Főoldal > EGÉSZSÉG > Titkok a szerelemben – Hasznos vagy kockázatos?

Titkok a szerelemben – Hasznos vagy kockázatos?

szerelemtitkolózás
0

Írta:

A közvélemény-kutatások szerint a kapcsolatban élők háromnegyede állítja, hogy mindig őszinte a párjához. A valóságban azonban ez nem így van: a legtöbben rejtegetnek kisebb-nagyobb titkokat: vannak, akik hűtlenségüket palástolják, mások a túlköltekezéseiket nem szeretik a párjuk orrára kötni, és persze azt sem szokás bevallani, ha időnként eszünkbe jut az ex-kedvesünk.A titkolózás kétélű fegyver, hiszen a […]

A közvélemény-kutatások szerint a kapcsolatban élők háromnegyede állítja, hogy mindig őszinte a párjához. A valóságban azonban ez nem így van: a legtöbben rejtegetnek kisebb-nagyobb titkokat: vannak, akik hűtlenségüket palástolják, mások a túlköltekezéseiket nem szeretik a párjuk orrára kötni, és persze azt sem szokás bevallani, ha időnként eszünkbe jut az ex-kedvesünk.A titkolózás kétélű fegyver, hiszen a kezdet kezdetén izgalmassá teheti, később viszont felőrölheti a kapcsolatot az állandósuló rejtély. A kérdés tehát adott: szükségünk van-e egyáltalán titkokra?

Vigyázat, magánterület!

Amikor megismerkedünk valakivel, szinte semmit nem tudunk róla, nagy talány számunkra. Aztán minél jobban megismerjük, annál nagyobb biztonságban érezzük magunkat mellette, hiszen minden újabb információval csökken a kiszámíthatatlansága és nő a kölcsönös bizalom. Idővel közös titkokkal is gazdagszik a kapcsolat, amelyek még szorosabb szálakkal kötik egymáshoz a feleket. A szerelemben természetes az intimitás és a másik közelsége, ami nemcsak testi egymásra hangolódást, hanem szoros lelki kapcsolatot is takar. Minél jobban megismerjük a párunkat, annál inkább hozzászokunk, hogy miként gondolkodik és érez. Természetes, hogy egy idő után ő is úgy ismer már minket, akár a tenyerét, hiszen olyan dolgokat is tud rólunk, amelyeket rajta kívül nem árultunk el senkinek. Tudja, hogy zavarba jövünk, ha sok ember előtt kell beszélnünk, hogy félünk a villámlástól, és azzal is tisztában van, ha túl vastagnak találjuk a lábunkat. Viszont bármilyen közel is kerülünk a párunkhoz, lesznek olyan dolgok, amelyeket nem osztunk meg egymással, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis magánterületre, ami csak az övé.

„Amőbapárok” hátrányban?

0006080_1.jpg ()

Az a határ, hogy mennyire engedjük közel magunkhoz kedvesünket, mindenkinél máshol húzódik.
„Nagyon fontos, hogy egy párkapcsolatban mindkét félnek legyen magánszférája – magyarázza Soltész Krisztina, lapunk életvezetési tanácsadója. – Amennyiben ez hiányzik, félő, hogy a kapcsolat egy idő után kiüresedik, hiszen éppen az ismeretlen teszi a másikat érdekessé, nemcsak a mindennapi, hanem a szexuális életben is. Egy harmonikusan működő kapcsolatban úgy is újat tudnak mutatni egymásnak a felek, ha közben nem rejtegetnek egymás elől semmit. Ilyenkor a felfedezésre váró új tulajdonságok állandó pozitív feszültséget teremtenek, ezzel fűszerezve a kapcsolatot. Vannak viszont olyan szerelmesek, akik teljesen egymásba olvadnak, ők az úgynevezett „amőbapárok”, akik minden idejüket együtt töltik és a legjelentéktelenebb gondolatokat is megosztják egymással. Bár első hallásra irigylésre méltónak tűnhetnek ezek a kapcsolatok, valójában nem egészséges az ilyen szintű önfeladás, mert ilyenkor túlzottan háttérbe szorul a saját egyéniségük. El kell fogadnunk, hogy egy harmonikus kapcsolat működéséhez a női és a férfi energiák dinamikus áramlása szükséges, és ez csak úgy valósulhat meg, ha nem olvadunk fel a másikban.”

