Főoldal > EGÉSZSÉG > Légy nyitottabb!

Légy nyitottabb!

0

Írta:

Lenyomott szögtartás – Baddha kónászana Ezt a pózt bármikor végezheted: olvasás, beszélgetés vagy akár tévénézés közben is. A jógatesthelyzeteket általában étkezés után minimum két órával célszerű végezni, ám ezt az ászanát kivételesen étkezés után is gyakorolhatod. Érdemes rendszeresen elvégezni, mert befogadóbbá teszi a lelkedet és felpezsdíti a testedet is! Így hajtsd végre a gyakorlatot Helyezkedj […]

Lenyomott szögtartás – Baddha kónászana

Ezt a pózt bármikor végezheted: olvasás, beszélgetés vagy akár tévénézés közben is. A jógatesthelyzeteket általában étkezés után minimum két órával célszerű végezni, ám ezt az ászanát kivételesen étkezés után is gyakorolhatod. Érdemes rendszeresen elvégezni, mert befogadóbbá teszi a lelkedet és felpezsdíti a testedet is!

0000468_1.jpg ()

Így hajtsd végre a gyakorlatot

  • Helyezkedj el kényelmesen a talajon! Hajlítsd be a térdeidet, és érintsd össze a két talpad!
  • Húzd a sarkaidat a lehető legközelebb a gátizmokhoz. Ha ez eleinte nehezen megy, feszül a derekad vagy a hátad, ülj egy párnára vagy egy összehajtogatott takaróra, így könnyebb lesz kiegyenesedned. (Érdemes a tönkölybúza pelyvájából készült biopárnát használnod a jógagyakorlatokhoz.)
  • Fogd meg a lábfejedet és kulcsold össze az ujjaidat! Kapaszkodj meg, és kezdd el kiegyenesíteni a hátadat!
  • A térdeidet igyekezz minél közelebb engedni a talajhoz. A cél az, hogy rendszeres gyakorlással egészen a földig le tudd engedni őket.
  • A tekintetedet nyugtasd egy ponton, körülbelül egy méterre magad előtt a talajon. Ha jólesik, be is csukhatod a szemed. Ennek ellenére nem az ábrándozás vagy a jövőd tervezgetése következik most, a figyelmedet szigorúan befelé próbáld irányítani. Figyeld a tested, a gyakorlás okozta érzeteket! Próbáld minél jobban átélni azt, amit csinálsz, ragadd meg a pillanatot! Maradj a helyzetben kezdetben fél percig, majd folyamatosan növeld az időt akár öt percre is!
  • Ha különösen hajlékony vagy, esetleg kedvet érzel kicsit többet kihozni magadból, próbálj meg előrehajolni a pózban, esetleg letenni a homlokodat a talajra. Ha ezt nehéznek találod, tegyél magad elé néhány könyvet vagy párnát, esetleg összehajtogatott takarót, és erre támaszd a homlokod. Legyen a „torony” olyan magas, hogy fájdalommentesen tudj előrehajolni, és kellemes feszülést érezz az izmaidban. Rendszeres gyakorlás mellett fokozatosan csökkentheted a torony méretét.

Kíváncsi vagy arra is, hogy milyen gyógyító hatással bír ez a gyakorlat, és azt is szeretnéd megtudni, hogyan formálja a lelkedet a lenyomott szögtartás? Irány az újságosstand: vásárold meg a Wellness magazin júliusi számát, és választ kapsz kérdéseidre!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X