem új keletű, tüneteit 1874-ben írták le először. Mivel ritkán fordul elő, ezért kevéssé ismert. A melldaganatos esetek mindössze egy százalékában fordul elő a Paget-rák.”

Arról, hogy miért fontos a rendszeres önvizsgálat, és ha esetleg mégis bajba kerülsz, hol tudnak segíteni, a Wellness Magazin júniusi számában olvashatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X