Főoldal > EGÉSZSÉG > Trendi fitneszirányzatok

Trendi fitneszirányzatok

0

Írta: and

Pancsoló superwomanek – Aquastep A zenés vízi őrületként beharangozott módszer nem okozott csalódást: még azt is magával ragadja a vízben tomboló lányok lelkesedése, aki csak a partról nézi az edzést. Mi ez?Derékig érő vízben végzett sztepaerobik, ami ötvözi az aquafitnesz és a szárazföldi sztep előnyeit. Ennek ellenére mindkettőtől nagyban különbözik az óra. Koreográfiáról vagy hagyományos […]

Pancsoló superwomanek – Aquastep

A zenés vízi őrületként beharangozott módszer nem okozott csalódást: még azt is magával ragadja a vízben tomboló lányok lelkesedése, aki csak a partról nézi az edzést.

Mi ez?
Derékig érő vízben végzett sztepaerobik, ami ötvözi az aquafitnesz és a szárazföldi sztep előnyeit. Ennek ellenére mindkettőtől nagyban különbözik az óra. Koreográfiáról vagy hagyományos erősítő gyakorlatokról szó sincs, annál több viszont a lépkedés, szökdelés fel-le a padra, és elképesztő mennyiségű karmunka, ami változatossá teszi a kicsit monoton és sokszor ismételt alaplépéseket.

Miért jó?
– A szárazon mindez rendkívül megterhelő lenne, a vízben viszont nincsenek veszélyben az ízületek. A víz ezerszer sűrűbb a levegőnél, ezért teljesen máshogyan kell mozogni benne, mint a szárazföldön.
– A szteptréning szárazföldi változatánál könnyebben kibicsaklik az ember lába, gyakran megesik, hogy valaki a pad mellé lép, a vízben viszont ez nem fordulhat elő. Ezért jelentős túlsúllyal rendelkezők, térd- vagy bokafájdalommal küzdők, sérülés utáni rehabilitációban résztvevők, gerincfájdalmaktól szenvedők is bátran kipróbálhatják, sőt, azok is élvezni fogják, akik nem hívei a bonyolult koreográfiáknak.
– A lényegesen kisebb terheléssel épp azok a jótékony hatások érhetők el, mint a szárazföldi sztepnél. Kiválóan fejleszti az állóképességet, jótékonyan hat a keringési rendszerre.
– A vízben végzett mozgás jelentősen javítja az egyensúlyi és koordinációs képességeket és rendkívül jó zsírégető.
– Hatékonyan formálja az alsótestet, de a karok is intenzív terhelésben részesülnek.
– Tökéletesen alkalmas a csontritkulás és a változókor tüneteinek enyhítésére, de ülőmunkát végzőknek és mozgásszegény életmódot folytatóknak is ideális.

Milyen élmény?

A Wellness magazin szerkesztője, Rózsa Ági nem gyakori vendég az uszodában, a sztepaerobiknak viszont annál nagyobb rajongója, ezért kíváncsiságtól hajtva csobbant a medence langyos vizébe.

„A medencékhez érve csupa csinos lány közé csöppentem. Aztán érkeztek persze idősebbek és fiatalabbak, teltebbek és karcsúbbak, de feltűnően sok volt a rendkívül jó alakú leányzó, ami arra engedett következtetni, hogy itt bizony kőkemény alakformálásról lesz szó. Aztán aquacipő (tengerparti „sünjáró” cipő) fel, szteppad a víz alá, és már indulhatott is a dübörgő zene. Azonnal magával ragadott az edző, Rita lelkesedése, aki már az első pillanattól úgy pörgött a medence szélén, hogy öröm volt nézni. Egészen más a megszokott alaplépéseket a vízben végrehajtani, és persze sokkal fárasztóbb is. A gyors lépegetésnek, a forró latin ritmusoknak és a táncos karunkának köszönhetően hamar kimelegedtünk, és az első fél óra után biztosan facsarni lehetett volna a vizet a pólómból, ha épp nem egy medencében szökdeltem és integettem volna lelkesen. Kicsit kérdezősködtem óra előtt, hogy mégis mire számítsak, és a lányok felkészítettek: óra végére úgy fogom érezni magam, mint akit ledaráltak, de ez jóleső érzés lesz. Bevallom, tartottam ettől, mert nekem a fáradtság viszonylag ritkán esik jól. Most viszont azt tapasztaltam óra végére, hogy minden feszültség elszállt belőlem. Egy része ugyan az izmaimba költözött, és valószínűleg másnap is ott marad izomláz formájában, de mi ez ahhoz képest, hogy úgy éreztem: mindannyian, akik végigcsináltuk ezt az órát, superwomanek, hősök, valódi amazonok vagyunk!”

Kipróbálható: A helyszínekről és az időpontokról érdeklődj a 06-20/333-3948-as telefonszámon vagy a www.aquafitt.hu internetes oldalon.

Ha kíváncsi vagy arra, mit jelent a “kinesis” szó, és megismerkednél a táncterápiával is, nincs más dolgod, minthogy megvedd a Wellness magazin augusztusi számát!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X