Főoldal > EGÉSZSÉG > Rejtélyes panaszok nyomában

Rejtélyes panaszok nyomában

gócgóckutatás
0

Írta:

A góc egy olyan, akár egészen kicsi terület, amely állandó gyulladásban van, így folyamatosan terheli a szervezetet. Akár évekig is rejtve maradhat, mert ha jó erőben vagyunk, csak apróbb tünetek jelzik, hogy valami gond van. A felkutatását nehezíti, hogy gyakran teljesen máshol jelentkeznek a tünetek, mint ahol a betegség maga rejtőzik, így az öngyógyítással foglalkozók, […]

A góc egy olyan, akár egészen kicsi terület, amely állandó gyulladásban van, így folyamatosan terheli a szervezetet. Akár évekig is rejtve maradhat, mert ha jó erőben vagyunk, csak apróbb tünetek jelzik, hogy valami gond van. A felkutatását nehezíti, hogy gyakran teljesen máshol jelentkeznek a tünetek, mint ahol a betegség maga rejtőzik, így az öngyógyítással foglalkozók, de sok esetben az orvosok is tévúton járnak.

Góc lehet a háttérben

Hogy mikor érdemes a hosszú ideje fennálló tünetek mögött gócot sejteni? Az alábbi esetekben mindenképp:

– Hajhullás

Ebben az esetben sokan hajerősítő vitamint, gyógysampont vesznek maguknak, esetleg levágatják a hajukat. Az orvosok is inkább a vas- és a cinkhiány tünetének gondolják a hajhullást, és azt remélik, hogy pár pirula megszünteti a tüneteket. Pedig nem minden esetben ilyen egyszerű a megoldás. Főként akkor gyanakodhatunk gócra, ha foltosan hullik a haj.

– Bőrkiütés

A bőr egyfajta monitorként jelzi a bajt. Ám azt már nem árulja el, hol is kellene kezdeni a kutakodást. Mivel a gócon kívül valódi fertőzés, gomba, allergia is előidézheti a bajt, a beteg gyakran csak krémeket vagy diétás tanácsokat kap ahelyett, hogy alaposan kivizsgálnák az okokat. Különösen a csalánkiütés, valamint a talp és a tenyér hólyagos kiütése utalhat gócra.

– Allergia

Előfordulhat, hogy egy góc gyengíti a szervezetet, emiatt ad a testünk egyes allergénekre téves, túlzott reakciót.

– Ízületi fájdalmak

Az ízületek különösen érzékenyen reagálnak a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra.

– Vesegyulladás

A folyamatosan fennálló kismedencei góc gyakran okoz fájdalmat, vesepanaszokat.

– Látószervi gyulladások

Homályos, gyorsan romló látás, szemfájdalom esetén is góc állhat a háttérben.

– Szívbelhártya-gyulladás

Ez a gócok egyik legsúlyosabb mellékhatása. Fáradtság, fogyás, enyhe szívzörej lehetnek a tünetei.

Testünkben minden mindennel összefügg. Ha az egyik szerv beteg, akkor az legyengíti az egész szervezetet. És ahol először éri támadás az immunrendszert, az a terület fog először megbetegedni. De fordítva is működik a dolog: egy megfázás, stresszesebb időszak legyengíti az egész szervezetet, és az a góc, amely addig nyugalomban volt, hirtelen utat talál, és egyre erőteljesebb tüneteket okoz.

Üzen a test

0004710_1.jpg ()

A góckutatás nehézsége abban rejlik, hogy a tünetek nem egyértelműek, és kezdetben gyakran olyan enyhék, hogy az ember nem is gondol betegségre. Hiszen lehet, hogy a legkomolyabb panasza az, hogy mostanában fáradékony, levert, esetleg enyhe hőemelkedése van. Ki az, aki ezért rögtön rohan, és órákat tölt az orvosi váróteremben? Ám még akkor sem könnyű a helyzet, ha az orvos elhatározza, hogy utánajár a dolognak. A gócok annyifélék, és olyan sok helyen lehetnek, hogy a betegnek számtalan vizsgálaton kell túlesnie, mire kiderül a baj. Már ha kiderül. Mert a negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs gond. A góc felfedezéséhez a fogászati vizsgálaton nem elég, ha csak belekukkantanak a szánkba. Lehet, hogy a felszínen minden rendben van, de a fog gyökerén apró granulóma, azaz gyulladás ül, ami komoly tüneteket okozhat. Másik tipikus hiba, hogy a torokváladék vétele előtt a beteg fogat most vagy kávézik, így mire orvoshoz ér, a kórokozók nagy része eltűnik a szájüregéből. Szintén nem egyszerű a nőgyógyászati hüvelykenet vétele. Nem mindegy, hogy a hüvely elülső részéről veszik a mintát, vagy a méhszájról, ahol nagyobb koncentrációban lehetnek a baktériumok. A komolyabb panaszokhoz szokott orvosok könnyen legyintenek az enyhe tünetekre, és nem szívesen foglalkoznak góckutatással. Ráadásul az eredmény sem mindig nyomon követhető: ha valakinek fáj a keze, majd kihúzzák a fogát és elmúlik a visszatérő ízületi gyulladása, nem is mindig tűnik fel az összefüggés se a betegeknek, se az orvosoknak.

Ne hagyd magad!

A gócok közel harmadát soha nem találják meg, ezért az orvosok egy része nem hisz benne, hogy érdemes lenne belevágni a kutatásba. Ha a te háziorvosod is közéjük tartozik, van néhány jótanácsunk, hogyan törd meg az ellenállását:

– Határozottan közöld vele, hogy mindenképpen ki akarod deríteni a panaszaid okát.
– Említsd meg neki, hogy attól tartasz, komolyabb betegség lehet a banális panaszok mögött.
– Készülj fel otthon, és írd össze, milyen vizsgálatokra kérsz beutalót.
– Mondd el neki, hogy nem adod fel könnyen, és hajlandó vagy az összes vizsgálatra elmenni, csak hogy kiderüljön, mi lehet a baj.

Ha szeretnél még többet megtudni arról, hogy a szervezetben hol fordulhatnak elő gócok, lapozd fel a Wellness magazin szeptemberi számát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X