Főoldal > EGÉSZSÉG > A rák már nem halálos kór – előzzük meg!

A rák már nem halálos kór – előzzük meg!

0

Írta:

A rák ma már nem halálos kór – pontosabb, ha krónikus betegségnek nevezzük, hiszen a korai felismerés mellett jól gyógyítható, ám folyamatos kezelést, gondozást igényel. Az emberek fejében azonban a daganatos megbetegedések még mindig stigmák, és sokak számára a szűrővizsgálat nem a megelőzés lehetőségét jelenti, sokkal inkább egy lehetőséget arra, hogy kiderülhet valami, amitől rettegni […]

A rák ma már nem halálos kór – pontosabb, ha krónikus betegségnek nevezzük, hiszen a korai felismerés mellett jól gyógyítható, ám folyamatos kezelést, gondozást igényel. Az emberek fejében azonban a daganatos megbetegedések még mindig stigmák, és sokak számára a szűrővizsgálat nem a megelőzés lehetőségét jelenti, sokkal inkább egy lehetőséget arra, hogy kiderülhet valami, amitől rettegni „kell”.

Érdekes adatok a felmérésből
A tumoros betegségeket csupán a megkérdezettek negyede, 25%-a említette spontán módon, mint az egyik leggyakoribb, a táplálkozással összefüggő magyar betegséget. A megkérdezettek közel harmada, 29%-a az öröklött géneket, hajlamot tekintette a daganatos betegségek fő okának, 17%-a dohányzást, 2%-a mozgásszegény életmódot.

A felmérésben megkérdezettek 41%-a még sohasem volt rákszűrésen. A szám döbbenetes, de magyarázat lehet a daganatos betegségek nagyszámú előfordulására hazánkban. Az alacsony részvétel oka pedig talán a rossz kommunikáció.
A nők körében például országosan 40 %-os a részvételi arány az emlő-, illetve a méhnyakrák-szűréseken, de mindkét betegség megelőzéséért évek óta, hírességek szerepvállalásával határozott és hangos kampány zajlik.
A prosztata-, a szájüreg- vagy a végbélrák szűrése eddig háttérbe szorult, nem is nagyon beszéltünk róluk, pedig egy férfinak ugyanolyan gondot kéne fordítania húszas éveiben a heréi, ötvenes éveitől a prosztatája rendszeres vizsgálatára, mint egy nőnek a melle vagy a méhe egészségére.

0006010_1.jpg ()

A daganatos betegségek vélt okai között a helytelen, egészségtelen táplálkozást spontán módon csupán a megkérdezettek 15,5%-a említette. Csak a felmérésben résztvevők kb. fele, 49%-a értett egyet azzal, hogy a daganatos betegségek egy része helyes táplálkozással megelőzhető lenne. Ezzel szemben talán megdöbbentő, de tény, hogy az Európai Unió országaiban a daganatos betegségek 30-40%-a a helyes táplálkozással megelőzhető lenne.

Tanuljunk meg szervezetünk jelzéseiből olvasni! Ha valahol duzzadt, gyulladt, fáj, a megszokottól eltérő reakciókat produkál, forduljunk orvoshoz mihamarabb, illetve sajátítsuk el az önvizsgálat eszközeit. Merjünk prüdéria nélkül beszélni a testünkben zajló folyamatokról, a szexuális szokásainkról, és azokról, amelyek betegséget okozhatnak. Meglepő például, hogy mára az AIDS-től való félelem gátja szinte megszűnni látszik.

Tegyünk lelki egészségünkért is!
Az erős immunrendszer a békés psziché és a karbantartott test ajándéka. A megfelelő táplálkozás és mozgás mellett oda kell figyelnünk lelki egészségünkre is. Jó lenne, ha hazánkban is bekövetkezne az a gondolkodásmódbeli váltás, aminek következtében nem lesz kellemetlen pszichológussal, pszichiáterrel, mentálhigiéniés szakemberrel konzultálni egy élethelyzeti válság idején. Külföldön ez teljesen elfogadott, nálunk ellenben a „nem vagyok én őrült”, illetve a „miben tudna segíteni egy idegen” felkiáltás az általános reakció ebben a kérdésben. A legnehezebb, hogy bevalljuk önmagunknak: nem találjuk a megoldást, segítségre szorulunk. Viszont, ha megtaláljuk – akár szakértő bevonásával – személyiségünkben fejlődünk, szert teszünk egy megoldási mintára, és a probléma nem „rág belülről”, nem okoz majd feszültséget legközelebb.

Táplálkozással a rák ellen – hogyan?

  • A paradicsom fogyasztását a kutatók bármilyen formában és mennyiségben ajánlják, mivel karotinoid tartalma miatt antioxidáns- és szabadgyök-lekötő hatással bír, ugyanakkor értékes C-vitamin-forrás is.
  • A brokkoliban található fitokemikália gátat szab a rákos sejtek burjánzásnak.
  • Az olajos magvakban található savak olyan folyamatot indítanak el a szervezetben, amelynek eredményeképpen a rákos sejtek önmagukat pusztítják el.
  • Rákellenes hatást kiváltó ital a zöld tea: polyfenolokat, fitokemikáliákat tartalmaz és közel százszor annyi antioxidánst, mint a C-vitamin.
  • Tisztító, immunrendszer-erősítő, rákmegelőző étek a káposzta. Tisztítja a gyomor nyálkahártyáját és a béltraktust, ezért a fekélybetegek számára ajánlott a fogyasztása. A káposztában számos, a test védekező rendszerét támogató anyagot találtak, de kiderült az is, hogy megakadályozza a korai öregedést, erősíti az érfalakat, és epekőképződés-ellenes hatása van. A tejsavas erjesztésű savanyú káposzta gyógyítólag hat az elsavasodott vérrel kapcsolatba hozható betegségekre, mint például a reuma vagy a rák.  

A Béres Egészség Hungarikum Program daganatos betegségekkel foglalkozó témájának szakértője Dr. Dank Magdolna osztályvezető egyetemi docens, SOTE Onkoterápiás Klinika.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X