Fő a bizalom!

Ha úgy érezzük, hogy kedvesünk titkol előlünk valamit, akkor se ellenőrizgessük, vagy kíváncsiskodjunk folyton! Nyugtassuk meg magunkat, hogy bár jól ismerjük az embert, akit szeretünk, nem fedeztük még fel teljesen. Törődjünk bele abba is, hogy néhány dolog mindig lesz, amit megtart magának. Amikor egy kapcsolatban megjelenik a titok, előtérbe kerül az önállóság felvállalása is. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor folytonos faggatózásunkkal feszültséget teremtünk, ami kiváló táptalajt biztosít a további titkok fejlődéséhez. Soltész Krisztina is alátámasztja ezt:
„Az élet egyéb területein is észre lehet venni, hogy ki mennyire tartja be az erkölcsi normákat: milyen a viszonya a családtagjaival, a barátaival, miként fogadja kollégái önállósodási törekvéseit, stb. Ebből arra is következtethetünk, hogy a párkapcsolatban párunk mennyire lesz „szabálykövető” vagy engedékeny.”

Esély a kompromisszumra

Ha párunk nem osztja meg velünk, hogy az aznapi fociedzésen nem volt elégedett a teljesítményével, az még nem világrengető probléma. Nyilván mi sem meséljük el, hogy a minap szokatlanul fájdalmasnak éltük meg a gyantázást. Ezek az apróságok hozzátartoznak mindennapjainkhoz, ám attól még nem minősülnek titoknak, hogy nem beszélünk róluk. Titok az, amikor szándékosan visszatartunk egy olyan információt, amiről a másik bizonyára szeretne tudni.

Ha szeretnél még többet megtudni a párkapcsolat titkairól, akkor lapozd fel a Wellness magazin októberi számát!  

Vajon ki vagy mi állhat a háttérben, ha úgy érezzük, a párunk eltitkol előlünk valamit?

– Egy másik nő:
Késői hazaérkezések, titokzatos telefonok, sántító magyarázkodások. A gyanú befészkeli magát a szívünkbe. Bizonyítékok után kutatunk. Amikor párunk ruháján keresgéljük az idegen hajszálakat, a valóság egy eltitkolt részére próbálunk rálátni. A titkok felkutatásával önmagunkat szeretnénk védeni az erő- és a pozícióvesztéstől, valamint a negatív érzésektől. Persze ilyenkor már késő, így inkább azon kell törnünk a fejünket, hogyan öntsünk tiszta vizet a pohárba.
– Egy meglepetés:
A titok készülődést is leplezhet, úgyhogy ne ijedjünk meg első pillanatban a rejtélyes viselkedéstől, mert lehet, hogy meglepetés vár ránk. Izgalmat és feszültséget kelt bennünk az a tudat, hogy valamit nem ismerünk, viszont azt is tudjuk, hogy jobban járunk, ha ezt a feszültséget magunkban tartjuk, ennek jutalmául később nagyobb lesz az örömünk.
– Munkahelyi gondok:
Mivel még napjainkban is tartja magát az a tradicionális nézet, miszerint a férfi az első számú pénzkereső a családban, a munkahelyi problémák ezt a státuszt veszélyeztetik. A titkolózással saját magukat óvják az esetleges társadalmi pozícióvesztéstől. Ilyenkor legjobb, ha nem faggatózunk, hanem megvárjuk, amíg megtörik a jég. Amikor lehetséges, úgyis beavat minket a titokba.
– Száz másik dolog…
A férfiakra nem jellemző, hogy azonnal ránk zúdítanák apró-cseprő gondjaikat. Általában már csak akkor beszélnek róluk, ha már részben vagy teljesen rájöttek a megoldásra. Ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra, őrizzük meg hidegvérünket, és bízzunk a kedvesünkben!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X