Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne habozz!

Ne habozz!

0

Írta:

A hajápolás leglényegesebb eleme a hajmosás, talán észrevetted már, hogy az egyik samponnal mosva akár hat-hét napig is tartós a frizurád, míg a másikat akár háromnaponta is használhatnád. Ha figyelmesen és okosan választasz, elkerülheted az ilyen bakikat. Hogyan tisztít?Összetételüktől és fantázianevüktől függetlenül a samponok hatása nagyon hasonló. A legfontosabb feladatuk, hogy eltávolítsák a hajunkon, fejbőrünkön […]

A hajápolás leglényegesebb eleme a hajmosás, talán észrevetted már, hogy az egyik samponnal mosva akár hat-hét napig is tartós a frizurád, míg a másikat akár háromnaponta is használhatnád. Ha figyelmesen és okosan választasz, elkerülheted az ilyen bakikat.

Hogyan tisztít?
Összetételüktől és fantázianevüktől függetlenül a samponok hatása nagyon hasonló. A legfontosabb feladatuk, hogy eltávolítsák a hajunkon, fejbőrünkön felhalmozódott szennyeződést és faggyúréteget. A fejbőr sejtjei termelik a faggyút, amely egyenletes réteggel vonja be a hajszálakat és megvédi őket a sérüléstől, kiszáradástól. Összegyűjti a hajunkba kerülő szennyeződéseket, a különféle hajápolási termékek maradványait és a fejbőr természetes módon leváló részecskéit.

Valójában a sampon úgy működik, ahogyan a szappanok többsége: az úgynevezett felületaktív anyagok fellazítják és eltávolítják a bőrön felgyülemlett szennyeződéseket, melyek az alapos öblítéssel távoznak a hajunkról. Csekély mértékben ugyan, de szinte minden hajmosószer tartalmaz egy kevés kondicionálót is.

A reklámokban hajat mosó modellek mindig szép fehér habréteggel a hajukon mosolyognak ránk, te azonban légy óvatos a féktelenül habzó samponokkal. A habzást egy bizonyos lauril-szulfát nevű anyag biztosítja, mely a szervezetbe kerülve jelentős mértékben károsíthatja azt. Ráadásul hosszú távon megszünteti a haj öntisztuló képességét, ami azt eredményezheti, hogy egyre több sampont kell majd használnod.

„Ha mosást követően túlságosan repül a hajad vagy nehéz kifésülni, erőtlennek és fénytelennek tűnik, esetleg fakul a színe, netán száraz és viszket a fejbőröd, akkor bizony sampont kell váltanod. Ha bizonytalan vagy, bátran kérd a fodrászod segítségét” – magyarázzák a Himpli&Szabó fodrászszalon tulajdonosai, Himpli Zsolt és Szabó Péter. Segítségükkel sorra vesszük, hogy a különböző hatóanyagok milyen hajproblémákra adhatnak megoldást. A termékek címkéjén a felsorolt összetevőket keresd!

Probléma: Zsíros hajtő, száraz hajvég

A megoldáshoz keresd: anion
Az anion egy olyan felületaktív anyag (negatív töltésű ion), amely a legtöbb samponban megtalálható. Fellazítja a fejbőrhöz és a hajszálakhoz tapadt faggyúréteget, szennyeződést, port, ezek aztán az öblítéssel távoznak. A pozitív és negatív töltésű hatóanyagok ellenkező hatást váltanak ki a hajszerkezeten, így lehetséges, hogy ugyanaz a sampon képes orvosolni a zsíros hajtő és a száraz hajvég problémáit is. A hajszerkezet negatív töltésű részeit (ezek a hajvégek) a sampon pozitív molekulái teszik semlegessé, míg a pozitív töltésű zsíros fejbőrre a negatív alkotóelemek hatnak.

Probléma: Vékony szálú haj
A megoldáshoz keresd: ceramid, panthenol, PP-vitamin

A PP-vitamintól, vagy más néven nikotinsavamidtól testesebbé válik a haj. Ez a vitamin a hajszál szerkezetébe épülve teszi vastagabbá a szálakat. A ceramid egy olyan zsírszerű anyag, amely a hajban természetes állapotban is megtalálható. A túl vékony hajszálakban azonban kevesebb van belőle, pótlására a ceramidtartalmú sampon a megoldás. A panthenol, más néven B5-provitamin erősíti a haj szerkezetét, növeli nedvességtartalmát és helyreállítja rugalmasságát. Már kis mennyiség is nagyon hatásos, ráadásul teljesen természetes anyag.

Hogy mi a teendő a túlságosan göndörödő, a korpás, a festés miatt lestrapált hajjal, és hogyan kezeld a frizurád, ha fénytelen és töredezett, kiderül a Wellness magazin decemberi számából!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X