Főoldal > EGÉSZSÉG > A diétázás pszichológiája

A diétázás pszichológiája

0

Írta: and

Gyakran keveredik a fejekben az alacsony kalóriatartalmú diéták és az egészségtudatos táplálkozás fogalma. Az előbbi gyors, látványos fogyást ígér, de nem számol annak negatív testi–lelki következményeivel. Az egészségtudatos táplálkozás elve – amit a WellnessCafe is képvisel – olyan életmódváltást jelent, melynek bizonyítéka energikusabb, egészségesebb Önmagunk.   Többen panaszkodtok azokra a jelenségekre, amik az egészséges napi […]

Gyakran keveredik a fejekben az alacsony kalóriatartalmú diéták és az egészségtudatos táplálkozás fogalma. Az előbbi gyors, látványos fogyást ígér, de nem számol annak negatív testi–lelki következményeivel. Az egészségtudatos táplálkozás elve – amit a WellnessCafe is képvisel – olyan életmódváltást jelent, melynek bizonyítéka energikusabb, egészségesebb Önmagunk.

 

Többen panaszkodtok azokra a jelenségekre, amik az egészséges napi étkezési ritmus felborulásának jelei. A koplalás, a hiányos táplálkozás kezdeti tünetei a gyengeség érzés és az energiátlanság. Az éhezés, alacsony vércukorszint komoly biológiai stressz a szervezet számára, mely bonyolult idegrendszeri, hormonális folyamatokat indít el. E folyamatok vezetnek a rosszkedv, lehangoltság érzéséhez, nassolási vágyhoz, esti falásrohamokhoz. Szélsőséges esetben táplálkozási zavarokat is okozhatnak. A túlhajtott fogyókúra következtében felborulhat a havi ciklus, csökkenhet a nemi vágy és az orgazmuskészség is. Senkit sem szeretnénk ijesztgetni, de súlyos esetben akár meddőség is kialakulhat!

Nyilvánvaló, hogy a fent felsorolt tünetek egész életvitelünkre hatással lehetnek. Alapvető szükségleteink kielégületlensége – például, ha éhezünk, szomjazunk stb. –, elvonhatja, „lehúzhatja” figyelmünket. Vagyis, napközben az éhségtől kóvályogva napi feladatainkat alacsonyabb színvonalon teljesítjük…
Nem szólva arról, hogy a táplálkozás ösztöne alapszükségletként működik, így semmiképp sem kontrollálható a végtelenségig. Az éhezés a kontroll elengedésével túlevéshez, testsúlynövekedéshez vezet.

Az egészségtudatos táplálkozás hívei épp az előbb felsoroltak miatt a rendszeres étkezést, megfelelő összetételű alapanyagokból álló, elegendő kalóriatartalmú étrendet javasolják – azoknak is, akik fogyni szeretnének! Az egészségtudatos magatartást vizsgáló kutatók különböző országokban végzett felmérések alapján, hét tényezőt találtak, melyeket a harmonikusabb, egészségesebb életvitel zálogaként ismernek el:

  • napi 7-8 óra alvás
  • reggeli fogyasztása
  • dohányzás mellőzése
  • nassolás elkerülése
  • az előírtnak megfelelő testsúly
  • alkoholtól való tartózkodás, mértékletes fogyasztás
  • rendszeres fizikai aktivitás

Tanácsaikat olvasva látható, hogy „nincs új a nap alatt”. Csupán egy korábbi, egészségesebb életformához való visszatérést sugall e felsorolás.
Mit tehetsz, ha a fentiek olvasása során rádöbbentél, hogy a te életviteledet is hátrányosan befolyásolta a hiányos táplálkozás? Teljesítménycsökkenést okozott esetleg napi életritmusod felborulását? Bíráld felül alacsony kalóriatartalmú diétádat, s keress oldalainkon valami megfelelőbbet.
Már ma kezdheted az életmódváltást, egészséges reggelivel, elegendő alvással és testmozgással!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X